Samenvatting concept ontwikkelkader Bovenduist
Algemeen
Aan de noordkant van Amersfoort, naast Vathorst, komt Bovenduist. Nu is het nog een polder, maar straks komt hier een nieuwe stadswijk. De laatste geplande grote uitbreidingswijk van Amersfoort.
Buitenstad Bovenduist
Bovenduist wordt een nieuwe wijk met 3.000 tot 3.300 woningen en een bedrijvenpark. We willen hiermee drie dingen bereiken:
- Meer huizen bouwen.
- De economie stimuleren.
- Meer natuur in de stad.
Het wordt een duurzame en compacte wijk waar iedereen zich welkom voelt. Wat Bovenduist bijzonder maakt, is de combinatie van stad en natuur. Je woont er in een stedelijke omgeving, maar het groen is altijd dichtbij. Daarom noemen we het: Bovenduist als Buitenstad.
Wat is het ontwikkelkader?
Het ontwikkelkader is een plan op hoofdlijnen voor de nieuwe wijk en het bedrijvengebied. Het geeft globaal aan wat er gebouwd mag worden, hoe de omgeving wordt ingericht en wat daarbij belangrijk is. Ook staat erin wat haalbaar is en wat niet.
Omdat Bovenduist stap voor stap wordt gebouwd en het project lang duurt, is het belangrijk om flexibel te blijven. In het plan staan daarom duidelijke hoofdprincipes, maar er is ook ruimte om met ontwikkelaars en grondeigenaren aanpassingen te doen.
Flexibel plan
Het ontwikkelkader wordt uitgewerkt in stedenbouwkundige deelplannen voor de bouwvelden en inrichtingsplannen voor het openbaar gebied. Zo kunnen we steeds inspelen op wat nodig is of verandert, zoals nieuwe wensen of marktomstandigheden.
Woningbouw en groen houden elkaar in balans: als er op de ene plek meer huizen komen, moet er op een andere plek juist meer ruimte voor groen zijn. Ook de duurzaamheidsdoelen groeien mee met de nieuwste ontwikkelingen.
Slim omgaan met ruimte
In Bovenduist moeten veel nieuwe woningen komen. Daarom maken we slim gebruik van de ruimte. We bouwen een wijk met een stedelijk karakter en met veel groen waar het prettig wonen is. De plek is bijzonder: aan de rand van Amersfoort, vlak bij recreatiegebied Over de Laak en met uitzicht op de polder. We benutten die kwaliteiten zoveel mogelijk.
Een wijk voor jong en oud
In Bovenduist komen verschillende soorten woningen: eengezinswoningen (50%-60%) en appartementen (40%-50%), in meerdere prijsklassen. Zo is er aanbod voor iedereen. Net als in andere wijken in Amersfoort is er veel aandacht voor gezinnen. Vooral gezinnen met een middeninkomen en mensen die sociale huur zoeken, krijgen hier meer kans op een betaalbare woning. Tweederde van het woonprogramma is in dit betaalbare segement (sociale huur en middensegment huur en koop). Met de mix van woningtypen is Bovenduist geschikt voor meerdere doelgroepen.
Ruimte voor voorzieningen, werk en slim vervoer
In Bovenduist is plek voor basisvoorzieningen, zoals winkels en scholen. Ook komt er collectief vervoer met bussen en deelauto’s. De bebouwing sluit aan op de omgeving: dichter en compacter met een mix van appartementen en eengezinswoningen aan de stadszijde als ‘stadsbuurten’. Ruimer opgezet met grotendeels eengezinswoningen richting de polder als ‘polderbuurten’. Ook de gebouwen worden richting de polder dus geleidelijk lager in aantal bouwlagen: direct grenzend aan de stad (ontsluitingsweg en Westelijk park) zijn de appartementengebouwen verspreid in de stadsbuurten maximaal 8 bouwlagen hoog. In de polderbuurten zijn naast het leeuwendeel van eengezinswoningen met 3 bouwlagen enkele appartementengebouwen te vinden met maximaal 6 bouwlagen en binnen 100m afstand van de polder is bebouwing maximaal 3 bouwlagen hoog. Wandelen en fietsen krijgen veel ruimte. Openbaar vervoer en deelvervoer worden gestimuleerd. De auto is in de wijk ‘te gast’. Er komen vooral autoluwe straten, met gemiddeld één parkeerplek per woning.
Werk en voorzieningen dichtbij
We willen dat er genoeg banen bijkomen als de stad groeit. De economie moet bijdragen aan een duurzame, gezonde en leefbare stad voor iedereen. Het bedrijvenpark in Bovenduist komt ten zuiden van de nieuwe ontsluitingsweg. Dit ligt binnen de milieuzone van de Renewi-stortlocatie. Het bedrijvenpark is nodig, omdat er veel vraag is naar bedrijfsruimte. Zo zorgen we ook voor werkgelegenheid voor bewoners. In de wijk zelf willen we juist kleine, niet-hinderlijke bedrijven die goed passen bij wonen. Denk aan werkplekken aan huis of maatschappelijke voorzieningen. Zo ontstaat een goede mix van functies in de wijk.
Natuur als onderdeel van de wijk
Er komen landschappelijke overgangszones naar gemeente Bunschoten en Nijkerk, maar het landschap bevindt zich niet alleen aan de randen. Ook in de wijk zelf, want het landschap van de polder bij de Zevenhuizerstraat en polder Arkemheen loopt als ‘poldernatuur’ de wijk in. Zo is de natuur overal voelbaar in de openbare ruimte. Groen en water lopen als een netwerk door de wijk. Ze sluiten aan op de bestaande bodem en het watersysteem. Daarom wordt de grond hier niet of nauwelijks opgehoogd. De groene buitenruimte krijgt een natuurlijke overgang: van het lage, natte poldergebied naar het hogere, drogere Westelijk park en het mogelijke toekomstige recreatiegebied op de stortlocatie van Renewi. Dit groen maakt Bovenduist toekomstbestendig doordat het ruimte biedt aan waterberging en zorgt voor koele plekken tijdens warme dagen. Het wordt een fijne plek om te wonen, met ruimte voor natuur. We houden rekening met specifieke diersoorten: zogeheten gidssoorten, zodat er voor nog veel meer diersoorten een geschikt leefgebied ontstaat. Zo zorgen we voor een leefomgeving die voldoet aan de Basiskwaliteit Natuur. We richten ons op soorten die we nu al hebben en willen behouden, zoals de steenuil. En op soorten die passen bij het landschap en juist extra aandacht vragen, zoals de otter.
Buitenstad Bovenduist wordt een bijzondere wijk met veel groen, natuur én een stedelijke sfeer. De wijk ligt aan de rand van de polder en biedt een nieuw soort woonomgeving. Daarmee sluit Bovenduist aan bij de traditie van Amersfoort: een stad met opvallende en gevarieerde woonwijken.