Rijbewijs

Algemeen

Je wilt een rijbewijs aanvragen of vernieuwen. Het aanvragen en afhalen gaat alleen op afspraak. Vergeet niet om ook een afspraak te maken voor het afhalen van je rijbewijs.

Online verlenging of categorie-uitbreiding rijbewijs

Sta je ingeschreven in de gemeente Amersfoort en heb je een Nederlands rijbewijs? Dan kun je onder bepaalde voorwaarden ook online de verlenging of categorie-uitbreiding van je rijbewijs aanvragen:

 • Je maakt een digitale pasfoto bij een van de hiervoor erkende fotografen. Kijk voor een overzicht van de erkende fotografen op de website van de RDW.
 • Met de DigiD-app met ID-check vraag je je rijbewijs daarna online aan.
 • Je haalt het nieuwe rijbewijs vervolgens op afspraak bij ons op, nadat je bericht hebt gekregen van de RDW. Maak een afspraak voor het ophalen via de rode button op deze pagina. 

Meer informatie over het online verlengen van je rijbewijs vind je op de website van de RDW.

Meenemen bij de aanvraag in het stadhuis

 • Een recente pasfoto (niet ouder dan 6 maanden) in kleur. Kijk voor de regels voor een pasfoto op de website van Rijksoverheid.
 • Het huidige rijbewijs (ook als dit is verlopen).
 • Als je niet in het bezit bent van een rijbewijs: een geldig legitimatiebewijs.

Je betaalt meteen bij de aanvraag. Je kunt in het stadhuis alleen pinnen.

Afspraak maken

Je maakt 2 afspraken als je in het stadhuis een aanvraag doet:

 • een afspraak om je rijbewijs aan te vragen
 • een afspraak om je rijbewijs af te halen, minimaal 5 werkdagen na de aanvraag. Feestdagen tellen niet mee als werkdag!

Na een online verlenging maak je alleen een afspraak om het rijbewijs af te halen, minimaal 2 werkdagen na de aanvraag.

Afspraak maken

Kosten

 • Rijbewijs: € 51,11
 • Spoedaanvraag: € 39,65 extra
 • Aanvraag na vermissing: € 37,- extra

Je betaalt meteen bij de aanvraag. Je kunt in het stadhuis alleen pinnen. Is dat voor jou niet mogelijk? Bel dan met 14 033, dan zoeken we samen naar een passende betaalwijze.

Je nieuwe rijbewijs is maximaal 10 jaar geldig.

Wanneer afhalen

Je moet je rijbewijs altijd persoonlijk afhalen. Na een online aanvraag kan dit in principe na 2 werkdagen. Na een aanvraag in het stadhuis kan dit na 5 werkdagen. Feestdagen tellen niet als werkdag. Voor het afhalen van je document kun je alleen terecht wanneer je hiervoor een afspraak hebt.

Het verwerken van een spoedaanvraag vóór 14.00 uur duurt 1 werkdag. Na 14.00 uur duurt het 2 werkdagen.

Je hebt 3 maanden de tijd om je rijbewijs af te halen. Hierna wordt het document vernietigd en vervalt je aanvraag.

Gezondheidsverklaring

Soms is een gezondheidsverklaring nodig om je rijbewijs te vernieuwen. Bijvoorbeeld als je 75 jaar of ouder bent, als je een buitenlands of militair rijbewijs wilt omwisselen of als je een vrachtauto- of busrijbewijs heeft.

De gemeente Amersfoort verkoopt geen gezondheidsverklaringen. Die kun je op de volgende manieren kopen:

 • Via het CBR kun je de gezondheidsverklaring online kopen en invullen. Dit kan via de website van het CBR. Inloggen gaat via DigiD met sms-controle en je betaalt met iDEAL.
 • Via de CBR-webshop kun je een Gezondheidsverklaring op papier kopen. Dit kan via de website van het CBR. Je betaalt met iDEAL en de gezondheidsverklaring wordt met de post opgestuurd.

Voor een medische keuring ga je naar een arts. Dit mag eventueel ook je eigen huisarts zijn. Bij het vernieuwen van een groot rijbewijs (vrachtwagen of bus) moet een arbo-arts je keuren.

Hulp nodig?

Heb je moeite met digitaal bestellen? Vraag dan hulp bij familie of bekenden. Je kunt ook hulp krijgen in de plaatselijke bibliotheek. Kijk voor meer informatie op www.informatiepuntdigitaleoverheid.nl.

Rijbewijs kwijt of gestolen

Een verloren of gestolen rijbewijs meld je online via de website van Dienst Wegverkeer (RDW). Daardoor is het rijbewijs direct ongeldig. Als de melding is geregistreerd, stuurt RDW een schriftelijke bevestiging. Melding maken kan op elk moment van de dag. Voor het online melden van verlies, diefstal of misbruik van het rijbewijs heb je DigiD nodig.

Als online niet lukt, kan dit ook tijdens het aanvragen van je nieuwe rijbewijs op het stadhuis. Neem hiervoor een geldig legitimatiebewijs mee.

Na het melden van de vermissing vraag je een nieuw rijbewijs aan bij de gemeente. Je moet hiervoor een geldig legitimatiebewijs meenemen. Als je het verloren rijbewijs later terugvindt, is het niet meer geldig. Lever het dan in bij het stadhuis. Bij de aanvraag van een nieuw rijbewijs betaal je extra vermissingskosten.

Misdrijf

Als je slachtoffer bent van een misdrijf (zakkenrollen, woninginbraak, beroving) is het verstandig om hiervan aangifte te doen bij de politie.

Rijbewijs voor 17-jarigen

Wie 17 jaar is, mag alleen rijden onder begeleiding van een coach met een begeleiderspas. Het aanvragen van een begeleiderspas voor de coach(es) kan via de website van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). De 17-jarige registreert minimaal 1 en maximaal 5 coaches. Nadat de begeleiding geregeld is, kan het rijbewijs bij de gemeente aangevraagd worden.

Let op: als je je aanvraag van het rijbewijs aan de balie komt doen en je bent nog (net) 17 jaar, dan moet je alsnog een begeleiderspas hebben (aangevraagd). Ook al wordt je op korte termijn 18 jaar.

Van buitenlands naar Nederlands rijbewijs

Je kunt je buitenlandse rijbewijs nog een tijdje gebruiken na aankomst in Nederland. Het ligt aan het land waar het rijbewijs is afgegeven hoe lang dat is. Je hebt daarna een Nederlands rijbewijs nodig. Hoe dat gaat, lees je op de website van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).

Bromfietsrijbewijs

Voor rijden op een brommer, scooter of snorfiets of in een brommobiel is een rijbewijs nodig met minimaal categorie AM. Dit kan vanaf 16 jaar. Hiervoor doe je examen bij het CBR. Als je bent geslaagd, vraag je bij de gemeente je rijbewijs aan.

Trekkerrijbewijs

Om een tractor of trekker te besturen, heb je een tractorrijbewijs nodig. Dit heet ook wel het trekkerrijbewijs of T-rijbewijs. Kijk voor informatie over dit rijbewijs op de website van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).

Identiteitsfraude melden

Bij identiteitsfraude maken criminelen misbruik van valse of gestolen identiteitsgegevens. Ze kopen bijvoorbeeld op naam van iemand ander spullen zonder te betalen. Ben je slachtoffer door misbruik van (een kopie van) uw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs? Meld dit via de website van de Rijksoverheid.

Bovendien is het verstandig om zo snel mogelijk een nieuw document aan te vragen. Let op, laat je document niet als vermist registreren!

Inlogfunctie voor DigiD

Het Nederlandse rijbewijs wordt uitgegeven met een inlogfunctie voor DigiD. Dit betekent dat je na activatie in de DigiD-app kunt inloggen met je rijbewijs.

Inloggen met een rijbewijs in de DigiD-app geeft extra zekerheid en zorgt voor maximale bescherming van je persoonsgegevens. Door op deze manier in te loggen, kun je gegevens inzien die extra gevoelig zijn. Medische gegevens bijvoorbeeld.

Activeren met pincode

DigiD stuurt binnen enkele werkdagen na het ophalen van je rijbewijs een brief met een pincode. Daarmee kun je de inlogfunctie van je rijbewijs activeren. Na activatie is je rijbewijs geschikt om in te loggen op de websites van de overheid, het onderwijs, de zorg en je pensioenfonds. Kijk voor alle actuele informatie op www.digid.nl(link is extern).