Overlast van dieren

Algemeen

Amersfoort wil een groene stad zijn waar mensen en dieren op een fijne manier samenleven. Vaak gaat dit goed, maar soms kun je toch overlast ervaren.

Overlast voorkomen

Dieren zoals bijvoorbeeld vogels, muizen en ratten, komen op eten af. Voorkom overlast en:

Ongedierte in huis en tuin

Heb je last van insecten of dieren in je huis, tuin of schuur? Je bent hier zelf verantwoordelijk voor. Op de website van Milieu Centraal vind je meer informatie over het voorkomen en bestrijden van ongedierte. 

Melding doen

In principe bestrijdt de gemeente dieren niet. Veel dieren zijn namelijk beschermd en bestrijding is daarom verboden volgens de Omgevingswet. Bij overlast van de volgende dieren kun je melding maken bij de gemeente:

  • Eikenprocessierups
  • Ratten
  • Wespen (alleen bij overlast in de openbare ruimte)
  • Ganzen (nestbeheer is een diervriendelijke manier die wij inzetten om te voorkomen dat er teveel ganzen op 1 plek leven)

Neem bij twijfel contact op via 14 033.

Insecten

Insecten kunnen net als andere dieren voor overlast zorgen.

Wespen

Bij overlast door wespen in de openbare ruimte kun je een melding doen bij de gemeente. Voor het weghalen van wespen in je eigen huis, tuin of schuur moet je zelf een ongediertebestrijder regelen. 

Bijen   

Zie je een bijenzwerm? Ga naar Meldpunt bijenzwerm om te zien wat je kunt doen. Alle andere soorten bijen moet je met rust laten. Ze steken niet en ze zijn beschermd.

Bomen en struiken  

De gemeente kapt geen bomen vanwege bijvoorbeeld luizenoverlast. Momenteel doen we proeven met het beluchten van de grond rond bomen. De komende jaren wordt duidelijk of deze oplossing werkt.