Onderzoek naar nestplekken van vogels
De gemeente Amersfoort wil graag weten waar gierzwaluwen, huismussen en spreeuwen in de stad hun nest maken. Deze vogels zijn beschermd en nestelen vaak in gebouwen, bijvoorbeeld onder dakpannen of in kieren van muren. Met deze informatie kunnen de vogels beter worden beschermd en kan verduurzaming van woningen en gebouwen sneller worden uitgevoerd.
Onderzoek in de stad
Twee onderzoeksbureaus voeren het onderzoek uit in opdracht van de gemeente. De onderzoekers dragen een veiligheidshesje en werken uitsluitend vanaf de openbare weg. Ze betreden geen woningen of tuinen, en vragen daarvoor ook geen toestemming. Desgewenst kan altijd naar hun legitimatiebrief van de gemeente worden gevraagd.
- Tot half mei 2025 wordt overdag gezocht naar nesten van huismussen en spreeuwen.
- In juni en juli 2025 wordt in de avonduren gekeken waar gierzwaluwen nestelen.
Er wordt vooral gelet op daken, kozijnen, zonnepanelen, bomen en ingebouwde nestkasten. Soms worden er foto's gemaakt van gebouwen.
Wethouder Johnas van Lammeren: "Door beter te weten waar vogels leven, kunnen we de mens en de natuur beter in balans brengen. Dit onderzoek helpt ons om betere keuzes te maken als er bouwplannen zijn door ook goed te weten hoe we kwetsbare soorten kunnen beschermen. Zo hoeven vogels en mensen elkaar niet dwars te zitten."
Hulp van inwoners
Niet alle nestplekken zijn vanaf de openbare weg goed zichtbaar. Daarom kunnen inwoners helpen door nestlocaties door te geven. Dit kan via de website van Het Groene Huis. Nestlocaties van huismussen en spreeuwen kunnen ook na half mei nog worden doorgegeven. Het meldformulier blijft open tot half juli.
Waarom is dit belangrijk?
Bij het isoleren of verbouwen van gebouwen kunnen vogels hun nest verliezen. Omdat deze soorten beschermd zijn, is het belangrijk om hun nestplekken te kennen en te beschermen.
De gemeente laat een ecologisch onderzoek uitvoeren voor de hele stad. Zo wordt het voor bewoners en ondernemers eenvoudiger om te bepalen of er beschermde diersoorten aanwezig zijn bij een woning of bedrijfspand. Dit onderzoek is onderdeel van het Soortenmanagementplan (SMP). In het SMP staat wat er gedaan moet worden om deze soorten te beschermen bij (ver)bouw of verduurzaming.