Aanvraagronde subsidieregeling vervroegd naar september
De gemeente past de subsidieregeling Wijkactiviteiten door vrijwilligers vanaf €2500,- of door betaalde arbeidskracht(en) op een aantal punten aan. Inwoners en organisaties kunnen deze subsidie twee keer per jaar aanvragen. De eerste aanvraagronde is verplaatst van oktober naar september. Ook verandert de verdeling van het budget over de aanvraagronden en kunnen aanvragers eenvoudiger gebruik maken van een tussenrekening.
Door de regeling aan te passen, verbeteren we de praktische uitvoering en past de regeling beter bij de bedoeling ervan; het tegengaan van eenzaamheid en dat voornamelijk kwetsbare inwoners kunnen meedoen aan activiteiten.
Wat is er veranderd?
- Op verzoek van aanvragers kunnen zij de subsidie voor volgend jaar al in september aanvragen in plaats van in oktober. Zo weten zij ruim voor het eind van het jaar waar zij aan toe zijn. De tweede aanvraagronde blijft in april.
- Voor de eerste aanvraagronde is voortaan 90% van het budget beschikbaar, voor de tweede ronde 10%. Het budget dat overblijft in de eerste ronde, nemen we mee naar de tweede ronde. In de eerste ronde kan men een aanvraag doen voor het gehele kalenderjaar 2026.
- Een aanvrager kan nu aangeven of het bedrag op een tussenrekening gestort moet worden. De rekeninghouder hoeft niet meer de aanvraag te doen
- Voor wijkfeesten of wijkfestivals kan men alleen nog subsidie aanvragen via deze regeling als die activiteiten voldoen aan bepaalde voorwaarden.
- Ook krijgt een activiteit een impactcijfer van het buurtbestuur. Daarmee maakt het buurtbestuur haar advies beter zichtbaar.
Aanvragen voor 2026
Inwoners en organisaties kunnen van 1 tot en met 30 september 2025 subsidie aanvragen voor activiteiten die in 2026 plaatsvinden. In augustus en september organiseert de gemeente online spreekuren waar aanvragers hun vragen kunnen stellen. In april 2026 organiseert de gemeente de tweede aanvraagronde.
Het totale subsidiebedrag voor 2026 is vastgesteld op €822.000 (onder voorbehoud van goedkeuring van de meerjarenbegroting 2026-2029). Dit bedrag wordt verdeeld over de verschillende wijken.
Leerproces
De wijzigingen die we nu doorvoeren, komen voort uit signalen van aanvragers, buurtbesturen die de gemeente adviseren over de subsidieaanvragen, en professionals die de regeling uitvoeren. Ze zijn opgesteld in samenwerking met een afvaardiging van deze betrokken.
De wijzigingen evalueren we volgend jaar opnieuw. Indien nodig passen we de regeling weer aan. Met dit proces van uitvoeren, evalueren en bijstellen, sluit deze relatief nieuwe regeling stap voor stap beter aan bij de behoefte in de wijken.