Betaald parkeren en parkeren op eigen terrein
In een groot deel van Amersfoort voert de gemeente de komende jaren betaald parkeren in fases in. Op 1 oktober 2025 start fase 1. De afgelopen weken ontvingen bewoners en ondernemers in Nederberg, Kruiskamp, de Hoef, Binnenstad en in delen van Vermeerkwartier en Randenbroek hierover een brief van de gemeente.
Bewoners die op straat parkeren moeten straks een parkeervergunning hebben. De eerste parkeervergunning kost € 30 per jaar.
Eigen oprit
Bewoners met een eigen oprit ontvingen kortgeleden een brief over ‘Parkeren op eigen terrein’, afgekort POET. Uit de reacties die we ontvingen blijkt dat sommige inwoners hier vragen over hebben. Daarom een uitleg wat POET is en hoe het werkt.
Eigen terrein met ruimte voor 1 auto? Geen eerste parkeervergunning
Iedereen die eigen terrein bij de woning heeft waar een auto geparkeerd kan worden, dient straks daar de auto te parkeren. Als betaald parkeren is ingevoerd, kun je in dit geval voor de eerste auto geen parkeervergunning aanvragen.
Voor een tweede en eventueel derde auto kun je wel een parkeervergunning aanvragen. Mocht er echter voldoende ruimte rondom de woning zijn om twee auto’s naast elkaar te parkeren, dienen straks de auto’s daar te staan. En in dat geval vervalt de mogelijkheid van een tweede parkeervergunning.
Biedt het eigen terrein voldoende ruimte om meerdere auto’s te parkeren? Dan is dat toegestaan en is geen parkeervergunning nodig. Je betaalt uiteraard niets voor het parkeren van auto’s op eigen terrein.
Hoe de gemeente weet of je ruimte voor een auto op eigen terrein hebt
De gemeente onderzocht in de afgelopen maanden welke woningen binnen het fase 1 gebied de mogelijkheid hebben om te parkeren op eigen terrein. Parkeren Op Eigen Terrein noemen we POET. Uit het onderzoek blijkt dat de meeste woningen waar een eigen oprit aanwezig is, deze goed is aangelegd en dat deze ook in de toekomst gebruikt kan worden voor parkeren van een auto.
Aanpassen Omgevingsplan
In een aantal gevallen blijkt dat er een eigen oprit bij de woning aanwezig is, maar dat dit niet overeen komt met het geldende Omgevingsplan (voorheen Bestemmingsplan). Als parkeren op eigen terrein mogelijk is en geen overlast veroorzaakt, dan passen we het Omgevingsplan hierop aan. Zo kunnen bewoners ook in de toekomst gebruik blijven maken van de eigen oprit.
Onwenselijke situatie
Een enkele keer is geconstateerd dat parkeren op eigen terrein niet wenselijk is. Bijvoorbeeld omdat het gebruik ervan, ervoor zorgt dat een deel van de auto op de stoep staat, omdat het eigen terrein niet goed toegankelijk is vanaf de openbare weg of omdat de verkeersveiligheid in geding komt. In die specifieke gevallen is het niet mogelijk om de auto op eigen terrein te parkeren. Deze bewoners kunnen voor de eerste auto een parkeervergunning aanvragen voor € 30.