Samenvatting collegebesluiten 20 mei 2025

Het college van burgemeester en wethouders neemt wekelijks besluiten. Dit zijn de besluiten met een korte toelichting van deze week.

Samenvatting collegebesluiten

Omgevingsprogramma Vermindering omgevingslawaai, Actieplan geluid 2024-2028

De Europese regels voor omgevingsgeluid verplichten Gemeente Amersfoort om geluidsoverlast in kaart te brengen. In 2022 zijn geluidskaarten gemaakt met gegevens uit 2021 over verkeer, treinen en industrie. Om geluidsoverlast te verminderen, is het Actieplan geluid 2024–2028 opgesteld met 13 maatregelen. Na bespreking in de Raad stelt de gemeente het plan vast en stuurt het naar het Rijk voor de rapportage aan Europa. 

Gedeeltelijk intrekken voorkeursrecht Kop van Isselt

Voor de herontwikkeling van het gebied Kop van Isselt is in het verleden een gemeentelijk voorkeursrecht gevestigd. Bij het besluit van de gemeenteraad om een voorkeursrecht te vestigen is aan het gebied de bestemming “gemengd woon-werkgebied met bijbehorende voorzieningen” toegedacht. Voor de in de Kop van Isselt gelegen locatie Nijverheidsweg-Noord 33 is inmiddels een plan ontwikkeld voor de bouw van 25 appartementen. Het plan is vergund en met de uitvoering is inmiddels gestart. Als het gebruik van een perceel niet meer afwijkt van de toegedachte bestemming moet een voorkeursrecht worden ingetrokken. Met het vergunnen van het bouwplan en de start van de uitvoering wijkt het gebruik niet meer af van de toegedachte bestemming. Het voorkeursrecht moet om die reden worden ingetrokken. 

Opheffen geheimhouding voor raadsinformatiebrief-Bouw van nieuw hoogspanningstation TenneT ten noorden van Amersfoort

Provincie Utrecht maakt binnenkort informatie openbaar dat onderdeel is van de behandeling van het verzoek van TenneT om bevoegd gezag over te nemen. Deze informatie is gedeeld in de raadsinformatiebrief Bouw van nieuw hoogspanningstation TenneT ten noorden van Amersfoort. Deze raadsinformatiebrief is nu nog vertrouwelijk, maar het is noodzakelijk de geheimhouding op te heffen op deze raadsinformatiebrief. Aan de raad wordt gevraagd in te stemmen met het opheffen van de geheimhouding. 

Studentenhuisvesting in Amersfoort 

De Stichting Studenten Huisvesting (SSH) heeft aangekondigd haar activiteiten in Amersfoort af te bouwen en zich terug te trekken als studentenhuisvester. Dit betekent dat er in Amersfoort geen corporatie meer actief is die zich specifiek richt op studentenhuisvesting. De panden die de SSH in beheer had van de Alliantie en Portaal zijn inmiddels teruggegeven aan die corporaties. De SSH onderzoekt momenteel de verkoop van haar resterende bezit in Amersfoort. Hoewel we begrip hebben voor deze keuze van de SSH, betreuren we het besluit. Studentenhuisvesting blijft een belangrijk aandachtspunt. Samen met de betrokken corporaties verkennen we hoe de bestaande woonruimte behouden kan blijven voor jongeren en andere doelgroepen in het sociale huursegment. Ook bekijken we hoe we studentenhuisvesting kunnen opnemen in het bredere beleid voor jongerenhuisvesting. Deze uitwerking krijgt een vervolg in het Omgevingsprogramma Volkshuisvesting.  

Omgevingsprogramma Horeca en Terrassen 

Openbare ruimte is schaars en staat onder druk. Om het voor iedereen zo prettig mogelijk te maken en te houden, kijken we naar de verschillende functies die samenkomen in gebieden. Ook daar waar horeca is. Het horeca- en terrassenbeleid is ruim 10 jaar oud en wordt aangepast zodat het in lijn is met een groeiende en veranderende gemeente en Europese regelgeving. Het college van burgemeester en wethouders vraagt de gemeenteraad om eventuele wensen en bedenkingen mee te geven voor het ontwerp Omgevingsprogramma Horeca en Terrassen. Heeft de raad deze niet, dan is het Omgevingsprogramma definitief. 

Concept meerjarenbegroting 2026-2028 en concept jaarrekening 2024 Regionaal Sociaal Werkvoorzieningsschap Amersfoort en omgeving RWA 

Regionaal Sociaal Werkvoorzieningschap Amersfoort en omgeving (RWA)/Amfors voert de Wet sociale werkvoorziening (hierna: Wsw) uit voor de gemeenten Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Leusden, Soest en Woudenberg. Inwoners van deze gemeenten met een Wsw indicatie zijn in dienst van het RWA. Het RWA biedt deze inwoners een werkplek bij Amfors Holding B.V.RWA/Amfors stelt jaarlijks een meerjarenbegroting op en vraagt de gemeenteraad of zij nog opmerkingen heeft. De meerjarenbegroting is een plan, waarin staat hoe RWA/Amfors een passende en duurzame werkplek biedt voor haar medewerkers. In de bijlage presenteert RWA/Amfors ook een visie op de toekomst. De raad kan zich vinden in de meerjarenbegroting 2026-2029 en ziet graag dat de toekomstvisie van RWA/Amfors betrokken wordt bij de opgave 'Impuls sociale infrastructuur en toekomst sociaal ontwikkelbedrijf'. Deze opgave leidt tot een toekomstplan voor het sociaal ontwikkelbedrijf. Hiermee kan de regio meer maatwerk bieden aan personen met een (grote) afstand tot de arbeidsmarkt. 

Schriftelijke raadsvragen 

Het college heeft geen schriftelijke raadsvragen beantwoord.

Collegeberichten 

Het college stelde de onderstaande collegeberichten vast: 

  • Start 2 woningbouwprojecten in Schothorst Zuid: Belijnhof-Hagenhof en Lidl Balladelaan.
  • Vaststelling Omgevingsprogramma Mobiliteit 2025-2035 en bijbehorende stukken. 
  • Afdoening moties en toezeggingen parkeren.
  • Jaarverslag leerplicht 2022-2023 en 2023-2024.

Documenten  

Benieuwd naar de onderliggende stukken en gepubliceerde collegeberichten?  Bekijk deze op de website Politiek Portaal.