Kadernota 2026-2029: trots op resultaten, gemeentekas op orde

De vandaag gepresenteerde Kadernota 2026-2029 laat een financieel gezonde gemeente zien. Terwijl veel plannen uit het coalitieakkoord worden uitgevoerd of afgerond, zorgt het college van burgemeester en wethouders er ook voor dat een volgende coalitie start met een gemeentekas die op orde is. Deze kadernota gaat over het laatste jaar uit de bestuursperiode van het huidige college en de jaren erna, en kondigt daarom niet veel nieuw beleid aan. Veel in deze kadernota is een voortzetting van wat de afgelopen jaren in gang is gezet.

Willem-Jan Stegeman, wethouder Financiën: “Ons college startte bijna drie jaar geleden. De ambities uit het coalitieakkoord dat we toen sloten, werden gaandeweg tastbaarder en zichtbaarder. Amersfoort, Hoogland en Hooglanderveen raken daardoor steeds beter voorbereid op de toekomst. Een toekomst waarin de gemeente groeit en het klimaat verandert. Ondertussen moesten we wel nadenken over maatregelen om financiële tekorten te voorkomen, zonder in te leveren op onze doelen, omdat het Rijk besloot dat gemeenten het met minder geld moeten doen. Met meedenken van inwoners en organisaties uit de stad zorgen we ervoor dat de rekening niet terechtkomt bij Amersfoorters die dat niet kunnen opbrengen. Het merendeel van die besparende maatregelen starten in 2026. Daarmee zorgen we ervoor dat het volgende stadsbestuur met een goede basis begint. In 2026 en 2027 betekent dat een begroting die structureel sluitend is. Voor 2028 en 2029 is dat nog niet het geval. Hoe die begrotingen worden vormgegeven, vinden we keuzes voor een nieuw college. Zeker omdat dat waarschijnlijk om soms pijnlijke keuzes vraagt.”

Meer woningen en meer groen

Met het laatste jaar van de collegeperiode in zicht en ondanks de noodzaak tot besparende maatregelen, krijgt het in 2022 gesloten coalitieakkoord verder gestalte. Afgelopen jaar werden in Amersfoort ruim woningen 1.100 bijgebouwd, en ook de komende jaren komen er veel woningen bij. Onder meer in Langs Eem en Spoor en Bovenduist. Door bomen en ander groen te planten blijft de groeiende stad voor mens en dier een aangename plek om te wonen. Meer groen gaat bovendien (regen)wateroverlast tegen en zorgt voor meer koelte en biodiversiteit.

Ruimtelijke investeringsagenda Amersfoort 

Om de groei van de stad in goede banen te leiden en te kunnen betalen, is de ruimtelijke investeringsstrategie Amersfoort (RISA) opgesteld. De gemeente maakt vanaf 2026 gebruik van dit instrument. De RISA zorgt voor meer samenhang tussen meerdere onderwerpen die een beroep doen op de beperkt beschikbare ruimte in de stad. Zoals het zoeken van een plek voor een nieuw cultuurpodium, de ontwikkeling van ecologische verbindingen, de verplaatsing van de brandweerkazerne, de aanleg en het veiliger maken van fietspaden, investeringen in sportaccommodaties, en de verdere transformatie van Langs Eem en Spoor naar een stadsdeel waar geleefd en gewerkt wordt.

Duurzame mobiliteit

Een groeiende stad betekent meer mensen die zich door de stad voortbewegen. Dat zorgt voor drukte op wegen en de openbare ruimte. Onlangs stelde de raad nieuw mobiliteitsbeleid vast. Hierin ligt meer nadruk op gezonde en duurzame vormen van vervoer, die nodig zijn om in de toekomst de verkeersaders niet verder dicht te laten slibben.

Jeugdzorg en maatschappelijke opvang

Samen met de wijkteams, scholen en zorgaanbieder MetMaya krijgt de transformatie van de jeugdzorg verder vorm. Extra nadruk ligt de komende tijd op het terugdringen van de wachtlijsten. En omdat de druk op de maatschappelijke opvang onverminderd hoog is, onder andere door de wooncrisis en gestegen kosten van levensonderhoud, blijft de gemeente zich ook inzetten voor huisvesting en opvang van dak- en thuislozen, asielzoekers en statushouders. Om niet alleen de gevolgen maar ook de oorzaken op te lossen, werkt Amersfoort aan een aanpak die dakloosheid voorkomt. Daarbij is in het bijzonder aandacht voor jongeren.

Overschotten op de begroting

In de jaarlijkse kadernota stelt het college het beleid en de financiële kaders voor de begroting voor. Afgelopen jaren hield de gemeente aan het einde van het jaar vaak geld over ten opzichte van de begroting. Soms door financiële meevallers, maar vooral vanwege een gebrek aan mensen om geplande projecten uit te voeren, als gevolg van de krappe arbeidsmarkt. Het college stelt in deze kadernota daarom voor om daar in de komende begrotingen nog meer rekening mee te houden en realistischer te begroten. De gemeente gaat er in de begroting van uit dat een deel van de geplande activiteiten niet uitgevoerd worden in het jaar waarin ze begroot zijn, zo is het voorstel.

De algemene beschouwingen zijn op 8 juli. 15 juli besluit de gemeenteraad over vaststelling van de kadernota.

Lees de kadernota en de publicatie staat op de website financiën