Samenvatting collegebesluiten 25 maart 2025

Het college van burgemeester en wethouders neemt wekelijks besluiten. Dit zijn de besluiten met een korte toelichting van deze week.

Samenvatting collegebesluiten 

Uitvoeringsagenda zero-emissiezones

Op 1 januari 2025 is Amersfoort gestart met een zero emissiezone in het kernwinkelgebied. In 2027 breiden we dit uit naar het autoluwe gebied. Met het ondertekenen van de Uitvoeringsagenda Zero-emissiezones zorgen we ervoor dat we samen met het rijk, brancheorganisaties en andere gemeenten gezamenlijk werken aan de wet- en regelgeving rondom zero emissiezones voor de periode 2025-2030 en verder.

Vaststellen vragenlijst jaarverantwoording Onderwijsachterstandenbeleid (LEA VVE) 2024

Gemeente Amersfoort ontvangt van de Rijksoverheid geld voor de uitvoering van de gemeentelijke taken voor het onderwijsachterstandenbeleid. Hieruit financiert de gemeente bijvoorbeeld de Voor- en Vroegschoolse Educatie voor kinderen met het risico op een (taal)achterstand. De gemeente heeft elk jaar een vragenlijst van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ingevuld over de besteding van het geld. Het college stelt de ingevulde vragenlijst vast.

Wijziging van de Nadere regels met betrekking tot de ligplaatsen in de Eemhaven gemeente Amersfoort

Gemeente Amersfoort heeft een beperkt aantal ligplaatsen in de Eemhaven te huur voor commerciële partijen. De nadere regels zijn vernieuwd. Deze geven aan hoe en wanneer de gemeente de ligplaatsen toewijst en wat de plichten van een ligplaatshouder zijn, voor zowel de korte als lange termijn.

Samenwerkingsovereenkomst Check 

Gemeente Amersfoort zet in op onder andere schone mobiliteit en deelmobiliteit. Check biedt in Amersfoort op dit moment deelscooters aan. Met Check maken we afspraken zodat er ook in de toekomst deelscooters in de stad zijn. We gaan samen met Check het aanbod verbreden naar deelscooters én deelfietsen. Om het gebruik ervan te aan te moedigen, bieden we verschillende vormen van kortingsmiddelen, stimuleringstegoeden en abonnementen aan inwoners aan om eenvoudig kennis te maken met deelmobiliteit.

Eerste tussentijdse evaluatie zendmachtiging Stichting Mediaplatform Amersfoort Leusden (Nieuwsplein33) 

Nieuwsplein33 is sinds januari 2023 actief als lokale omroep in Amersfoort en Leusden. Uit de eerste evaluatie blijkt dat Nieuwsplein33 goed op weg is met professionalisering, samenwerking en innovatie. Wel is extra aandacht nodig voor naamsbekendheid en bereik. Met Nieuwsplein33 hebben de gemeenteraden van Amersfoort en Leusden een flinke stap voorwaarts gemaakt naar een sterke professionele lokale publieke media-instelling. En is Nieuwsplein33 één van de eerste volledig digitale, publieke lokale omroepen van Nederland. Dinsdag 8 april 2025 presenteert Nieuwsplein33 de evaluatie in de commissie Bedrijvigheid van de gemeente Amersfoort.

Aangescherpt communicatiebeleid

Gemeente Amersfoort past haar communicatiebeleid aan. Het doel hiervan is te werken aan verbinding. Niet alleen tussen gemeente en Amersfoorters, maar ook tussen Amersfoorters onderling.  

Wat we doen  

  • Respectvolle communicatie en door de grens te trekken als dat niet meer gebeurt.  
  • Zorgen voor toegankelijke, begrijpelijke en overzichtelijke informatie.  
  • We willen meer in contact zijn met groepen die we minder spreken.  
  • We nemen meer stelling bij uitspraken op sociale media die de grens van respectvol communiceren overschrijden.  
  • We stoppen met het kanaal X. In Amersfoort gebruiken inwoners, ondernemers en organisaties vooral andere communicatiekanalen.

Plan van aanpak complexe scheidingen

Gemeente Amersfoort wil complexe scheidingen zoveel mogelijk voorkomen. Complexe scheidingen hebben een negatief effect op de ontwikkelingen van kinderen. We doen een proef met het uitbreiden van het scheidsloket. We sluiten zo veel mogelijk aan bij de ondersteuning die er al is, versterken dit en breiden hulp uit waar nodig.

Vaststellen ‘Verordening Ondergrondse Infrastructuur Amersfoort’

De gemeente beheert de openbare gronden. De openbare gronden worden in de praktijk vaak aangeduid als openbare ruimte. Onder de openbare gronden valt ook de ondergrond. In de ondergrond zitten onder andere kabels en leidingen voor water, gas, elektriciteit, telecommunicatie en riolering. Om die schaarse ruimte goed te beheren voor de bestaande netwerken en voor toekomstige uitbreidingen, is de Verordening Ondergrondse Infrastructuur Amersfoort opgesteld. Het biedt een duidelijk wettelijk kader voor de aanleg en werkzaamheden aan kabels en leidingen in de grond.

Benoemen burgerlid gemeentelijke Adviescommissie Omgevingskwaliteit 

Het college stelt aan de gemeenteraad voor om mevrouw L. Soer voor 3 jaar als lid Landschapsarchitectuur in de gemeentelijke Adviescommissie Omgevingskwaliteit te benoemen. De Adviescommissie Omgevingskwaliteit brengt advies uit over aanvragen voor een omgevingsactiviteit bouwen en andere aspecten die voor de ruimtelijke kwaliteit van de stad van belang zijn. De Adviescommissie Omgevingskwaliteit bestaat uit zes leden en de stadsbouwmeester. De benoeming van de leden geldt voor een periode van 3 jaar, met de mogelijkheid om de benoeming nog eenmaal met een periode van 3 jaar te verlengen.

Verklaring van geen bedenkingen Hamseweg 54a 

Er is een omgevingsvergunning aangevraagd voor het bouwen van vier appartementen aan de Hamseweg 54a. De woningen worden tegen de bestaande gebouwen aangebouwd. Voor verlening van de omgevingsvergunning voor de appartementen is een uitgebreide vergunningprocedure noodzakelijk. Het plan past namelijk niet in het bestemmingsplan. Omdat het plan wel goed past bij de omgeving, is aan de gemeenteraad gevraagd een verklaring van geen bedenkingen af te gegeven om het plan mogelijk te maken. Na dit besluit kan het college de omgevingsvergunning verlenen. De omgevingsvergunning ligt vervolgens met bijbehorende stukken opnieuw ter inzage voor een periode van 6 weken. Belanghebbenden hebben dan de mogelijkheid om een beroepschrift in te dienen bij de rechtbank midden Nederland.

Stand van zaken Programma “Werken en leren doen we samen"  

De krapte op de arbeidsmarkt is een landelijk probleem dat wij als gemeente niet alleen kunnen oplossen. Samenwerking is essentieel, zowel intern als extern. Het programma “Werken en leren doen we samen” gaat hier een belangrijke rol in spelen en streeft ernaar de verschillende belangen te verbinden en samen te zoeken naar oplossingen. We zetten ons in voor een stad en regio waar ondernemers voldoende personeel kunnen vinden, waar niemand zich buitengesloten voelt en inwoners gelijke kansen hebben in het onderwijs en op de arbeidsmarkt. We willen een weerbare en wendbare beroepsbevolking, zodat onze ondernemers voldoende personeel kunnen vinden. Samen zorgen we ervoor dat iedereen taal- en digitaal vaardig kan worden en blijven, omdat dit belangrijk is voor kansengelijkheid. We helpen inwoners die willen overstappen naar een sector met grote tekorten en toekomstbestendige beroepen voor de bestaanszekerheid van onze inwoners en ondernemers. 

Schriftelijke raadsvragen

Het college heeft de onderstaande raadsvragen beantwoord.

  • Klachten overlast Laakboulevard
  • Afwijzing subsidieaanvraag Prago1
  • Uitvoering amendement 2024-042A ‘Voor groene en diervriendelijke energie’
  • Nieuwe ontsluitingsweg Vathorst 

Collegeberichten

Het college stelde de onderstaande collegeberichten vast.  

  • Livegang nieuw financieel systeem Key2Financiën
  • Verscherpt toezicht Mazazorg 

Documenten

Benieuwd naar de onderliggende stukken en gepubliceerde collegeberichten?  Bekijk deze op de website Politiek Portaal.