Maaien in de stad

Algemeen

In Amersfoort hebben we verschillende soorten gras. Een groenstrook als gazon gebruiken we anders dan een groenstrook met kruidenrijk gras. Daarom maaien we die anders. Zo pakken we dat aan.

Gazon

Gazongras wordt vaak en kort gemaaid. Door het kort te houden, blijft het een mooie, dikke grasmat. Fijn om op te spelen of op te picknicken. En bovendien een mooi gezicht.

Kruidenrijk gras

Kruidenrijk gras is belangrijk voor de biodiversiteit. Met de kruiden lokken we bijen, vlinders en insecten. In de verschillende soorten kruiden vinden zij hun voedsel en schuilplaats. Daarom maaien we dit gras heel anders.

Om in de stad meer soorten wilde planten te krijgen, maaien we dit gras nooit in een maaibeurt helemaal weg. Het maaien is maatwerk en de natuur bepaalt de maat. Meer informatie over het hoe en waarom van het kruidenrijk beheer staat op de website van Het Groene Huis.

Hulp van schapen bij het maaien

Van april tot eind oktober grazen er 3 schaapskuddes in de stad. De gemeente heeft dat afgesproken met de aannemer die het kruidenrijk gras onderhoudt. Schapen zijn levende maaimachines, die geen diesel of benzine nodig hebben. Dat is beter voor het milieu, goed voor de planten en ziet er leuk uit.

Wil je meer weten over de schaapskuddes en waar ze grazen? Kijk dan op de website van Het Groene Huis.