Klimaatadaptatie

Algemeen

Als ondernemer kun je je bedrijfspand en -omgeving aanpassen aan het veranderende klimaat. Het aanpassen van de leefomgeving en gebouwen aan het veranderende klimaat wordt ook wel klimaatadaptatie genoemd.

Bijdragen aan klimaatadaptatie

We willen Amersfoort aangenaam koel houden tijdens hete zomers en wateroverlast voorkomen tijdens hevige regenbuien. Ook ondernemers kunnen een grote bijdrage leveren aan klimaatadaptatie en daarnaast profiteren van de voordelen die het kan bieden.

Of kijk eens op www.amersfoortrainproof.nl voor inspiratie.

Subsidie

Wil je een groen dak laten aanleggen op je bedrijfspand? Mooi! Je kan nu subsidie aanvragen voor het materiaal van het groene dak. Meer informatie over de voorwaarden en het aanvragen van deze subsidie vind je op deze pagina over de Subsidieregeling Groene Daken.

Groene daken

Een groen dak is een dak met begroeiing en wordt ook wel ‘vegetatiedak’ genoemd. De begroeiing op zo’n dak bestaat bijvoorbeeld uit vetplanten, kruiden, mos en/of gras. Groene daken dragen bij aan een gezonde en prettige leefomgeving, maar hebben ook bedrijfseconomische voordelen.

Het gemiddelde groene dak op een bedrijfspand verdient zich binnen 7 jaar terug. Dat blijkt als we de kosten en opbrengsten vergelijken met daken met alleen een deklaag van (zwarte) bitumen. 

Benieuwd naar meer voordelen of op zoek naar meer informatie? Kijk dan op de website van MKB Servicedesk.

Je kan nu subsidie aanvragen bij Gemeente Amersfoort voor het materiaal van een groen dak. Meer informatie over de voorwaarden en het aanvragen van deze subsidie vind je op deze pagina over de Subsidieregeling Groene Daken.

Groene daken komen onder voorwaarden in aanmerking voor de fiscale stimuleringsregelingen MIA (milieu investeringsaftrek) en VAMIL (willekeurige afschrijving milieu-investeringen).

Kijk voor meer informatie op www.rvo.nl/miavamil

Tegels eruit, groen erin

Minder tegels en asfalt in de stad heeft veel voordelen. Het regenwater kan in de bodem zakken en vult zo het grondwater aan. Als regenwater op beplante grond valt in plaats van op tegels, gaat het direct de grond in en hoeft het niet via het riool afgevoerd te worden. Dit helpt wateroverlast te beperken bij heftige regenbuien. Daarnaast zorgt meer groen voor verkoeling tijdens hete zomers.

Lees op de website van Amersfoort Rainproof meer over beplanting en groen.

Groene gevel

Groene gevels houden regenwater vast en verdampen het later. Planten houden de gevel koel in de zomer. Soorten die hun blad niet verliezen zorgen voor isolatie in de winter. Groene gevels bieden bovendien ruimte aan flora en fauna. Lees er meer over op de website van Amersfoort Rainproof.

Meer informatie

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor verduurzaming van jouw onderneming? Stuur een e-mail naar duurzaamondernemen@amersfoort.nl. Wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Meer weten over duurzaam ondernemen? Het platform AmersfoortDuurzaam.nl staat vol met  voorbeelden van duurzame inwoners en ondernemers in Amersfoort.