Informatie over de onthulling van het Joods herdenkingsmonument

Algemeen

De onthulling is op maandag 19 mei 2025. De inloop start om 19.30 uur. Het officiële programma begint om 20.00 uur en eindigt om 21.30 uur. Hierna is er gelegenheid om informeel samen te komen. De onthulling vindt plaats in het park op het Borneoplein. De ingang van het park is aan de zijde van de Kapelweg.

Aanmelden verplicht

Om de onthulling bij te wonen is aanmelden verplicht. Aanmelden kan door dit formulier in te vullen: Aanmeldformulier Onthulling Joods Herdenkingsmonument 19 mei 2025. Aanmelden kan tot en met 15 mei 2025.

Locatie en parkeren

We raden bezoekers aan om zoveel mogelijk met de fiets, lopend of met het openbaar vervoer te komen. 

Auto

Wie toch met de auto wil komen moet er rekening mee houden dat een deel van de straten rondom het park, namelijk het Borneoplein en de Kapelweg, is afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Dit geldt op 19 mei van 14.00 uur tot en met 20 mei 1.00 uur. De noordzijde van het Borneoplein is enkel beschikbaar voor het afzetten (kiss & ride) van bezoekers die slecht ter been zijn of vanwege andere gezondheidsredenen niet lang kunnen lopen. 

Parkeren kan op straat in de omgeving van het Borneoplein. U kunt het beste parkeren op de Hugo de Grootlaan. Wij adviseren om dan via de Utrechtseweg aan te rijden. Mocht hier geen plek meer zijn, dan kunt u terecht op de Curacaolaan. Via bebording wordt u hiernaartoe geleid. Vanaf de Curacaolaan is het ongeveer 5 minuten lopen naar het Borneoplein.

Heeft u aangegeven gebruik te willen maken van de kiss & ride? Rijd dan via de Leusderweg naar het Borneoplein. Ter hoogte van het Borneoplein, vanaf het centrum gezien, slaat u rechtsaf en wordt u opgevangen door een verkeersregelaar.

Openbaar vervoer

Het Borneoplein is ook met het openbaar vervoer goed te bereiken. Vanaf het Centraal Station Amersfoort stopt Bus 9 bij halte Borneoplein, op de Leusderweg. Bus 19 stopt op vijf minuten lopen vanaf het Borneoplein, uitstappen bij halte Hugo de Grootlaan. 

Fiets

Fietsers kunnen hun fiets stallen op de Kapelweg. 

Toegankelijkheid voor bezoekers met een beperking

De locatie is goed toegankelijk voor bezoekers met een lichamelijke beperking. Er zijn klapstoelen beschikbaar voor bezoekers die niet lang kunnen staan. Voor het podium komen rolstoelplekken. Het is voor de organisatie fijn om te weten hoeveel rolstoelplekken er nodig zijn. Laat dit aan ons weten via het aanmeldingsformulier. 

Er zijn rolstoeltoegankelijke toiletten aanwezig.

Bezoekers die slecht ter been zijn of vanwege andere gezondheidsredenen niet ver kunnen lopen, kunnen dicht bij de ingang van het park worden afgezet (kiss & ride). Wie gebruik wil maken van de kiss & ride, kan ons dit via het aanmeldingsformulier laten weten.  De instructies worden dan door de organisatie gestuurd.

Er is een beperkt aantal invalideparkeerplaatsen beschikbaar aan de Hugo de Grootlaan, aan de kant van de Kapelweg. Deze plaatsen zijn bedoeld voor auto’s met een geldige invalideparkeerkaart.

Inhoudelijk programma onthulling

Tijdens de ceremonie houden overlevende van de Holocaust Emmy Menko-Drop, burgemeester Lucas Bolsius en opperrabbijn Jacobs een toespraak. Ceremoniemeester Arjeh Kalmann interviewt Tamar Frank, de kunstenaar van het monument. Er is ook muziek en theater. Na de ceremonie is er gelegenheid om informeel samen te komen.

Veiligheid

Er zijn passende maatregelen genomen om de onthulling veilig te laten verlopen. In geval van drukte kan aan bezoekers gevraagd worden de ceremonie te volgen vanaf de zijkant van het park. Daarr is de ceremonie ook via een scherm te volgen.

Bloemen en ander eerbetoon

We laten aan de bezoekers over of ze wel of niet bloemen willen achterlaten. In verband met de jonge aanwas van de plantjes is het niet mogelijk om overal de bloemen neer te leggen; we verwijzen de mensen die bloemen meenemen naar een centrale plek in het park voor het neerleggen van de bloemen.

Daarnaast staat er een mand met steentjes bij de ingang van het park. Bezoekers kunnen eventueel een steentje leggen bij het monument of lichtobject. Dit is een Joods gebruik om aan te geven dat een graf of monument met een bezoek wordt vereerd. 

Vindbaarheid specifieke slachtoffers

Op de locatie zijn plattegronden beschikbaar. Ook kan er na de onthulling via de website Joodsmonumentamersfoort.nl worden gezocht naar een specifiek slachtoffer dat in het monument herdacht wordt. 

Kledingvoorschrift

Er geldt geen formeel kledingvoorschrift. We adviseren om makkelijke schoenen te dragen, aangezien bezoekers langere tijd zullen staan.  

Live uitzending ceremonie

De ceremonie is via een livestream op afstand te volgen. De link naar de livestream komt binnenkort op deze pagina te staan. 

Door aanwezig te zijn bij de ceremonie geeft men automatisch toestemming voor het maken en gebruiken van foto- en filmopnamen waarop aanwezigen mogelijk zichtbaar zijn. 

Horeca en catering

Na afloop van de ceremonie is er gelegenheid om samen te komen, direct naast het park. Daar zijn koffie, thee en een kleine (koosjer) versnapering verkrijgbaar bij verschillende kraampjes. Er staan picknicktafels opgesteld. 

Houdt er rekening mee dat ook deze samenkomst in de openlucht is en dat er niet voldoende zitplaatsen zijn voor alle bezoekers.

Slecht weer

In geval van extreme weersomstandigheden neemt de organisatie aanvullende maatregelen. Dat wordt dan op deze pagina vermeld. Bij flinke regenval voorziet de organisatie in poncho's. 

Overnachten

Via kabinet@amersfoort.nl kan een een lijst met hotels in de buurt worden opgevraagd.  

Contact

Neem voor meer informatie en vragen contact op met Lidwien Meeder, Yvonne de Korte of Danielle van Alteren. Zij zijn telefonisch bereikbaar via 14 033 of via  kabinet@amersfoort.nl. Vanuit het buitenland kan dat via 0031 334 69 51 11.