Hulp voor gedupeerden van de toeslagenaffaire

Algemeen

In Nederland zijn veel gezinnen verdacht geweest van fouten met de kinderopvangtoeslag. Dit kennen we als de toeslagenaffaire (van 2005 tot en met 2019). Ouders moesten vaak veel geld terugbetalen aan de Belastingdienst. En ze maakten schulden omdat ze andere rekeningen niet meer konden betalen. Ook in Amersfoort zijn gezinnen die hierdoor in de problemen zitten. Geldt dit voor jou? Lees dan verder.

Hulp vanuit de gemeente

Als je als ouder of kind getroffen bent door de problemen met de kinderopvangtoeslag, dan kun je hulp van de gemeente Amersfoort hulp krijgen. Dat heet brede ondersteuning. Die hulp is er voor jou, als ouder of kind van een gedupeerde ouder, en je gezin. En hij is er op verschillende gebieden. Zoals zorg, je gezin, werk, financiën en wonen. Je kunt hiervoor een afspraak maken met de Coaches Participatie en Inkomen. In een gesprek kijken we met elkaar waar jij steun bij kunt gebruiken en wat jij nodig hebt.

Hieronder noemen we enkele voorbeelden van wat die brede ondersteuning precies kan betekenen. En ook hoe we er samen voor zorgen dat die hulp precies past bij jouw situatie.

  • Misschien is die hulp uitleg over zaken die je ingewikkeld vindt. Of hulp bij zaken waar je heel erg tegenop ziet. Bijvoorbeeld zaken op een rijtje zetten en overzicht over je geld en geldzaken krijgen.
  • Het kan ook zijn dat je je ergens zorgen over maakt en je graag wilt dat iemand met je meedenkt. En je de weg wijst naar de juiste hulp. Hulp om je thuissituatie te verbeteren, om werk te vinden, of bij gezondheidsproblemen. De hulp kan voor jou zijn, voor je kinderen of voor het hele gezin.
  • Wanneer je het fijn vindt kan onze medewerker vanuit de gemeente bij gesprekken zijn die je met de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) hebt. Die gesprekken gaan vaak over de beoordeling van je financiële compensatie en schade. Onze medewerker kan ook helpen bij het indienen van je private schulden.
  • Heb je specialistische hulp nodig, zoals van een psycholoog? Dan is het goed om ook dat te bespreken met onze medewerker. Ook daar kunnen we je bij helpen.
  • Soms heb je ook hulp in of rond het huis nodig. Zoals onderhoud dat je eerder niet kon doen door je problemen met de kinderopvangtoeslag. Ook dat kan je met de coach Participatie en Inkomen bespreken. Samen kijken jullie wat in jouw geval passende hulp is.

Plan van aanpak

Alle ouders die zich hebben aangemeld omdat ze mogelijk gedupeerd zijn, hebben recht op brede ondersteuning (hulp) door hun gemeente. Die hulp is altijd op maat en de afspraken tussen ouders en de gemeente worden vastgelegd in een het plan van aanpak. Dat bespreek je samen met de gemeente. Wat jij nodig hebt om een nieuwe start te maken, staat daarbij centraal. De medewerker van de gemeente houdt overzicht over de hulp aan jou en je gezin, en houdt contact om met je te bespreken of alles goed loopt.

De Spuk

Misschien heb je gehoord of gelezen over de Spuk. Dit is een regeling van de rijksoverheid om gemeenten in staat te stellen om de brede ondersteuning te kunnen uitvoeren. De Spuk speelt echter geen rol bij het bepalen van individuele hulp, zoals geld of spullen. Want hulp is altijd op maat en we kijken naar wat jij nodig hebt.

Zie ook onderstaande toelichting van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) over de Spuk:

Contact

Ben je één van de gedupeerden van de toeslagenaffaire en wil je hierover in gesprek met de Coaches Participatie en Inkomen? Bel de gemeente via 14 033 en vraag naar de coaches Participatie en Inkomen. Je kunt ook een mail sturen naar cpi@amersfoort.nl met je vraag en contactgegevens. Dan nemen wij contact met je op. Een bericht sturen via WhatsApp kan ook: 06 57 50 53 02.

Meld je bij problemen door de toeslagenaffaire

Is jouw kinderopvangtoeslag gestopt en weet je niet waarom? Heb je problemen of schulden omdat je de toeslag kinderopvang moest terugbetalen? Meld je dan bij de Belastingdienst en bij de gemeente Amersfoort. 

Waar melden

  • Bij de Belastingdienst. Dit kan via telefoonnummer 0800 2358 358. Wil je liever online melden? Dat kan via de speciale website van de Belastingdienst. Je kunt ook terecht bij het steunpunt van de Belastingdienst in het Stadhuis Amersfoort. Het steunpunt is op afspraak open op maandag en donderdag. Je maakt gratis een afspraak via de BelastingTelefoon: 0800 0543.

  • Bel de gemeente via 14 033 en vraag naar de coaches Participatie en Inkomen. Een bericht sturen via WhatsApp kan ook: 06 57 50 53 02. Als je je al hebt gemeld bij de Belastingdienst, dan hebben wij je gegevens. De coaches Participatie en Inkomen van de gemeente Amersfoort nemen telefonisch of via e-mail contact op om te vragen of je hulp wilt.

  • Je kunt ook terecht bij Indebuurt033. Bel daarvoor met telefoonnummer 033 204 86 77. Of loop binnen bij 1 van de informatiewinkels van Indebuurt033. Een overzicht vind je op de website van Indebuurt033.

Hulp van Belastingdienst en Gemeente Amersfoort

De Belastingdienst bekijkt je aanvraag en bepaalt of je recht hebt op een vergoeding. De gemeente Amersfoort kan helpen bij andere problemen waar je zelf niet uitkomt als het gaat om schulden, gezondheid, werk of dagbesteding, gezin en wonen. Bijvoorbeeld als je je huis uit moet omdat je de huur niet kunt betalen. Of wanneer er problemen zijn in je gezin of met je gezondheid.

Wil je hulp van een coach Participatie en Inkomen? Bel 14 033, stuur een e-mail naar cpi@amersfoort.nl of vul het contactformulier in.

Invullen

Gratis juridische hulp voor gedupeerde ouders

De Belastingdienst/Toeslagen heeft een regeling voor gratis rechtsbijstand voor de gedupeerde ouders van de toeslagenaffaire. Als je dat wilt kun je gratis hulp van een advocaat krijgen. Deze gratis rechtsbijstand is beschikbaar via de Raad voor de Rechtsbijstand. Meer informatie lees je op de website van de Raad voor Rechtsbijstand.

Ondersteuning voor ouders met uithuisgeplaatste kinderen

Gedupeerden van de toeslagenaffaire van wie de kinderen uit huis zijn geplaatst, kunnen ondersteuning krijgen vanuit een onafhankelijk landelijk ondersteuningsteam. Gedupeerde ouders en kinderen die met een uithuisplaatsing te maken hebben (gehad), kunnen zich aanmelden via de website van het Ondersteuningsteam of door een e-mail te sturen naar contact@hetondersteuningsteam.nl.

Meer informatie

Kijk voor de meest gestelde vragen en antwoorden over de toeslagenaffaire op de website van de Rijksoverheid.

Heb je andere vragen? Of heb je hulp nodig? Bel de gemeente via 14 033. Kijk op de pagina Zorg en Ondersteuning of loop binnen bij 1 van de informatiewinkels. Een overzicht vind je op de website van Indebuurt033.