Hond uitlaten

Algemeen

In Amersfoort zijn losloopgebieden waar je hond vrij kan rondlopen en waar je de hondenpoep niet hoeft op te ruimen. In de rest van de stad ben je verplicht je hond aan te lijnen en de hondenpoep op te ruimen. Je mag de hond ook niet uitlaten op het perceel van iemand anders.

Losloopgebieden voor honden op de kaart

Op de hondenuitlaatkaart op de website Amersfoort in Beeld zie je de losloopgebieden waar je je hond niet hoeft aan te lijnen en de poep niet hoeft op te ruimen. Ook vind je de wandelroutes met poepbakken en gebieden waar honden niet mogen komen. Voor alle witte gebieden op de kaart geldt dat je je hond moet aanlijnen en poep moet opruimen.

Ook in sommige losloopgebieden moet je de poep van je hond zelf opruimen. Waar precies, zie je op de hondenkaart.

Geen honden toegestaan

Op kinderspeelplaatsen, skatebanen, in sommige parken en in winkelstraten en -centra mogen geen honden komen. Hier staan dan verbodsbordjes.

Hondenpoep

Je bent op de meeste plekken in Amersfoort verplicht de poep van je hond op te ruimen. Doe je dit niet, dan kun je een boete krijgen. Zorg dat je altijd een schepje of zakje bij je hebt. Als je de poep opruimt met een schepje, mag je de poep alleen weggooien in de speciale hondenpoepbakken. Een zakje met hondenpoep mag ook in andere afvalbakken.

Overlast melden

Ervaar je overlast van hondenpoep, dan kun je daar een melding van maken. 

Melding doen

Uitzondering voor hulphonden

Hondenpoep opruimen is niet altijd mogelijk voor wie een blindengeleidehond of hulphond (in opleiding) heeft. Ook is het dan soms nodig dat de hond toch in een verbodsgebied mag komen. Een hulphond is daarom uitgezonderd van de opruimplicht en de verbodsgebieden. Dit is in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van Amersfoort zo geregeld.

Wat je nog meer moet weten

  •  Je hond is buiten altijd aangelijnd behalve in de losloopgebieden zonder aanlijnplicht.
  • In sommige delen van de stad mogen geen honden komen. Bijvoorbeeld bij sommige winkelcentra, natuurgebieden of speelplekken. Je herkent deze verbodsgebieden aan de rode bordjes.

  • Je betaalt hondenbelasting voor je hond(en). Vergeet daarvoor niet je hond(en) aan te melden bij de gemeente. 
Een verboden voor honden bord; een zwarte illustratie van een hond met een rood kruis erop