Duurzaam maken openbare straatverlichting

Algemeen

Tot en met 2028 vervangen we de huidige straatverlichting. We plaatsen energiezuinige LED-lampen terug. Ook kijken we waar we met minder lantaarnpalen toch goed kunnen verlichten. Dat bespaart geld en energie en is goed voor de natuur.

Het gaat om 22.000 lampen in de stad. De huidige lampen zijn door de korte levensduur milieubelastend en bevatten kwik. Dit is niet meer toegestaan en ze passen niet meer in een duurzame leefomgeving. De nieuwe ledlampen gaan veel langer mee. Dat scheelt in onderhoud.

Duurzame verlichting

De nieuwe LED-lampen verbruiken minder energie en geven minder CO2-uitstoot. Dat is goed voor het milieu en bespaart geld. De ledlampen dimmen automatisch in de nacht. Daarmee verminderen we overlast door licht. 
 

Minder lantaarnpalen

Met de nieuwe lampen kunnen we het licht beter richten. Daarmee krijgen we licht op de plek waar we dat nodig hebben. Hierdoor kunnen we soms met minder lantaarnpalen de weg toch goed verlichten. Dit speelt bij hoofdwegen met lantaarnpalen voor de hoofdrijbaan en lantaarnpalen voor de fiets/voetpaden. 
 

Even wennen aan ander licht

De ledlampen geven warm wit licht af. Staat er in je straat al wit licht, dan wordt het licht iets aangenamer van kleur. Woon je in een straat met goudkleurig licht, dan kan het witte licht van de nieuwe ledlampen even wennen zijn. 
 

Wat er gaat veranderen in je omgeving

In veruit de meeste straten blijft het licht hetzelfde. Om te weten of en hoeveel licht nodig is, kijken we naar:

  • Hoe gebruiken we het gebied? Is het een hoofdroute die mensen intensief gebruiken?  Of is het een gebied dat we voor recreatie of spelen gebruiken of is het natuurgebied?
  • Is daar verlichting nodig?
  • Hoe sterk moet het licht zijn?
  • Hoe lang moet daar licht zijn en kunnen we het dimmen als er minder of geen mensen/verkeer op straat is? Zoals ’s nachts.

Komt uit dit onderzoek dat met het vervangen van de lamp de verlichting hetzelfde blijft, dan voeren wij de werkzaamheden uit. Op enig moment zie je de hoogwerker in jouw buurt. We verwachten dat de werkzaamheden weinig hinder opleveren. Verandert de verlichting wel, dan informeren wij je. 

Contact

Projectleider John Waardenburg, verduurzamingovl@amersfoort.nl, telefoonnummer 14 033