Draag bij aan een veilige buurt

Algemeen

Als bewoner kun je zelf bijdragen aan de veiligheid in je buurt. Dat kan op verschillende manieren.

Doe mee aan Burgernet

Als je deelneemt aan Burgernet, krijg je een bericht op je telefoon als de politie op zoek is naar een vermist persoon of een verdachte van een misdrijf. Hoe meer mensen meedoen aan Burgernet, hoe groter de kans dat de politie snel een verdachte of vermiste persoon kan opsporen.

Meld je aan via www.burgernet.nl.

Start een buurtpreventiegroep

Steeds meer buurtbewoners gebruiken een buurtpreventiegroep om hun buurt of wijk veiliger te maken. Via deze groep wijzen ze elkaar op verdachte situaties in de buurt of op zaken rondom veiligheid. Verdachte situaties melden ze bij de politie. Lees meer over het starten van buurtpreventiegroep.

Word burgerhulpverlener AED

Amersfoort heeft een netwerk van burgerhulpverleners. Bij een hartstilstand in hun directe omgeving kunnen zij eerste hulp verlenen. Dit doen zij door zo snel mogelijk de reanimatie van het slachtoffer op te starten en een AED op te halen. Het Reanimatie Netwerk Amersfoort regelt dit, in samenwerking met de gemeente Amersfoort en de ambulancedienst RAVU.

Iedereen met een geldig reanimatiecertificaat kan zich aanmelden als burgerhulpverlener. Ook kunnen AED-eigenaren hun AED, liefst in een buitenkast, aanmelden. Het netwerk alarmeert de burgerhulpverleners in Amersfoort via HartslagNu.

Volg een reanimatiecursus en word burgerhulpverlener. Kijk voor meer informatie op www.reanimatienetwerk-amersfoort.nl.

Zorgen over radicalisering? Praat erover

Maak je je zorgen over radicalisering of heb je eventuele signalen opgevangen? Praat erover met bijvoorbeeld de wijkagent (via telefoonnummer 0900 8844) of een leerkracht op school. Of bel de gemeente via 14 033.

Het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders heeft een landelijke hulplijn voor ouders van radicaliserende kinderen. Voor informatie, hulp en advies bel 06 8189 3529.

Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Verdachte situatie? Bel 112

Ben je getuige van een verdachte situatie? Iemand die bij auto’s rondhangt, mensen die zonder reden bij een woonhuis aanbellen, stoeiend uitgaanspubliek. Twijfel niet, maar bel 112.