Start een buurtpreventiegroep in de buurt

Algemeen

Steeds meer buurtbewoners gebruiken een buurtpreventiegroep (zoals Signal of Buurt App) om hun buurt of wijk veiliger te maken. Lees de informatie, tips en trucs om ook zo'n groep op te starten en te gebruiken.

Hoe te gebruiken

Elke buurtpreventiegroep heeft 1 of meer beheerders. Alleen een beheerder kan mensen toevoegen en verwijderen. Wanneer je zelf een buurtpreventiegroep aanmaakt, ben je automatisch de beheerder van deze groep.

Als je wordt toegevoegd aan een buurtpreventiegroep, heb je altijd zelf de controle over hoe je meedoet aan de groepschat. Je kunt in een groep blijven of een groep verlaten wanneer je maar wilt.

Tips voor het gebruik

 • Als je iets verdachts opvalt in de buurt, gebruik dan de SAAR-volgorde:

  • S =Signaleer
  • A =Alarmeer de politie via 112
  • A =App de deelnemers in de buurtpreventiegroep om te laten weten wat je gezien of gehoord hebt
  • R =Reageer door bijvoorbeeld naar buiten te gaan en contact te maken met de verdachte persoon
 • Probeer de plannen van de verdachte persoon te verstoren. Doe dit alleen als dit veilig kan zonder risico’s. Maak bijvoorbeeld een praatje met de persoon.

 • Speel geen eigen rechter en overtreed geen regels of wetten. Houd dus ook geen mobiele telefoon vast tijdens het besturen van een voertuig.

 • Foto’s van een verdacht persoon versturen aan de deelnemers van de buurtpreventiegroep mag alleen voor het doorgeven van een signalement en als dit voor de melding noodzakelijk/van meerwaarde is. Kenmerken zoals geslacht, huidskleur, lengte en gezicht van een verdacht persoon kunnen ook goed beschreven worden. Bij voertuigen kun je denken aan de kleur, het merk, het type en het kenteken.

 • Gebruik de buurtpreventiegroep alleen voor verdachte situaties. Maak voor onderling contact, privéberichten of voor de gezelligheid een aparte groep voor je buurt aan. Anders valt een bericht over de veiligheid in de buurt niet genoeg op.  

 • Laat de wijkagent weten dat je een buurtpreventiegroep hebt in de buurt. Op www.politie.nl vind je gegevens van de wijkagenten.

 • Wijkagenten zitten niet in buurtpreventiegroepen. Bel bij verdachte situaties de politie via 112.

Welke apps

Je kunt verschillende chatdiensten gebruiken om een buurtpreventiegroep te starten. Het is daarbij goed om na te denken over de veiligheid van de app. Zijn de berichten versleuteld en alleen voor de groep in te lezen? En hoe verzamelen derde partijen data? Het is goed om ook te kijken welke app buurtgenoten gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld Signal, Threema of Buurt App gebruiken.

Buurt App-Alert borden

Heeft jouw buurt een Buurt Appgroep? De gemeente kan Buurt App-Alert borden plaatsen als aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Vraag het bord aan via het online formulier.

Aanvragen

Dit is het Buurt App-Alert bord dat dan in jouw buurt geplaatst kan worden:

Bord voor buurt die werkt met Buurt App-Alert