Planning Wind op Isselt
Algemeen
Om 2 windturbines op Isselt te mogen bouwen, moet de gemeente een vergunning verlenen. De gemeenteraad beslist uiteindelijk over de vergunningverlening voor dit project.
Ruimtelijke procedure
Zie hieronder een tijdlijn voor het project Wind op Isselt.

Bezwaar maken
Bezwaar maken kan op 2 momenten in het proces:
- zienswijzen en bezwaar indienen bij vergunningentraject
- beroep bij Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State
Uitwerkingsvoorstel vastgesteld door raad
Op 28 mei 2024 heeft de gemeenteraad ingestemd met het uitwerkingsvoorstel voor Wind op Isselt. Hier ging een stevig gesprek aan vooraf, waarbij diverse aanpassingen van het voorstel werden ingediend.
Eisen voor Windturbines
Het aangenomen uitwerkingsvoorstel heeft onderwerpen als milieu en gezondheid, veiligheid, natuur en de manier waarop de windturbines in het landschap moeten passen. Hierop wordt de vergunning getoetst en ze vormen de basis voor het gesprek in de Omgevingsadviesraad. De gemeenteraad heeft via een aanpassing op het voorstel besloten dat er bescherming van hoge kwaliteit moet komen voor dieren, zoals vogels en vleermuizen.
De 2e toevoeging houdt in dat er nu nog geen gebruik kan worden gemaakt van de eventuele afwijking van het ontwerp van de afstandsnorm. Dat gebeurt pas bij de vergunningprocedure, als het omgevingsconvenant is afgerond en de nieuwe landelijke regelgeving voor windturbines bekend is. Nu het Rijk de normen heeft uitgesteld heeft het college aangegeven bij de vergunningverlening toch te toetsen op de strengere concept normen die in 2024 al wel zijn bekend gemaakt.
Ontwikkelaar aan boord
De gemeente is in september 2024 een openbare inschrijvingsprocedure voor een ontwikkelaar van windturbines gestart. Uiteindelijk hebben 4 ontwikkelaars een bod ingediend en is er een winnaar. Dit is Renewable Energy Factory BV (vanaf hier REF) uit Schoonhoven.
Met REF heeft gemeente Amersfoort een optieovereenkomst ondertekend voor een windturbine op gemeentegrond. Ook het Waterschap Vallei en Eem zal voor haar grond een overeenkomst met REF aangaan. REF vraagt zelf een omgevingsvergunning aan voor de 2 windturbines. REF gaat in gesprek met de lokale energiecoöperatie Samen Energie Amersfoort over de invulling van het lokaal eigendom. Daarnaast gaat REF aan tafel bij de Omgevingsadviesraad om afspraken met de omgeving te maken over de bouw en het beheer van de windturbines.