Cybercriminaliteit

Algemeen

Cybercrime is een vorm van criminaliteit waarbij computers, mobiele telefoons, tablets het doelwit zijn van criminele activiteiten. Voorbeelden van cybercrime zijn digitale fraude, hacken, illegaal downloaden, identiteitsfraude, digitaal pesten, DDoS-aanvallen (aanvallen waarbij criminelen servers en websites platleggen) en ransomware (‘gijzelingssoftware’ waarmee criminelen een computer vergrendelen met kwaadaardige software en geld vragen om je computer te ontgrendelen). Cybercriminaliteit neemt toe en iedereen kan slachtoffer worden.

Wat kun je zelf doen?

Cybercriminelen kunnen op verschillende manieren proberen om gegevens te achterhalen. Wachtwoorden, bankgegevens of andere privacygevoelige informatie bijvoorbeeld.

Op de website VeiligheidsAlliantie.nl staan handige tips om het internetcriminelen lastiger te maken. Of bekijk onderstaande video.

VAR Checklist Digitaal Veilig

Wat kunnen mkb-ondernemers doen?

Cybercrime is helaas voor veel ondernemers een groeiend probleem. Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 5 mkb-bedrijven ermee te maken krijgt. Vormen van cybercrime die bij hen het meest voorkomen zijn ransomware, phishing, identiteitsfraude en oplichting.

De schade bij een cyberincident kan groot zijn. Denk aan de kosten voor herstel of vervanging van de website, programma’s of data. Maar ook omzetverlies en reputatieschade is mogelijk. Met een aantal maatregelen maak je het criminelen een stuk lastiger:

  • Train personeel over digitale veiligheid en maak daarover afspraken.

  • Update computers en applicaties regelmatig.

  • Test het bedrijfsnetwerk en de website regelmatig op kwetsbaarheden.

  • Maak back-ups van bestanden.

  • Zorg voor fysiek onderscheid tussen het bedrijfsnetwerk en een gastnetwerk.

  • Bescherm de privacy van klanten.

Van cybercrime kun je aangifte doen bij de politie via 0900 8844 of op een politiebureau. Zorg voor je de cybercrime meldt dat er geen digitale sporen verloren gaan. Zet de computer niet uit en bewaar zoveel mogelijk informatie of neem deze mee. Van een aantal vormen van cybercriminaliteit kun je ook online aangifte doen op de website van de politie.

Ondernemers aan het woord over cybercrime

Hackhelpdesk voor ondernemers

Op Hackhelpdesk.nl staat een handig stappenplan voor ondernemers die slachtoffer zijn geworden van cybercrime, in welke vorm dan ook. De website geeft stap voor stap snelle en praktische oplossingen om (meer) schade te voorkomen. Op de website staan ook tips om cybercrime te voorkomen. Door de basisbeveiliging goed op orde te hebben bijvoorbeeld.