Checklist duurzaam (ver)bouwen

Vraag je een haalbaarheidstoets aan omdat je wilt bouwen of verbouwen? Deze checklist helpt je om duurzame keuzes te maken.

Na het invullen van de checklist kan je de pagina printen. Ook krijg je na het indienen van de checklist de resultaten naar het opgegeven e-mailadres gestuurd.

  • 1 Huidige: Begin
  • 2 Voorbeeldweergave
  • 3 Voltooid

Naast deze checklist is er de Leidraad duurzaam verbouwen. In de Leidraad vind je meer informatie over wel/geen vergunning en wat de regels zijn. In deze checklist verwijzen we daar naar. Advies nodig? Neem contact op met het Duurzaam Bouwloket via Leidraad duurzaam verbouwen of kijk voor voorbeelden en inspiratie op www.amersfoortduurzaam.nl.

Waar vraag je de vergunning voor aan?

Let op! Woon je in een monument of een beschermd Stadsgezicht? Dan dien je voor aanpassingen binnen en buiten een vergunning aan te vragen!

Aardgasvrij

In Nederland stoppen we met het gebruik van aardgas om onze woningen en gebouwen te verwarmen. We stappen in het hele land over op andere manieren om ons huis en water te verwarmen en om te koken. Ook Amersfoort wordt dus een aardgasvrije stad, waarbij 2050 de streefdatum is, maar liever eerder.

Hoe ga jij het bouwwerk aardgasvrij verwarmen? Verplicht

Energieneutraal

In Amersfoort willen we energieneutraal zijn: evenveel duurzame energie opwekken als we gebruiken. We houden ons energiegebruik zo laag mogelijk en we wekken de energie die we gebruiken op een duurzame manier op. 

Welke maatregelen pas jij toe om energieneutraal in je energievraag te voorzien? Verplicht

*Onder goede isolatie wordt voor de vloer en het dak een isolatiewaarde (RC) tussen 6 en 10 verstaan en voor de gevel een RC van minimaal 4,5.

Tuin of dak vergroenen

We krijgen steeds vaker te maken met extreem weer, zoals heftige regenbuien of lange periodes van hitte. Als gemeente nemen we maatregelen om hier mee om te gaan, maar we hebben ook u daarvoor nodig.

Op welke wijze maak jij jouw (ver)bouwproject klimaatbestendig? Verplicht

Duurzame materialen

Heb je al gekeken of je via Marktplaats of KLUS materialen kunt hergebruiken of zelf aan kan bieden?

Hoe pas je duurzame materialen toe in jouw bouwwerk? Verplicht
Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om de checklist naartoe te sturen. Het wordt verder niet opgeslagen in ons systeem. Je kan deze pagina nu ook uitprinten.