Hondenbelasting

Heeft u een hond? Meld dit bij de gemeente. U moet dan namelijk hondenbelasting betalen.

Hondenbelasting

Ook als er iets in uw situatie verandert, moet u dit doorgeven. Als u meer honden krijgt bijvoorbeeld. Of als uw hond overlijdt of iemand anders uw hond overneemt.

U kunt snel en eenvoudig uw hond aan- of afmelden door op de button te klikken. Let op! Voor onze digitale balie heeft u DigiD nodig.
  • Is uw hond overleden? Stuur dan een verklaring van de dierenarts of het crematorium mee.
  • Krijgt uw hond een nieuwe baas? Laat dan weten naar wie de hond gaat en per wanneer.
  • Heeft u een hulphond of blindengeleide hond? Voor deze honden hoeft u vaak geen hondenbelasting te betalen. Stuur bij uw melding een bewijs mee om voor een vrijstelling in aanmerking te komen.

U betaalt per hond € 93,36 per jaar (€ 7,78 per maand). Zie ook Gemeentelijke belastingen betalen

Kenneltarief

Als u een kennel heeft, kunt u in aanmerking komen voor het kenneltarief van € 186,72 per jaar. Uw kennel moet zijn ingeschreven bij de Raad van Beheer op Kynologisch gebied in Nederland. Stuur een bewijs van deze inschrijving op naar:

Gemeente Amersfoort
Afdeling Belastingen
Postbus 4000
3800 EA  Amersfoort

De gemeente laat in het voorjaar en in het najaar een hondencontrole uitvoeren door het bedrijf Legitiem B.V. uit Velp. Wanneer de controleurs op een adres een hond zien die nog niet is aangegeven, vragen zij u direct een aangiftebiljet in te vullen.

Heeft u geen DigiD? Dan kunt u uw melding ook per post doorgeven. Print daarvoor het formulier uit dat voor uw situatie geldt: 

Voor het digitaal aan- of afmelden van uw hond(en) heeft u DigiD nodig. DigiD (spreek uit: ‘Diegiedee’) staat voor Digitale Identiteit; het is een gemeenschappelijk systeem waarmee de overheid op internet uw identiteit kan verifiëren. Voortaan kunt u met één inlogcode terecht bij elektronische diensten van steeds meer overheidsinstellingen.

U heeft nog geen DigiD account?

Als u nog geen DigiD heeft kunt u deze aanvragen op de website van DigiD: www.digid.nl.

Digid

De gemeente gebruikt de opbrengst van de hondenbelasting voor verschillende zaken. Onder andere voor de aanleg en het onderhoud van veldjes waar honden mogen spelen. Van de eigenaren verwachten wij dat ze de poep van hun hond zelf opruimen. De gemeente plaatst hondenpoepbakken met speciale hondenpoepzakjes en zorgt dat de bakken geleegd worden. Poepzakjes mogen ook in gewone afvalbakken.

Hond uitlaten

U wilt uw hond uitlaten. Lees meer over de losloopgebieden voor uw hond, hondenpoep en uitzonderingen voor hulphonden.