400 elektriciteitshuisjes erbij in Amersfoort

Gemeente Amersfoort en netbeheerder Stedin voegen 400 middenspanningsstations of ‘elektriciteitshuisjes’ toe aan de stad. De eerste stations staan er begin 2025. In 2030 moet het overgrote deel zijn geplaatst in de hele stad, voorzien van honderden kilometers elektriciteitskabels. Dit moet de elektriciteitsvoorziening op peil houden en stroomstoring voorkomen.

Netbeheerder Stedin en gemeente Amersfoort leiden de operatie samen in goede banen. Voor het verzwaren van de kabels en het plaatsen van de stations moet een groot aantal straten in de gemeente open. Dit levert in straten tijdelijk overlast op, maar uiteindelijk een stabiel stroomnet.

Wethouder Johnas van Lammeren (Duurzame Leefomgeving): “Dit is goed nieuws; we willen allemaal elektriciteit uit de muur. Dat is niet vanzelfsprekend, daarvoor is een betrouwbare infrastructuur nodig en daar horen deze 400 middenspanningsstations bij. Dat kan soms even wennen zijn. Zowel het werk als de stations zelf zullen opvallen in de straat. We werken intensief samen met Stedin om dit op een goede manier te doen.”

Stroomstoring voorkomen

De verzwaring van het elektriciteitsnet is noodzakelijk om aan de toenemende elektriciteitsvraag te kunnen voldoen en stroomstoringen te voorkomen door verstopping op het net. Steeds meer mensen koken elektrisch, rijden in een elektrische auto of maken gebruik van een warmtepomp. Tegelijkertijd zorgt het zelf opwekken van duurzame stroom met zonnepanelen voor pieken op het elektriciteitsnet.

Geschikte plekken 

Stedin werkt de komende jaren buurt voor buurt aan het plaatsen van de nieuwe stations. Buurten waar de netbeheerder de meeste stroomproblemen verwacht, krijgen voorrang. De gemeente beoordeelt vervolgens welke plekken in de openbare ruimte beschikbaar en geschikt zijn. Veel plek om te schuiven van plaats is er niet altijd: de stations moeten aan veel technische eisen voldoen en in de openbare ruimte weegt ook de verkeersveiligheid en bereikbaarheid zwaar.

Uit én in het zicht

Het liefst plaatsen we de stations uit het zicht of zelfs in gebouwen. Wethouder van Lammeren: “Als dit niet kan dan kijken we eerst naar verharde plekken. Stoep, maar ook parkeerplaatsen. Groen is de allerlaatste optie om een stations in te willen plaatsen. De stations zullen vaak wel zichtbaar zijn in de openbare ruimte.”

Informatie voor omwonenden 

Volgens planning komen de eerste extra middenspanningsstations volgend jaar in de buurten in Hooglanderveen en Kattenbroek. De overige buurten volgen tot uiterlijk 2030. Omwonenden ontvangen voordat de werkzaamheden beginnen een brief met aanvullende informatie van Stedin. Stedin heeft meer informatie op haar website: Buurtaanpak

Hoe zien de te plaatsen stations eruit?

Het gaat om gestandaardiseerde compacte stations. De meest toegepaste versie (‘pacto 25’) heeft een afmeting van 3,56m bij 1,76m en is 2,06m hoog. De stations hebben aan twee kanten deuren om te kunnen werken aan de installatie in het station. Om dit veilig te kunnen doen is rondom het station ruimte nodig. Daarnaast moet onder de grond ruimte zijn voor de aan- en afvoer van kabels. Standaard zijn de stations groen of grijs. 

De 3 verschillende soorten elektriciteitshuisjes met daarnaast een persoon om de grootte te vergelijken