Wijkplan sociaal

Algemeen

De gemeente werkt samen met sociale partners in de wijken voortaan vanuit één ‘wijkplan sociaal’. Deze komt in plaats van de losse wijkplannen van de verschillende organisaties.

Betere samenwerking

De gemeente en sociale partners zoals Indebuurt033, ABC, GGDrU en SRO werken samen aan preventie. Daarbij moedigen ze inwoners aan om gezond en actief te leven door middel van verschillende activiteiten. Dit organiseren we per wijk, nu nog aan de hand van verschillende plannen per wijk.

Werken vanuit één wijkplan sociaal heeft veel voordelen. Er ontstaat meer eenheid, betere samenwerking en meer resultaat. Daarbij kost het opstellen van één wijkplan minder werk en tijd dan wanneer organisaties ieder een eigen wijkplan maken. 

Alle wijken een wijkplan sociaal

In 2025 willen we voor alle 9 wijken een wijkplan sociaal hebben. 

In oktober 2024 starten we met het opstellen van 3 wijkplannen sociaal: in Nieuwland (waaronder Calveen en Buitengebied-West), in Amersfoort-Zuid (Vermeer-, Berg- en Leusderkwartier en Bosgebied) en in Schothorst-Zielhorst-Hoefkwartier.

In 2025 volgen Hoogland-Kattenbroek, Liendert-Rustenburg, Randbroek-Schuilenburg, Soesterkwartier, Kruiskamp-Koppel-Binnenstad en Vathorst.

Samen doelen en activiteiten voor de wijk bepalen

Het voorbereiden, opstellen, uitvoeren en bewaken van het wijkplan sociaal doet de gemeente samen met inwoners uit de wijk en partners op het gebied van welzijn, gezondheid, bestaanszekerheid, cultuur, onderwijs, sport en bewegen en de wijkteams. Samen bepalen zij de doelen voor de wijk en activiteiten om die doelen te bereiken. Voor thema’s die spelen in de hele stad komt een vergelijkbaar project. Ook de Denktank Inclusieve Stad denkt mee.

Binnenkort start een projectgroep met zowel medewerkers van de gemeente als van de sociale partners die ervoor gaat zorgen dat de wijkplannen sociaal er komen. Daarbij stelt de gemeente regisseurs aan en komt er een beschrijving van elke wijk. Met partners maken we afspraken over de samenwerking.

Informatie en contact

We vinden het belangrijk dat het wijkplan sociaal zorgvuldig tot stand komt. Daarom is duidelijke communicatie belangrijk:

  • Per wijk stellen inwoners en partners uit de wijk samen het wijkplan sociaal op. Hoe dat er precies in zijn werk gaat, wordt komende maanden duidelijk.
  • Nieuwe informatie over de wijkplannen sociaal is steeds te vinden op deze webpagina. 
  • Vragen of suggesties kun je mailen naar wijkplansociaal@amersfoort.nl.