Wijkplan sociaal

Algemeen

De gemeente werkt samen met sociale partners in de wijken voortaan vanuit één ‘wijkplan sociaal’. Deze komt in plaats van de losse wijkplannen van de verschillende organisaties.

Wat is een wijkplan sociaal

We willen dat het goed gaat met onze inwoners. Dat mensen gezond en vitaal zijn, mee kunnen doen aan de samenleving, zich kunnen ontwikkelen, naar elkaar omkijken en zich thuis voelen. Dat gaat niet altijd vanzelf. Om inwoners daarbij te helpen en aan te moedigen, werkt de gemeente samen met sociale partners in de wijk. Met onder andere Indebuurt033, ABC, GGDrU en SRO. Maar bijvoorbeeld ook met scholen.

Om samen te werken aan wat er nodig is in een wijk, is een plan nodig. Dit noemen we het wijkplan sociaal. Deze bestaat uit doelen voor de wijk en activiteiten om die doelen te bereiken. 

Betere samenwerking

Gemeente Amersfoort, sociale partners en mensen die in de wijk wonen en werken maken dit sociaal wijkplan. Dit plan komt in plaats van de losse wijkplannen van de verschillende organisaties.

Werken vanuit één wijkplan sociaal heeft veel voordelen. Zo kunnen we beter samenwerken aan dezelfde doelen in de wijk. Daarbij kost het opstellen van één wijkplan minder werk en tijd dan wanneer organisaties ieder een eigen wijkplan maken.

Alle wijken een wijkplan sociaal

In 2025 willen we voor alle 9 wijken een wijkplan sociaal hebben. Alle wijkplannen staan op de webpagina van de wijkplannen

Alle wijken een wijkplan sociaal

Oktober 2024

We starten met het opstellen van het wijkplan sociaal voor Schothorst-Zielhorst-Hoefkwartier. 

November 2024

Nieuwland (waaronder Calveen en Buitengebied-West) en Amersfoort-Zuid (Vermeer-, Berg- en Leusderkwartier en Bosgebied).

2025

Hoogland-Kattenbroek, Liendert-Rustenburg, Randbroek-Schuilenburg, Soesterkwartier, Kruiskamp-Koppel-Binnenstad en Vathorst. 

Samen doelen en activiteiten bepalen

De voorbereiding, opstelling, uitvoering en bewaking van het wijkplan sociaal doet de gemeente samen met partners voor welzijn, gezondheid, bestaanszekerheid, cultuur, onderwijs, sport en bewegen en de wijkteams. En met inwoners uit de wijk. Samen bepalen wij de doelen voor de wijk en activiteiten om die doelen te bereiken. Dit doen we in 2 bijeenkomsten. In de 1e bijeenkomt bespreken we wat er belangrijk is voor de wijk. In de 2e  bijeenkomst bespreken we concrete activiteiten. 

Per wijk zetten we de bestaande netwerken op een rij om een goede afvaardiging te laten deelnemen aan de bijeenkomsten. Namens de gemeente begeleiden 2 regisseurs de processen in de wijken. We maken een beschrijving van de situatie van nu voor elke wijk. Dit is het startpunt voor het wijkplan sociaal.

Voor thema’s die spelen in de hele stad komt er een vergelijkbaar project. Ook de Denktank Inclusieve Stad denkt mee.

Informatie en contact

We vinden het belangrijk dat het wijkplan sociaal zorgvuldig tot stand komt. Daarom is duidelijke communicatie belangrijk:

  • Nieuwe informatie over de wijkplannen sociaal is steeds te vinden op deze webpagina. 
  • Vragen of suggesties kun je mailen naar wijkplansociaal@amersfoort.nl.