Wijkplan Kansrijk Liendert

Algemeen

De gemeente Amersfoort heeft speciale aandacht voor de wijk Liendert. Omdat zij wil dat alle Amersfoorters dezelfde kansen krijgen, kunnen opgroeien in een gezonde en veilige omgeving en hun talenten kunnen ontwikkelen. Om dit te bereiken gaan inwoners, professionals in de wijk en de gemeente op nieuwe manieren samenwerken. Hoe, dat is beschreven in het wijkplan Kansrijk Liendert. Een programma voor meer kansen, werk en scholing en minder armoede voor kinderen, jongeren en hun ouders/verzorgers.

Waarom dit wijkplan?

Met Kansrijk Liendert gaan inwoners, professionals en de gemeente op nieuwe manieren samenwerken. We gaan méér doen waarvan we weten dat het echt werkt. En we bouwen op de kracht en het netwerk van de inwoners. Zodat meer inwoners in Liendert gezond, veilig en kansrijk leven. 

Nieuwe manier van werken

Uit wetenschappelijk onderzoek en ons eigen onderzoek in de wijk Liendert blijkt dat problemen van inwoners meerdere oorzaken kunnen hebben. En dat die vaak niet met 1 maatregel op te lossen zijn. Met het wijkplan Kansrijk Liendert richten we ons daarom niet alleen op de klachten, maar kijken we dieper. Om meer effect te bereiken voor inwoners van Liendert, moeten we met alle factoren rekening houden en samen met professionals in de wijk en inwoners duurzame oplossingen vinden. Dit noemen we 'impactgedreven werken'.

Meer samenhang in de aanpak van problemen

Het effect op de inwoners en de wijk staat voorop in de nieuwe manier van werken. We werken met het factorenmodel  zodat we de samenhang van alles zien. Dit factorenmodel laat zien wat bijdraagt aan veilig en gezond opgroeien en leven met voldoende kansen. 

Het model werkt met veel factoren die invloed op elkaar hebben. Bijvoorbeeld: als de taal nog moeilijk is, is het ook lastiger om op school gesprekken te voeren. Of om elkaar te leren kennen, of om ondersteuning te vragen als je moeite hebt met rondkomen. Met al deze kennis weten we beter welke factoren we moeten beïnvloeden. Zo komen we tot concrete acties. Inzet of activiteiten kunnen wisselen als we merken dat iets niet goed genoeg werkt of aansluit. Ook dit meten, leren en verbeteren doen we samen; mét de inwoners én de professionals én de gemeente. 

Werken dichtbij inwoners

In de wijk gaan de gemeente en professionals werken op plekken waar de inwoners zijn, zoals in buurthuizen en scholen. Zo kunnen gemeente, professionals en inwoners beter en makkelijker samenwerken. Iedereen kan elkaar ontmoeten en er ontstaan korte lijntjes naar bekende en vertrouwde gezichten. Zij geven praktische ondersteuning en als inwoners dat willen, bekijken zij welke stappen er gezet kunnen worden om bijvoorbeeld te gaan sporten of bewegen of andere mensen in de wijk te ontmoeten. Of ze helpen inwoners met vragen over geld of opvoeding, het ontwikkelen van sociale vaardigheden of het leren van de Nederlandse taal.

Wat gaan we doen?

Inwoners, professionals en de gemeente hebben samen bepaald wat belangrijk is voor het wijkplan Kansrijk Liendert. Uit sessies in de wijk zijn 9 aandachtspunten naar voren gekomen. Inwoners gaven aan wat voor hen en voor de wijk belangrijk is en wat ze nodig hebben. Ook om elkaar beter te kunnen steunen en zich gesteund te voelen. 

Zo willen we oorzaken van kansenongelijkheid aanpakken en zorgen voor meer samenhang en samenwerking. Waarbij inwoners meer invloed hebben in het oplossen van problemen. Zodat zij beter kunnen rondkomen, de taal beheersen en ondersteuning krijgen bij opvoedingsvragen. Inwoners kunnen bijvoorbeeld als maatje betrokken zijn. Of met een buurtbaan een informatieve en verbindende schakel in het netwerk zijn.

Dit zijn de 9 kernaanpakken in het wijkplan Kansrijk Liendert: 

  • Een stimulerend thuis
    We helpen mee aan een thuis waar kinderen fijn en veilig opgroeien.
  • Allemaal taal
    Een pakket aan activiteiten waarmee we de taalvaardigheden van jong en oud kunnen verbeteren. 
  • Rondkomen
    We bouwen aan een bestaan met voldoende inkomen. Met daarbij speciale aandacht voor werk, inkomen en schulden.
  • Buurtbanen
    We zorgen voor enkele buurtbanen, om de verbinding tussen inwoners en professionals te versterken als het gaat om bijvoorbeeld taal, opvoeding en rondkomen. Buurtbanen zorgen voor meer werk, voor de ontwikkeling van mensen, het versterken van burenhulp en kansen op een beter bestaan.
  • Verbinding en steun
    We versterken de steun die inwoners elkaar geven, de betrokkenheid en verbondenheid.
  • Vooruitkomen en meedoen
    Inwoners betrekken elkaar bij activiteiten in de wijk en professionals werken meer in de wijk. We verstevigen de schooldag met programma’s waarbij de jeugd na schooltijd kan deelnemen aan activiteiten zoals sport & spel, kunst & cultuur en huiswerkbegeleiding.
  • Liendert voor iedereen
    We omarmen de kleurrijke en diverse samenleving, moedigen iedereen aan om mee te doen en gaan discriminatie tegen. We verstevigen de Vreedzame wijk.
  • Huis van de Wijk/ontmoetingslocaties in de wijk
    We zorgen voor plekken in de wijk waar inwoners en professionals op een informele manier samenkomen.
  • Leefbare omgeving
    We werken aan een omgeving met speelplekken en veel ruimte voor ontmoeting van buurtbewoners. Kinderen en jongeren betrekken we bij de inrichting van de openbare ruimte.

Meer kansen, werk en scholing. Minder armoede 

Kansrijk Liendert is onderdeel van het programma Wij-Liendert. Een programma voor meer kansen, werk en scholing en minder armoede voor kinderen, jongeren en hun ouders/verzorgers. En ook voor meer en beter groen, met passende woningen en voorzieningen.