Advies en financiële hulp voor ondernemers

Heb je een eigen bedrijf of zelfstandig beroep en lukt het (tijdelijk) niet meer om rond te komen? Ben je zelfstandige ondernemer en heb je schulden? Moet je jouw bedrijf afbouwen en beëindigen? Of krijg je een bijstandsuitkering en wil je voor jezelf beginnen? Het Team Zelfstandigen adviseert je gratis en vertelt wat mogelijk is vanuit de gemeente.

Advies en financiële hulp voor ondernemers
De leden van het Team Zelfstandigen

  Bijstandsregeling voor zelfstandigen (Bbz)

  Voor ondernemers die tijdelijk te weinig inkomen verdienen om in de bestaanskosten te voorzien is er het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz 2004). Ook ondernemers met een financieringsbehoefte kunnen een beroep doen op deze regeling. Om in aanmerking te komen voor ondersteuning op grond van de Bbz 2004 gelden de volgende voorwaarden:

  • Je bent tussen 18 jaar en de AOW gerechtigde leeftijd. Je bent fulltime ondernemer, dat wil zeggen (ook nu) meer dan 23,5 uur per week actief in je bedrijf.
  • Je bent voor de bestaansvoorziening afhankelijk van het inkomen uit je bedrijf. Dat wil zeggen dat er geen ander (partner-) inkomen is gelijk of hoger dan het sociaal minimum dat voor jou geldt.
  • Je bedrijf is levensvatbaar, dat wil zeggen dat je op (korte) termijn zelf weer in je bestaan kunt voorzien. Je bedrijfsadministratie is up-to-date en beschikbaar.

  Doe de check en vraag aan:

  De Bbz-regeling

  Voor wie?

   Je werkt al minstens 1,5 jaar als zelfstandige en je bent in financiële problemen gekomen. Je inkomen is tijdelijk niet genoeg om van rond te komen.

   Meld je bij schulden eerst aan bij Geldloket Amersfoort. Samen maak je een plan van aanpak om je schulden op te lossen. Kijk voor meer informatie op de website van Geldloket Amersfoort

   Je krijgt een bijstandsuitkering en wilt een eigen bedrijf starten. Je weet nog niet precies hoe. Misschien heb je vragen: welke papieren heb ik nodig? Zijn mijn plannen haalbaar? Waar vind ik een geschikt pand? Kom ik in aanmerking voor een krediet? Onderaan de pagina zie je een video waarin 3 ondernemers hun ervaringen delen. Zij zijn via een traject vanuit de bijstand gestart als zelfstandige.

   Iedere 2 maanden organiseert Team Zelfstandigen een informatiebijeenkomst over dit startersproject. Aanmelden voor de bijeenkomst kan via de klantmanager of trajectbegeleider. De bijeenkomsten zijn op Smallepad 3 in Amersfoort. De rest van het jaar zijn de bijeenkomsten op vrijdag 1 juli 2022, vrijdag 2 september 2022 en vrijdag 4 november 2022.

   Je bent zelfstandig ondernemer, geboren voor 1 januari 1960 en je hebt de pensioengerechtigde leeftijd nog niet bereikt. Je hebt niet meer voldoende inkomsten, maar je wilt doorgaan met je bedrijf.

   Je stopt noodgedwongen met je bedrijf. Dit kan niet van de ene op de andere dag. Een bedrijf moet namelijk afgebouwd worden. Heb je niet voldoende middelen om die afbouwperiode te overbruggen? Neem contact op vóórdat je stopt met je bedrijf.

   Je bent tussen de 55 jaar en de AOW-leeftijd en je bent door omstandigheden gedwongen om te stoppen met je bedrijf. Dan kan er een inkomensprobleem ontstaan. Neem contact op vóórdat je stopt met je bedrijf.

   Je bent binnenvaartschipper met een woning in de gemeente Amersfoort. Of je hebt geen woning op de wal en bent met je schip gestrand in de gemeente Amersfoort. En hebt een financieel probleem dat je niet ergens anders kunt oplossen.

   Ondernemen of een andere toekomst?

   Wilt u uw bedrijf beëindigen of overweegt u (deels) in loondienst te gaan? Wij wijzen u op een aantal mogelijkheden:

   • Maak een afspraak met het Team Zelfstandigen voor een gratis adviesgesprek. Neem contact op met het Team Zelfstandigen via teamzelfstandigen@amersfoort.nl of bel 14 033
   • Denk je aan overstappen naar een (tijdelijke) baan in loondienst? Er zijn verschillende mogelijkheden in de regio. Informeer bij het Regionaal Mobiliteitsteam (RMT) via mobiliteitsteam@amersfoort.nl. Of kijk op de website van het RMT. Het RMT biedt hulp op maat en is er voor werkgevers, werknemers en werkzoekenden in arbeidsmarktregio Amersfoort. Ook biedt het RMT hulp op het gebied van loopbaanadviezen, (om)scholing en scholing via praktijkleren in het mbo. Ook vind je vacatures op de website website Werk.nl.
   • Je kunt voor advies terecht bij het Geldloket, sparringpartner voor ondernemers. Samen met jou bekijken ze hoe je er voor staat en onderzoeken ze jouw mogelijkheden. Of je misschien recht hebt op extra geld om van te leven of dat je gebruik kunt maken van steunmaatregelen. Ze kunnen je ook in contact brengen met een ervaren ondernemerscoach. Het Geldloket biedt gratis dienstverlening voor ondernemers uit Amersfoort en Leusden. Zie www.geldloket.nl, bel 033 - 800 9970 of stuur een e-mail naar info@geldloket.nl.
   • De ervaren oud-ondernemers van het Ondernemersklankbord bieden coaching en advies. Ze zijn er voor alles wat met ondernemen te maken heeft, zoals het voorkomen van faillissement, financiën, marketing, bedrijfsvoering- en overname of juridische zaken. Zoek een adviseur bij jou in de buurt en maak een afspraak voor een eerste gesprek. De coaching is gratis. Kijk voor meer informatie op de website van het Ondernemersklankbord.
   • MKBDoorgaan is een landelijke stichting en biedt een snelle en passende verbinding tussen jouw vraag en praktische ondersteuning. Deze ondersteuning is gratis en onafhankelijk. Investeren, verkopen of je businessmodel upgraden? Kijk voor meer informatie op de website MKBDoorgaan.
   • De online MKB Diagnosetool geeft direct een onafhankelijk en betrouwbaar adviesrapport. Daarnaast word je op weg geholpen als je de geboden optie verder wilt onderzoeken. De MKB Diagnosetool is een initiatief van Qredits. Kijk voor meer informatie op de website van de MKB Diagnosetool. Via het landelijke initiatief NL leert door kun je gratis gebruikmaken van persoonlijk ontwikkeladvies en/of online scholing volgen. Kijk voor meer informatie op de website van NL leert door.

   Hoe regel ik als zzp'er mijn geldzaken?

   Ben of word je zzp'er, dan vragen geldzaken extra aandacht. Wil je weten hoe je die goed kunt regelen? Gebruik dan het Geldplan ZZP. Daarin krijg je tips voor jouw situatie. Kijk voor meer informatie op de website van Geldplan ZZP.

   Video

   Brochure

   Contact

   Team Zelfstandigen: Ruud Ankersmit, Ralf Timmer, Peter Hayes, Marcel Tuinhout en Frederiek Goudswaard

   14 033

   teamzelfstandigen@amersfoort.nl