Bijstandsuitkering aanvragen

Als u werkloos bent of niet voldoende geld heeft om van te leven.

Bijstandsuitkering aanvragen

Om in aanmerking te komen voor een bijstandsuitkering moet u in ieder geval voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • U staat ingeschreven bij het UWV WERKbedrijf
  • U woont legaal in Nederland
  • U bent 18 jaar of ouder.
    Bent u jonger dan 27 jaar? Neem dan eerst contact op met het Jongerenloket.
    Bent u op of na uw 50ste werkloos geworden, heeft u nog niet de AOW-leeftijd bereikt en kreeg u tenminste 3 maanden een WW-uitkering? Lees dan meer over de IOAW.
  • U heeft niet genoeg inkomen of eigen bezit om van te leven
  • U heeft geen recht op andere uitkeringen
  • U verblijft niet in de gevangenis

Bent u starter of zelfstandige? Voor starters en zelfstandigen in verschillende situaties zijn er verschillende vormen van bijstand.

Aanvragen

U schrijft zich eerst in als werkzoekende bij het UWV WERKbedrijf via www.werk.nl. Daarna kunt u op dezelfde pagina een bijstandsuitkering aanvragen. U heeft hier uw DigiD voor nodig. In het filmpje leggen we in drie minuten uit hoe het aanvragen in zijn werk gaat en wat daarna de volgende stappen zijn.

Helaas is het niet mogelijk om deze video te bekijken aangezien u Marketing Cookies heeft geblokkeerd. Voor meer informatie kunt u terecht op onze Cookies pagina. U kunt deze video alsnog bekijken op YouTube.

De hoogte van de bijstandsuitkering is afhankelijk van uw leeftijd, uw gezinssituatie en de kostendelersnorm die wordt toegepast. Bekijk de bedragen in het overzicht met bijstandsnormen.

Voor de aanvraag van een bijstandsuitkering heeft u DigiD nodig. DigiD (spreek uit: ‘Diegiedee’) staat voor Digitale Identiteit; het is een gemeenschappelijk systeem waarmee de overheid op internet uw identiteit kan verifiëren. Voortaan kunt u met één inlogcode terecht bij elektronische diensten van steeds meer overheidsinstellingen.

Als u nog geen DigiD heeft, kunt u deze aanvragen op de website van DigiD: www.digid.nl.

Bent u tussen de 18 en 27 jaar? Dan kunt u terecht bij het Jongerenloket. Dit loket helpt jongeren bij het uitzoeken van hun mogelijkheden. Dit kan gaan over werk, geld of school. Wanneer u in Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Leusden, Nijkerk, Soest of Woudenberg woont, kunt u een afspraak maken door te bellen met 14 033 en Amersfoort in te spreken. Voor meer informatie kunt u kijken op www.jongerenloketregioamersfoort.nl.

Bent u op of na uw 50ste werkloos geworden, heeft u nog niet de AOW-leeftijd bereikt en kreeg u tenminste 3 maanden een WW-uitkering? Mogelijk heeft u recht op de Inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (IOAW). Neem contact met ons op via telefoonnummer 14 033.