Voorbereid op rampen en noodsituaties

Algemeen

Elke eerste maandag van de maand worden de sirenes in Nederland getest. Dit gebeurt om 12.00 uur. Maar wat als er echt iets mis is?

Website crisis.nl

De stroom die langere tijd uitvalt, de verwarming die niet werkt of de situatie wanneer water niet meer uit de kraan komt. De website Crisis.nl van het ministerie van Veiligheid en Justitie helpt je om jezelf voor te bereiden op dit soort situaties. Ook vind je meer informatie over wat je kunt doen bij een ramp.

Voorbereid op een overstroming

Voor meer informatie over het gevaar van een overstroming bij jou in de buurt kun je kijken op www.overstroomik.nl.

Op de website van de Veiligheidsregio Utrecht vind je de regionale overstromingskaart.

Wil je een papieren exemplaar, dan kun je dat ophalen in de hal van het Stadhuis of per mail aanvragen op veilig@amersfoort.nl.

Voorbereid op een incident met straling

Op de pagina Stralingsongeval op de website van Veiligheidsregio Utrecht lees je wat de overheid doet als er een incident of ongeval is met straling. Denk aan een incident met een kernreactor of nucleair transport. Ook lees je welke maatregelen je zelf kunt nemen.

Als de sirene gaat

In Nederland is afgesproken dat de sirene het signaal is dat je:

  • naar binnen gaat (of binnen blijft)
  • ramen en deuren sluit
  • de mechanische ventilatie of airco uitzet
  • de rampenzender aanzet (voor de regio Amersfoort is dit Radio M: etherfrequentie FM 93.1, kabelfrequentie FM 91.9)

Ga pas weer naar buiten als je op de rampenzender hebt gehoord dat het weer veilig is.

De sirene is in principe bedoeld om mensen die buiten zijn te laten weten dat ze naar binnen moeten gaan. Mensen die binnen zijn, zullen de sirene daarom niet altijd horen. Daarvoor staat de sirene niet hard genoeg. Zolang er gevaar dreigt, blijft de sirene regelmatig gaan. Zo weten ook mensen die later naar buiten lopen dat er gevaar is. In meer landelijk gebied worden de mensen bij gevaar via luidsprekerwagens gealarmeerd.

Hoor je de sirene bij jouw thuis niet en wil je hierover een melding maken? Dat kan via paraatheid@vru.nl of telefonisch via 088 878 1315.

Op de hoogte blijven

Is in de omgeving van Amersfoort een ramp of crisis? In de meeste gevallen zal de burgemeester besluiten om de regionale calamiteitenzender van RTV Utrecht in te schakelen. Via Radio M Utrecht (etherfrequentie FM 93.1, kabelfrequentie FM 91.9), de tv en de website van RTV Utrecht hoor, zie en lees je meer over de calamiteit. Ook via de website en de sociale mediakanalen van de gemeente blijf je op de hoogte. Bij ernstige incidenten kan de gemeente besluiten om de website Crisis.nl in te zetten voor informatie over het incident.

Telefonische informatie

Via het algemene telefoonnummer 14 033 kun je vragen stellen bij een calamiteit of crisis. Bij een grote crisis is dit nummer ook buiten kantoortijden te bereiken.

Vragen over veiligheid?

Heb je een vraag of heb je ideeën voor een veilig Amersfoort? Stuur een e-mail naar veilig@amersfoort.nl.

Verdachte situatie? Bel 112!

Ben je getuige van een verdachte situatie? Iemand die bij auto’s rondhangt, mensen die zonder reden bij een woonhuis aanbellen, stoeiend uitgaanspubliek. Twijfel niet, maar bel 112!