Openbare weg gebruiken

Wil je tijdelijk iets neerzetten op gemeentegrond, zoals een container of steiger? Dan heb je een vergunning nodig van de gemeente. Straten, stoepen en alle andere openbare terreinen moeten namelijk goed toegankelijk blijven.

Openbare weg gebruiken

Aanvragen

Overleg voordat je de aanvraag doet met omwonenden wat de beste plek is om dat wat je wilt neerzetten te plaatsen. 

Je kunt de vergunning digitaal aanvragen:

Voor dit formulier heb je DigiD of eHerkenning nodig.

Let op! Wil je een weg geheel of gedeeltelijk afsluiten? Dan moet je een verkeersplan bij je aanvraag meesturen. Zo kunnen wij beoordelen of het verkeer op een veilige manier wordt omgeleid. Hieronder kun je een voorbeeld downloaden. Je kunt dit plan zelf maken of hier iemand voor inhuren.

Na je aanvraag

Je krijgt binnen 2 weken een beslissing op je aanvraag. Als je toestemming hebt, mag je het object plaatsen. Een medewerker van de gemeente komt eventueel ter plaatse kijken of het object nier zorgt voor hinder of gevaar.

Kosten

Gebruik je minder dan 10 vierkante meter van de gemeentegrond en voor korter dan een week? Dan kost een vergunning € 50,- aan leges. Voor andere vergunningen betaal je € 210,- aan leges.

Daarnaast betaal je precariobelasting voor het gebruik van gemeentegrond. In 2022 is de precario € 1,07 per vierkante meter per week.