Openbare weg gebruiken

Wilt u tijdelijk iets neerzetten op gemeentegrond, zoals een container of steiger? Dan heeft u een vergunning nodig van de gemeente. Straten, stoepen en alle andere openbare terreinen moeten namelijk goed toegankelijk blijven.

Openbare weg gebruiken

Overleg voordat u de aanvraag doet met omwonenden wat de beste plek is om dat wat u wilt neerzetten te plaatsen. 

U kunt de vergunning digitaal aanvragen:

Voor dit formulier heeft u DigiD of eHerkenning nodig.

Let op! Wilt u een weg geheel of gedeeltelijk afsluiten? Dan moet u een verkeersplan bij uw aanvraag meesturen. Zo kunnen wij beoordelen of het verkeer op een veilige manier wordt omgeleid. U kunt dit plan zelf maken of hier iemand voor inhuren. Bekijk een een voorbeeld van een verkeersplan bij wegafsluiting.

Gebruikt u minder dan 10 vierkante meter van de gemeentegrond en voor korter dan een week? Dan kost een vergunning € 50,- aan leges. Voor overige vergunningen betaalt u € 210,- aan leges.

Daarnaast betaalt u precariobelasting voor het gebruik van gemeentegrond. In 2022 is de precario € 1,07 per vierkante meter per week.

U krijgt binnen twee weken een beslissing op uw aanvraag.

Als u toestemming heeft, mag u het object plaatsen. Een medewerker van de gemeente komt eventueel ter plaatse kijken of het object geen hinder of gevaar oplevert.