Toeristenbelasting

Algemeen

Amersfoort heft toeristenbelasting. Gasten die in Amersfoort overnachten, betalen in 2024 € 2,57 per persoon per nacht.

Over de toeristenbelasting

De toeristenbelasting is bedoeld voor mensen die niet in Amersfoort wonen, maar wel in de stad overnachten. Daarmee dragen ze bij aan de voorzieningen en het onderhoud van de stad. Wie overnachtingen aanbiedt, krijgt na het kalenderjaar van de gemeente een aanslagbiljet.

Aangifte doen

Aanbieders van overnachtingen houden bij wie er bij hen overnacht. Bijvoorbeeld door de overnachtingen van mensen die niet in Amersfoort wonen in een register op te nemen. Vaak volstaat ook een uitdraai uit het boekingssysteem.

Aan het begin van het jaar ontvangen aanbieders die bij de gemeente bekend zijn een verzoek om aangifte te doen van het aantal overnachtingen. Na de aangifte controleert de gemeente de gegevens en stuurt de belastingaanslag.

NB: In 2023 betaalden toeristen € 2,45 per persoon per nacht.

Geen verzoek ontvangen?

Heb je als aanbieder van overnachtingen geen verzoek ontvangen? Gebruik dan onderstaand Aangiftebiljet toeristenbelasting om het aantal overnachtingen aan ons door te geven.

Voorwaarden toeristenbelasting

Om toeristenbelasting te kunnen heffen, heeft de gemeenteraad de verordening toeristenbelasting vastgesteld. Bekijk de verordening op de website Overheid.nl.

Meer informatie

Heb je vragen over de toeristenbelasting? Neem contact op met de afdeling belastingen door te bellen met 14 033 of een e-mail te sturen naar belastingen@amersfoort.nl.