Terrasvergunning

Algemeen

Als je een terras wilt openen bij je bedrijf, heb je een terrasvergunning nodig. Het maakt niet uit of het terras op je eigen terrein komt te staan of op gemeentegrond. In beide gevallen is een vergunning nodig.

Aanvragen

Je kunt een terrasvergunning online aanvragen. De gemeente kijkt bij de aanvraag bijvoorbeeld of het terras de doorgang voor hulpdiensten of voetgangers niet belemmert.

Aanvragen

Meesturen

  • een duidelijke situatietekening (schaal 1:100) waarop de volledige inrichting en de afmetingen van het gewenste terras zijn aangegeven (inclusief bestaande objecten in de openbare ruimte, denk aan bomen, lichtmasten, afvalbakken ect.)
  • op de tekening zijn alle gewenste terraselementen (stoelen, tafels, banken, parasols, terrasschermen, plantenbakken, menuborden) op schaal ingetekend
  • nadere informatie over de wijze van opslag van het terrasmeubilair regulier, én bij vakantie, marktdagen, grootschalige evenementen etc. 

Om te bepalen of wordt voldaan aan de criteria ‘stijlvol zijn en passend in de omgeving’ zoals die in de FLOA (artikel 5.6 a.) van de gemeente zijn verwoord, is aanvullend nodig:

  • folders en/of kleurenfoto’s van de te plaatsen terraselementen
  • informatie over het materiaalgebruik van de terraselementen 
  • de wenselijke RAL kleuren van het meubilair inclusief foto van de gevel(s) 

De gemeente neemt alleen een volledige aanvraag (inclusief bijlagen) in behandeling.

Na je aanvraag

Als alles compleet is aangeleverd, ontvang je binnen 8 weken een besluit over je aanvraag. Als de vergunning is verleend, mag je het terras openen.

Kosten

Staat het terras op eigen grond? Dan betaal je leges voor het aanvragen van de vergunning. De hoogte van de leges vind je terug in de legesverordening.

Staat het terras op gemeentegrond? Dan betaal je daarvoor de zogenoemde precariobelasting aan de gemeente. Hoe hoog deze belasting is, ligt aan de grootte van het terras. Meer informatie vind je in de verordening precariobelasting op Overheid.nl.