Speelplekken

In Amersfoort zijn er verspreid over de stad bijna 500 speel- en sportlocaties voor kinderen en jongeren tot 18 jaar. Alle speelplekken worden regelmatig gecontroleerd om de veiligheid van uw kind zo goed mogelijk te waarborgen.

Speeltuinen

Amersfoort heeft acht speeltuinen. Vijf hiervan zijn zelfstandig en drie vallen onder de verantwoordelijkheid van de gemeente. In de zelfstandige speeltuinen gelden de regels van de speeltuinverenigingen.

De speeltuinen van de gemeente zijn gratis toegankelijk voor iedereen.

Waar vindt u de speeltuinen

Verenigingsspeeltuinen:

 • Speeltuin Kruiskampkwartier (Pullstraat - Kruiskampkwartier)
 • Speeltuin Vriendenkring (Arnhemseweg – Vermeerkwartier)
 • Schilderspeelplaats Amélie (Paulus Borstraat – Soesterkwartier)
 • Speeltuin Rivierenwijk (Dollardstraat – Soesterkwartier)
 • Speeltuin Soesterkwartier (Noordewierweg – Soesterkwartier)

Gemeentelijke speeltuinen:

 • Speeltuin Okee (Engweg – Hoogland)
 • Speeltuin Klokhuis (Weberstraat – Randenbroek)
 • Speeltuin Scala (Operaweg – Schuilenburg)

Overige speelplaatsen ziet u op deze kaart met speelplaatsen met en zonder toestellen.

Natuurspeelplaatsen

Bekijk de kaart met alle natuurspeelplaatsen op de website Amersfoort in beeld.

  Buitenkasten

  Bij de buitenkasten spelen kinderen samen buiten en kunnen ze kiezen uit allerlei soorten speelgoed en spelletjes. Indebuurt033 heeft buitenkasten in verschillende wijken in Amersfoort. Kijk op de website www.indebuurt033.nl voor meer informatie.

  12+ Voorzieningen

  Voor kinderen boven de twaalf jaar zijn op verschillende plekken in de stad kunstgrasvelden en voetbalkooien aangelegd. Zo kunnen kinderen veilig voetballen dichtbij huis.

  Cruyff Court

  In het Soesterkwartier bevindt zich het Cruyff Court Amersfoort Veld met verschillende voetbalactiviteiten. Het veld ligt aan de Dollardstraat.

  Skatepark

  In Vathorst is een groot outdoor skatepark (Sk8park) van maar liefst 4.000 vierkante meter. Dit skatepark is gratis toegankelijk. Het skatepark ligt aan de Valutaboulevard tegenover IKEA.

  Onderhoud

  De gemeente controleert de speelplekken regelmatig. Speeltoestellen die niet meer voldoen aan de wettelijke veiligheidseisen, worden verwijderd.

  Ziet u zelf iets op de speelplekken wat voor onveilige situaties zorgt? Bijvoorbeeld een kapot speeltoestel? Meld dit dan bij de gemeente.

  Ondergrond bij speelplekken

  We vervangen (op termijn) de ondergrond van zand bij de speelplekken zoveel mogelijk naar kunstgras. Dat gebeurt om de volgende redenen:

  • Hygiene: Katten gebruiken valzand vaak als toilet. Bladeren en ander groenafval vallen in de ondergrond en gaan rotten. Wij zeven de ondergrond één keer per jaar zodat deze aan de hygiënenormen voldoen. Voor ondergronden van kunstgras is dit onderhoud niet nodig.
  • Beheerkosten: Deze zijn stukken lager omdat het kunstgras niet elk jaar gezeefd of aangevuld hoeft te worden.
  • Slijtage: Valzand komt op het speeltoestel terecht waardoor dat harder slijt. Het zand verkort de levensduur van het toestel en zorgt voor hogere onderhoudskosten. Bijvoorbeeld omdat treden en vloeren sneller vervangen moeten worden.

  Het is de bedoeling dat alle ondergronden onder speeltoestellen op termijn worden vervangen door kunstgras. Bewoners geven aan dat kinderen graag met het zand van de valondergrond spelen. Het valzand is echt bedoeld om risico’s op letsel te beperken wanneer kinderen uit het toestel vallen. Het is het dus niet de bedoeling dat andere kinderen in deze valruimte spelen. Een valondergrond van zand is dus géén zandbak.