Omgevingsvergunning voor een airco of warmtepomp

Algemeen

Wil je een airco-unit, warmtepomp of andere technische installatie plaatsen aan de buitenkant van je huis? Hier lees je meer over of je een vergunning nodig hebt en waar je rekening mee moet houden.

Wel of geen vergunning

Wil je een airco-installatie met buitenunit op, aan of rondom je woning plaatsen? Kijk hieronder of je een of meerdere vergunningen nodig hebt voor jouw situatie.  

Inforgraphic vergunningsvrije regels buitenunits
Klik op de bijlage hieronder om een grotere versie van de afbeelding te bekijken

Wil je de technische installatie plaatsen aan, op of rondom een monument of beschermd stadsgezicht? Dan heb je altijd beide vergunningen nodig.

Het leidingwerk aan de voorgevel van je woning is altijd vergunningsplichtig. 

Voor verplaatsbare airco’s met een afvoerslang hoef je geen vergunning aan te vragen.

Welstand

Als je een omgevingsvergunning nodig hebt dan wordt je aanvraag getoetst aan de welstandsnota. De welstandsnota bepaald dat de airco-unit, warmtepomp of andere technische installatie zoveel mogelijk uit het zicht moet worden geplaatst. Houdt hier rekening mee bij het maken van je bouwplan. De welstandsnota kun je bekijken op de website met bestuurlijke stukken.

Neem contact op met je buren

Neem voor het plaatsen van een airco of een warmtepomp contact op met je buren. Sommige buitenunits maken geluid. Het is dan ook verstandig om met je buren te bespreken wat er nodig is om de overlast te beperken. Kijk waar nodig naar extra maatregelen om het geluid te beperken. Het plaatsen van een suskast of rubbers kan helpen het geluid te dempen. Leg eventuele afspraken met je buren vast op papier om discussie achteraf te voorkomen.

Verhuurder

Woon je in een huurwoning? Zorg er dan voor dat je toestemming van je verhuurder hebt voor het plaatsen van de unit. Ook als je geen vergunning nodig hebt. 

Vergunning aanvragen

Heb je een of meerdere vergunningen nodig? Je vraagt de vergunning(en) aan bij het Digitale Omgevingsloket. Uitleg nodig? Bekijk ook de video over de Vergunningcheck en het indienen van een aanvraag in het Omgevingsloket.

Heb je de bouwtechnische vergunning nodig? Dan vul je de volgende activiteit in: 'Bouwactiviteit (technisch)'.

Heb je de Omgevingsvergunning nodig? Dan vul je de volgende activiteit in: 'Bouwactiviteit (omgevingsplan)'. 

Heb je beide vergunningen nodig? Dan kun je ze tegelijk aanvragen.

Meesturen

Maak je aanvraag compleet met de volgende gegevens:

  • beschrijving van de warmtepomp/airco: type, afmetingen, kleur, materiaal
  • foto's van de bestaande situatie, in kleur, ook van de omgeving
  • plattegrond van de bestaande situatie (schaal 1:100)
  • plattegrond van de nieuwe situatie (schaal 1:100)
  • aanzichtstekening van de bestaande situatie (schaal 1:100)
  • aanzichtstekening van de nieuwe situatie (schaal 1:100)

Zorg ervoor dat op alle tekeningen de maten te zien zijn.

Al bij de vergunningaanvraag moet je kunnen aantonen dat jouw situatie voldoet aan de geluidseis. Bijvoorbeeld met akoestische berekeningen. Vraag je leverancier om advies en meer informatie.

Vragen

Heb je vragen of twijfel je of je een vergunning moet aanvragen? Neem dan contact op met de gemeente via vergunningenloket@amersfoort.nl of telefonisch via 14 033.