Elektriciteitshuisjes en kabels

Algemeen

De komende jaren zijn er zo’n 50.000 extra elektriciteitshuisjes nodig in Nederland. In Amersfoort komen er in 10 jaar 400 bij. Met daarbij honderden kilometers kabels. Zo kan het stroomnet de groeiende vraag naar stroom aan. De kans op stroomstoringen in de toekomst is dan kleiner.

Steeds meer stroom nodig

We gebruiken steeds meer stroom. Dit zorgt voor problemen op het stroomnet. Daarom moeten we het stroomnet versterken met extra elektriciteitshuisjes en dikkere kabels in de grond. De netbeheerders werken daar hard aan. In Amersfoort beheert Stedin het midden- en laagspanningsnet. Een elektriciteitshuisje noem je ook wel een middenspanningsruimte of een transformatorhuisje. 

Waar de elektriciteitshuisjes komen

Een elektriciteitshuisje kan niet zomaar overal staan. We kiezen de plekken zorgvuldig samen met Stedin. We houden dan zoveel mogelijk rekening met de omgeving. Helaas kunnen we niet altijd voorkomen dat omwonenden uitzicht krijgen op een elektriciteitshuisje. Veel plek om te schuiven is er namelijk niet. 

We letten op de volgende zaken om te bepalen wat de meest haalbare plek is. 

  • Centrale plek
    Een elektriciteitshuisje moet centraal in de buurt staan. De kabels naar de woningen moeten zo kort mogelijk zijn. Dan kan Stedin de stroom goed verdelen en krijgen de woningen genoeg stroom.
  • Uit het zicht
    We proberen het elektriciteitshuisje zoveel mogelijk uit het zicht te plaatsen. Ook moeten we denken om de verkeersveiligheid. 
  • Voldoende plek onder de grond
    Er liggen al veel kabels en leidingen onder de grond. Daar moeten we aan denken.
  • Liever niet in het groen
    We kijken eerst naar verharde plekken, zoals bouwgebied en parkeerplaatsen. Alleen als het niet anders kan, komt het op een groene plek.
  • Op eigen bouwgebied bij nieuwbouw
    We willen liever dat het elektriciteitshuisje op eigen gebied van een nieuw gebouw komt.

Wanneer de elektriciteitshuisjes komen

Stedin werkt de komende jaren buurt voor buurt aan de nieuwe elektriciteitshuisjes en kabels. De aannemer van Stedin graaft dan alleen in de straat en niet in je tuin. Buurten waar de netbeheerder de meeste stroomproblemen verwacht, krijgen voorrang. Je krijgt een brief als er plannen zijn in jouw buurt. 

Meer informatie over de elektriciteitshuisjes en de werkzaamheden vind je op de website van Stedin.  

Hoe de elektriciteitshuisjes eruit zien

De meeste nieuwe elektriciteitshuisjes zijn 3,56 meter bij 1,76 meter en 2,06 meter hoog. Er zitten deuren aan 2 kanten. De kleur is groen of grijs. 

Wil je een kunstwerk maken op een elektriciteitshuisje? Lees dan wat je dan moet doen

Een elektriciteitshuisje naast een boom

Contact

Heb je vragen voor de gemeente over de komst van nieuwe elektriciteitshuisjes in de stad of in jouw eigen buurt? Vul dan het formulier in. Bellen kan ook, via het telefoonnummer 14033

Start Hoekveen en Lient

Na de zomer begint Stedin met de werkzaamheden in 2 buurten: Hoekveen en Lient in Hooglanderveen. Op de Stedin Bouwapp staat waar de elektriciteitshuisjes moeten komen. Heb je vragen aan Stedin of de gemeente? Kom dan naar het informatiespreekuur:

  • Datum: 14 mei 2025
  • Tijd: tussen 17.00 en 19.00 uur
  • Waar: Dorpshuis De Dissel, Disselplein 6, Hooglanderveen