Meedoen en Rondkomen

Algemeen

De komende 2 jaar geeft Gemeente Amersfoort inwoners met lage inkomens, inwoners met (dreigende) geldproblemen of schulden meer kansen op een zeker bestaan.

Veel regelingen

Er zijn al heel veel regelingen, initiatieven en activiteiten om bestaansonzekerheid te verminderen. In het programma ‘Meedoen en Rondkomen’ brengen we deze samen en laten we ze versterken. 

Daarbij hebben we een nieuwe benadering. De nadruk ligt op kansen en ondersteuning, waarbij inwoners meer keuzevrijheid en invloed krijgen. Ook zorgen we ervoor dat kinderen de voorzieningen krijgen die nodig zijn om mee te doen. 

Veranderingen

Een aantal veranderingen: 

  • Inwoners weten vaak zelf goed wat ze nodig hebben. Daarin wil de gemeente de inwoners steunen door te werken vanuit de hulpvraag, maatwerk en vertrouwen. We verminderen onnodige controles op rechtmatigheid, zodat inwoners zich gesteund voelen in plaats van gewantrouwd.
  • Er zijn diverse regelingen voor kinderen die in armoede leven. Alle kinderen krijgen essentiële zaken zoals laptops, zwemlessen, een fiets of huiswerkbegeleiding op school. Andere regelingen, zoals sportles of kleding, bundelen we, zodat ouders zelf kunnen kiezen wat er in hun gezin extra nodig is en wat niet of minder. 
  • Voor inwoners die (weer) aan het werk gaan, bouwen we de inkomensondersteuning bij de overgang naar werk stapsgewijs af. We breken het meer niet direct af zodra iemand een baan heeft. Dit kan betekenen dat inwoners langer gebruik kunnen maken van een inkomensregelingen, zodat ze niet minder inkomen hebben. 
  • Inwoners die ervaring hebben gaan samenwerken met professionals en vrijwilligers om armoede effectiever aan te pakken. De inbreng van ervaringsdeskundigen nemen we actief mee als we nieuwe initiatieven vormgeven.
  • Door financiële voorlichting in het onderwijs bereiden we jongeren al vroeg voor op omgaan met geld, waar ze vanaf hun 18e jaar financieel verantwoordelijk voor zijn en wat ze daarvoor moeten regelen. 
  • Gemeente Amersfoort wil hulp eenvoudiger en toegankelijker aanbieden. Daarom krijgen inwoners 1 centraal aanspreekpunt voor alle vragen voor ondersteuning.

Samen tegen armoede

Het programma is het resultaat van de jarenlange samenwerking, uitwisseling van kennis en ervaring tussen de gemeente en het Amersfoortse netwerk ‘Samen tegen armoede’. Dit bestaat uit professionals, vrijwilligers, inwoners met ervaringskennis en maatschappelijke organisaties in de stad. Ook de Denktank Inclusieve Stad, de Cliëntenraad Werk en Inkomen, en de gemeenteraad hebben meegedacht over de vernieuwde werkwijze.

Op de website Geldcheck033.nl staan alle regelingen voor Amersfoorters met een laag inkomen. 

Contact

Stuur een e-mail naar cpi@amersfoort.nl of loop langs bij de informatiewinkels van Indebuurt033.