Kinderburgemeester en kinderraad

Algemeen

De tienjarige Aiden Seijmonson is de nieuwe kinderburgemeester van Amersfoort! Op 23 april 2024 werd tijdens de gemeenteraadsvergadering officieel geïnstalleerd.

Aiden's Droom

'Mijn droom is dat ieder kind zich welkom voelt in de stad Amersfoort. Daarmee bedoel ik dat het niet moet uitmaken of je gevlucht bent uit een ander land, je een beperking hebt, je je anders voelt dan anderen of gewoon in niet zo’n fijne periode zit. Iedereen moet iemand hebben om mee te praten en te spelen.'

Zijn installatie en speech maar ook het afscheid van zijn voorgangster Lynn Verhoeven en de kinderraad kan je terugkijken in de video op deze pagina.

Trotse Aiden met zijn ambtsketen om

Aiden vindt het heel tof om nu kinderburgemeester te zijn. 'Ik heb heel veel zin in het komende jaar en ben benieuwd wie ik allemaal ga ontmoeten.' 

Aiden heeft de ambtsketen overgenomen van Lynn Verhoeven, die de eerste kinderburgemeester van Amersfoort was.

Lynn Verhoeven hangt keten om bij Aiden Seijmonson

Wat de kinderburgemeester doet

Als kinderburgemeester praat Aiden met kinderen en de kinderwijkraden over onderwerpen die zij belangrijk vinden. Hiermee is hij de stem voor alle kinderen tot en met 12 jaar in Amersfoort. Hij brengt de ideeën en wensen van kinderen onder de aandacht bij de mensen die belangrijke beslissingen nemen over Amersfoort. 

Aiden gaat vooral aan de slag met zijn droom voor Amersfoort: ieder kind zich welkom laten voelen. Dat doet hij samen met de kinderraad. Daarin zitten kinderen uit de kinderwijkraden.

Ook gaat Aiden als kinderburgemeester met de burgemeester of wethouders naar activiteiten die ook voor kinderen belangrijk zijn. Bijvoorbeeld de sinterklaasintocht, de 4 mei-herdenking of de opening van een groene speeltuin.

Nieuws

Op 6 maart brachten burgemeester Lucas Bolsius en de vorige kinderburgemeester Lynn Verhoeven persoonlijk het goede nieuws bij Aiden thuis:

Bekendmaking kinderburgemeester 2024 Aiden

Kinderen delen tiensprongenspel uit op scholen en buitenkasten

De eerste tiensprongenspellen zijn uitgedeeld op basisscholen in Amersfoort, Hoogland en Hooglanderveen! Leden van de kinderwijkraden en ontwerpers van de hinkelbaan tegen eenzaamheid deelden het spel op de basisscholen en Buitenkasten uit. De komende tijd gaan ze daar nog even mee verder.

Een juf en twee leerlingen houden een groot papier vast met daarop de tien stappen. In de tegels waar ze op staan is een hinkelbaan verwerkt met daarop ook de tien stappen.
Caeciliaschool Randenbroek

Project Hinkelbaan tegen eenzaamheid

De kinderraad en kinderburgemeester bedachten afgelopen jaar de hinkelbaan tegen eenzaamheid. Op een hinkelbaan maak je namelijk sprongen. En dat is zij wilden doen; sprongen maken tegen eenzaamheid. De ontwerpen in de hinkelbaan zijn van kinderen uit de stad. 

Op acht verschillende pleinen in de stad is de hinkelbaan te bewonderen. 

De kinderraad en oud-kinderburgemeester bij de onthulling van de hinkelbaan tegen eenzaamheid

Ook bedacht de kinderraad bij de hinkelbaan het tiensprongenspel: activiteiten die helpen vrienden te maken en naar elkaar om te zien en die je op school in de klas kunt doen. Elke basisschool, de Buitenkasten en kinderateliers krijgen het spel uitgereikt. 

Wil je voor jouw organisatie, club of instelling ook een tiensprongenspel? Neem dan contact op via kinderburgemeester@amersfoort.nl.

Contact

Heb je een vraag aan de kinderburgemeester? Heb je een idee waarmee je Aiden kan helpen om zijn droom te laten uitkomen? Of wil je de kinderburgemeester ergens voor uitnodigen? Bel naar: 033 469 43 79 (griffie gemeenteraad). Of stuur een e-mail naar kinderburgemeester@amersfoort.nl.