Kinderburgemeester en kinderraad

Algemeen

De elfjarige Lynn Verhoeven uit de Amersfoortse wijk Zielhorst is de eerste kinderburgemeester van Amersfoort! Op 4 april 2023 is zij tijdens de raadsvergadering Het Besluit officieel geïnstalleerd. 'Mijn droom voor Amersfoort is eenzame kinderen helpen.' De ambtstermijn van de kinderburgemeester loopt tot en met maart 2024.

Kinderburgemeester 2024/2025

Lynn is nog tot april 2024 onze kinderburgemeester. Wil jij haar opvolgen? Meld je dan snel aan.

Hinkelbaan tegen eenzaamheid

Van 28 september tot en met 4 oktober 2023 was het de Week tegen Eenzaamheid. Kinderburgemeester Lynn en de kinderraad hebben een leuke activiteit bedacht voor kinderen (groep 6,7,8) om op de scholen of thuis te gaan doen in die week: een ontwerp maken van een stoeptegel voor een hinkelbaan tegen eenzaamheid. 

Op een hinkelbaan maak je sprongen (tot 10). En dat wil de kinderraad graag doen: sprongen maken tegen eenzaamheid. Door tips en activiteiten te bedenken die helpen vrienden te maken en naar elkaar om te zien. Kinderburgemeester Lynn: “Zo springen we met z’n allen voor onze droom: eenzame kinderen helpen! Doen jullie mee?”

Wat is de bedoeling

De kinderen maken op een papier van hun tip, plan, idee of activiteit een kleurrijk ontwerp, voor een stoeptegel. In tekst, tekeningen, graffiti, schilderen, kleuren, plakken, knippen, alles kan. In een video op YouTube.comraadamersfoort legt de kinderraad uit wat de bedoeling is.

De ontwerpen kunnen tot uiterlijk 10 oktober worden opgestuurd naar: kinderburgemeester@amersfoort.nl. Opsturen mag ook:

Gemeente Amersfoort, t.a.v. de kinderburgemeester
Stadhuisplein 5
3811 LM Amersfoort

Wat gebeurt er met de inzendingen

Uit alle inzendingen worden 10 stoeptegelontwerpen gekozen waar een hinkelbaan van gemaakt gaat worden voor Amersfoort. Maar ook alle andere inzendingen zijn belangrijk! Naast de hinkelbaan komt er een (les)programma die de kinderraad uit alle inzendingen gaat bedenken, met 10 activiteiten die je kunt gebruiken om vrienden van elkaar te worden.

Doe mee en wie weet zien we jouw tip of idee terug in de hinkelbaan voor de stad!

Foto van Lynn en de aftrap van de Week tegen Eenzaamheid

Kinderagenda

De kinderburgemeester en de kinderraad hebben samen een kinderagenda gemaakt. Daarop staan thema's die voor kinderen in Amersfoort, Hoogland en Hooglanderveen belangrijk zijn. Die thema's willen ze extra onder de aandacht brengen.

Kinderburgemeester Lynn en Moos en Omar van de kinderraad hebben namens de kinderraad hun kinderagenda aangeboden aan de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders. 

Een rij van kinderen met van links naar rechts: Moos, kinderburgemeester Lynn, Levi, Pepijn, Lisa, Omar en Kian (op de foto ontbreken Fayenne en Rinze)
Van links naar rechts: Moos, kinderburgemeester Lynn, Levi, Pepijn, Lisa, Omar en Kian (op de foto ontbreken Fayenne en Rinze)

Eenzame kinderen helpen

Dit jaar hebben de kinderen in de gemeente Amersfoort ervoor gekozen om aan de slag te gaan met eenzaamheid onder kinderen. 

De kinderraad: ‘Het is onze droom om eenzame kinderen te helpen. Wij vinden het belangrijk dat geen enkel kind zich eenzaam hoeft te voelen. En dat een kind, dat zich eenzaam voelt iemand kan ontmoeten die kan helpen. Of dat eenzame kinderen door anderen gezien worden. Dat vraagt om lef. Bij het eenzame kind om ervoor uit te komen. Bij de ander om voor diegene op te komen. 

Gelukkig kun je zijn als je samen met familie en vrienden bent. Als je lekker eten hebt. Als je gezond bent. Als je kunt sporten. Muziek maken. Als je kunt spelen met andere kinderen. Je kunt gelukkig worden van dieren. Van een talent ontdekken. Leuke dingen doen, zoals gamen, dansen. Van een verrassing kun je ook gelukkig worden.

Kinderen kunnen eenzaam zijn als ze dat niet hebben. Als ze ziek zijn of een beperking hebben. In armoede leven, de taal niet spreken. Als het thuis niet goed gaat omdat er zorgen zijn of omdat het onveilig is. Eenzaam vanwege racisme.  Of omdat je gepest wordt. En dat gebeurt nog veel te vaak. 

Samen met de kinderwijkraden uit de gemeente denken wij erover na wat kinderen kan helpen die daarom eenzaam zijn.’

Thema’s kinderwijkraden

Daarnaast houden de kinderwijkraden uit de gemeente zich bezig met een bepaald thema voor hun wijk. De kinderraad vraagt ook voor deze thema’s in de wijken extra aandacht (enkele kinderwijkraden hebben nog niet over een thema besloten).

Levi (kinderwijkraad Soesterkwartier): 'Onze kinderwijkraad zet zich in voor woningen voor dieren in de wijk. Voor wilde wijkdieren. Bij de Rivierenwijk maken de kinderen een project voor waterdieren.'

Kian (kinderwijkraad Zielhorst): 'Wij willen dat de wijk veiliger wordt, dat kinderen veilig overal kunnen spelen en fietsen.'

Fayenne (kinderwijkraad Hoogland) en Rinze (kinderwijk Schothorst): 'Wij werken nog een thema uit maar vinden vooral leuke speelplekken voor oudere kinderen belangrijk. Die zijn er eigenlijk niet, vaak alleen voor kleinere kinderen.'

Omar en Moos (kinderwijkraad Liendert/Rustenburg en Amersfoort-Zuid): 'Wij zetten ons in voor zwerfafval. Wij vinden het belangrijk dat de wijk schoon is. Dat is beter voor mensen, dieren en het milieu. Het is akelig om te spelen tussen de rommel.'

Pepijn (kinderwijkraad Vathorst): 'Wij zetten ons in voor activiteiten voor oudere kinderen, voor verkeersveiligheid en de aanpak van overlast door jongeren.'

De droom van Lynn

Het raakt Lynn dat een kind op haar schoolplein vaak alleen zit en geen vrienden lijkt te hebben, vertelde ze de burgemeester. Dat zou ze heel graag willen veranderen. Elk kind in de gemeente zou een arm om zich heen moeten hebben. Niet alleen moeten staan.

Haar droom sprak ook de meeste kinderwijkraden aan in de verkiezingen voor de kinderburgemeester. Zij gaan het komende jaar samen met de kinderburgemeester aan de slag om iets te doen aan eenzaamheid onder kinderen.

Portret van kinderburgemeester Lynn Verhoeven
Lynn Verhoeven, kinderburgemeester van Amersfoort

Video

Bekijk de video om de installatie van de kinderburgemeester op 4 april 2023 terug te kijken. Bekijk ook de video waarin burgemeester Bolsius op bezoek gaat bij de nieuwe kinderburgemeester:

Installatie kinderburgemeester 4 april 2023

Wat de kinderburgemeester doet

Als kinderburgemeester gaat Lynn praten met kinderen en de kinderwijkraden over onderwerpen die zij belangrijk vinden. Hiermee is zij de stem voor alle kinderen tot en met 12 jaar in Amersfoort. Ze brengt de ideeën en wensen van kinderen onder de aandacht bij de mensen die belangrijke beslissingen nemen over Amersfoort. 

Lynn gaat vooral aan de slag met haar droom voor Amersfoort: eenzame kinderen helpen. Dat doet zij samen met de kinderraad. Daarin zitten kinderen uit de kinderwijkraden. 

Ook gaat Lynn als kinderburgemeester met de burgemeester of wethouders naar activiteiten die ook voor kinderen belangrijk zijn. Bijvoorbeeld de sinterklaasintocht, de 4 mei-herdenking of de opening van een groene speeltuin.

Contact

Heb je een vraag aan de kinderburgemeester? Heb je een idee waarmee je Lynn kan helpen om haar droom te laten uitkomen? Of wil je de kinderburgemeester ergens voor uitnodigen? Bel naar: 033 469 43 79 (griffie gemeenteraad). Of stuur een e-mail naar kinderburgemeester@amersfoort.nl.