Inzameling van afval

Algemeen

In Amersfoort haalt ROVA het huishoudelijk afval op. Hoe dat precies bij jouw woning gebeurt, leggen we hier verder uit.

Inzameling bij (rijtjes)huizen

Heb je een woning met een eigen tuin of berging, dan heb je meestal een eigen gft-container, pmd-container en/of papiercontainer. Daarin doe je afval dat we kunnen recyclen tot nieuwe producten. 

Wil je weten wanneer ROVA bij jou in de wijk de containers komt legen? Kijk op de afvalkalender op www.rova.nl/afvalkalender of download de gratis ROVA-app in de appstore op je mobiel of tablet. Om papier te besparen, stuurt ROVA de afvalkalender niet standaard naar iedereen. Wil jij de kalender toch ontvangen? Bel dan naar de ROVA klantenservice op telefoonnummer 033 422 85 00

In de buurt van je woning vind je een verzamelcontainer voor restafval. Deze open je met je ROVA-pas. In de wijk staan ook nog verschillende andere containers, voor extra pmd, papier en karton en voor glas en textiel. Wil je weten waar precies? Ga naar www.rova.nl/inwoners en vul je postcode. 

Inzameling bij flats en appartementen

Woon je in een flat, appartement of ander wooncomplex zonder tuin of ruimte om een eigen container neer te zetten? Dan kun je de verzamelcontainers voor pmd, oud papier en karton en restafval in de buurt van je woning gebruiken. Voor de verzamelcontainer voor restafval heb je je ROVA-pas nodig. De verzamelcontainers bij jou in de buurt zoek je makkelijk op door op www.rova.nl/inwoners je postcode in te vullen.

Staat er nog geen container voor pmd of papier en karton in de buurt van jouw woning? Je kunt dan een container op een andere plek in jouw wijk gebruiken. Tussen 2022 en 2026 zetten we extra containers neer. Zo staat er altijd een container voor pmd of papier en karton in de buurt en is het makkelijker om je afval te scheiden.

Gft-containers

We willen het voor bewoners van flats, appartementen en andere wooncomplexen ook mogelijk maken om gft te scheiden. Daarom zetten we gedeelde gft-containers neer op plekken waar voldoende mensen dit willen. Hoe je dat kunt aangeven, lees je in een brief die je van ons krijgt. Tussen 2022 en 2026 zoeken we contact met bewoners van flats, appartementen of andere wooncomplexen en plaatsen we containers waar het kan. Bekijk de video hieronder.

Een gedeelde gft-container betekent dat alle bewoners van een wooncomplex de container mogen gebruiken. De container zit vast in een beugel. Je hebt geen pasje nodig om de container open te maken. ROVA komt de gft-container regelmatig legen en schoonmaken. ROVA controleert dan ook of het afval in de container echt bij gft-afval hoort.

Woon je in een benedenwoning van een flat, appartement of ander wooncomplex en heb je een eigen tuin of berging? Dan kun je gratis een eigen container aanvragen bij ROVA. Bel daarvoor het klantcontactcentrum van ROVA via telefoonnummer 033 422 85 00

Uitleg over gft scheiden in flats, appartementen en wooncomplexen

Gescheiden afval

Amersfoorters scheiden zoveel mogelijk hun afval. Plastic en metalen verpakkingen en drankenkartons (pmd), oud papier en karton, groente-, fruit- en tuinafval en etensresten (gft), glas en textiel. Al deze materialen kunnen we opnieuw gebruiken of ze worden gerecycled tot nieuwe producten. Dat betekent minder restafval dat verbrand moet worden. Als jij jouw afval scheidt en in de juiste container doet, help je daar direct aan mee. Kijk ook eens op onze pagina over afvalscheiding

Afval dat niet in container past of hoort

Groot of bijzonder afval uit je huis of tuin dat niet in de container past of er niet in hoort, noemen we grofvuil. Denk aan tuinafval, oude meubels of matrassen, planken of een kapot koffiezetapparaat. Grofvuil kun je gratis naar het milieubrengstation van ROVA brengen, op Nijverheidsweg-Noord 35. Op www.rova.nl/grofvuil vind je welk afval je naar het milieubrengstation mag brengen en wat de openingstijden zijn. Lukt het je niet om het grote afval zelf weg te brengen? Laat het dan gratis bij je thuis ophalen. Maak daarvoor een afspraak met ROVA door te bellen met 033 422 8500 of kijk op www.rova.nl/grofvuil.

Klein chemisch afval

Klein chemisch afval (KCA) kun je wegbrengen naar het milieubrengstation. Denk aan batterijen, medicijnen, schoonmaakmiddelen, spaarlampen, terpentine en verf. Ook rijdt er een speciale auto rond voor inzameling van KCA. Meer informatie vind je op de website van ROVA

Bedrijfsafval

Bedrijven, instellingen en andere organisaties moeten zelf zorgen voor de inzameling van hun afval. Hiervoor kunnen zij een contract afsluiten met een gemeentelijk, regionaal of particulier inzamelingsbedrijf. Zij mogen afval brengen naar het milieubrengstation, als zij daarvoor betalen.

Kapotte of volle container of zwerfafval melden

Is de container kapot of vol? Of ligt er afval bij de container? Het helpt als je dit meldt. We kunnen er dan snel iets aan doen. Dat voorkomt dat er (meer) afval naast de container komt. Melden doe je het snelst via www.rova.nl, ROVA Whatsapp of via het klantcontactcentrum van ROVA (telefoonnummer 038 427 3777). Kijk voor alle contactgegevens op www.rova.nl/contact.

De container waarover de melding gaat, komt in het systeem van ROVA. ROVA deelt de resultaten uit het systeem met ons. Als we zien dat er veel of vaak afval bij een container staat, kunnen we dit op verschillende manieren aanpakken. Door communicatie op of bij de container en door contact met buurtbewoners. Het is belangrijk dat we weten wat redenen zijn voor mensen om het afval niet goed weg te gooien. Pas dan kunnen we een aanpak kiezen die helpt. Soms helpen buurtbewoners elkaar. Samen houden we dan de stad schoon.

Contact ROVA