Herken crimineel gedrag bij je kind

Algemeen

Jonge mensen lopen het risico om betrokken te raken bij (ondermijnende) criminaliteit. Het kan iedereen overkomen, veel jongeren zijn nu eenmaal gevoelig voor verleidingen, zoals ‘snel geld verdienen’. Of ze voelen zich welkom in een vriendengroep die zich blijken te richten op haat en geweld. Het is goed om hier op tijd het gesprek over aan te gaan met jouw kind. Dit helpt je om zicht te hebben op wat er speelt én om jouw kind weerbaar te maken tegen deze verleidingen.

Herken de signalen

Ouders vertellen over hun kind dat zich anders begon te gedragen:

“Het begon ermee dat mijn zoon geheimzinnig begon te doen. Hij was vaak gestrest, afgeleid en reageerde agressiever op ons. Ook had hij ineens 2 telefoons en was hij veel meer met zijn telefoon bezig. Hij wilde hier niet met ons over praten. We hadden het idee dat hij met andere mensen omging, maar bleef altijd vaag over zijn vrienden. Steeds vaker kwam hij thuis met dure spullen. Op zijn kamer vonden we op een gegeven moment plastic zakjes en een weegschaaltje. Toen hebben we hulp gezocht.”

“Mijn dochter kwam steeds vaker niet of veel te laat thuis. Ze wilde dan niet zeggen waar ze was geweest. In dezelfde periode ging het op school steeds slechter. Ze deed steeds extremere uitspraken en werd agressief als mensen een andere mening hadden dan zij. Ze keerde zich steeds meer van ons af en ook van haar vriendinnen op school. Toen ontdekten we dat ze naar bijeenkomsten ging waar haat en geweld werden gepromoot. We zijn het gesprek met haar aangegaan en hebben samen contact opgenomen met hulpverlening.”

Scan de QR-code en doe test over signalen van jeugdcriminaliteit
Herken jij de signalen van mogelijke betrokkenheid bij criminele activiteiten? Scan de QR-code en doe de test en leer om signalen van deze tijd te herkennen!

Doe de test

Herken jij de signalen van mogelijke betrokkenheid bij criminele activiteiten? Scan de QR-code, doe de test en leer om signalen van deze tijd te herkennen! Of gebruik de link naar de Jongeren en criminaliteit test.

Signalen op een rij

In de test lieten we enkele signalen zien van mogelijke betrokkenheid bij criminele activiteiten. Hier nog wat extra signalen:

  • schoolverzuim en slechte cijfers
  • plotseling veel geld en dure spullen of juist schulden
  • vreemd telefoongebruik: 2 telefoons, veel berichtjes op vreemde tijdstippen
  • rondlopen met een mes of wapen
  • bezit van drugs of spullen zoals een weegschaaltje en kleine plastic zakjes
  • nieuwe vrienden en slechter contact met familie en oude vrienden
  • laat of ’s nachts helemaal niet thuiskomen
  • geheimzinnig doen, sneller agressief, gestrest en afgeleid
  • verwondingen en blauwe plekken, zonder duidelijke oorzaak

Wat je kunt doen

Praten

Jouw betrokkenheid en steun zijn belangrijk. Praat daarom regelmatig over de talenten, doelen en dromen van jouw kind. Ga ook samen in gesprek over de signalen en de gevolgen van criminele activiteiten. Maak jij je zorgen dat jouw kind al betrokken is bij (drugs)criminaliteit? Bespreek deze zorgen!

Stel grenzen

Jongeren kunnen de gevolgen nog niet goed inschatten. Het stellen van grenzen helpt om problemen te voorkomen. Criminele activiteiten vinden vaak ’s avonds en ’s nachts plaats. Door duidelijke afspraken te maken over thuiskomen en door te weten waar jouw kind is, is het veel minder aantrekkelijk voor criminelen om hen in te zetten.

Telefoongebruik speelt ook een belangrijke rol bij criminaliteit, bijvoorbeeld om drugs te verhandelen. Bespreek samen wat jouw kind op sociale media doet. Kijk regelmatig wie er in de contactenlijst staan en check de schermtijd. Let ook op afwijkende transacties op de bankrekening. 

Zoek hulp

Praat met andere ouders. Het kan fijn en nuttig zijn om met ouders van leeftijdsgenoten te praten over het onderwerp. Door signalen en zorgen te delen, wordt het bespreekbaar en kan er eerder worden ingegrepen. Maak jij je zorgen of kom je er zonder hulp niet uit? Kijk dan waar je terecht kunt voor hulp. Er zijn meerdere organisaties die jou de hulp kunnen bieden die je op dat moment nodig heeft. Ook al is het alleen om even met iemand anders te praten.

Zij kunnen hulp bieden

Gemeente Amersfoort

Wij kunnen met je meedenken en je eventueel doorverwijzen naar passende hulpverlening. Kijk voor meer informatie op www.amersfoort.nl/toegang-sociaal-domein.

Wijkagent 

Zorgen en signalen kun je altijd delen met de wijkagent. Kijk op www.politie.nl/mijn-buurt/wijkagenten welke wijkagent er in jouw wijk actief is. Vanuit die website kun je hen direct een e-mail sturen. Bellen kan ook: 0900 -8844. De wijkagent helpt je met advies en de keuze of je aangifte doet of een melding maakt. Met een melding stel je de politie op de hoogte van een bepaalde situatie. Is er sprake van direct gevaar of zie je een verdachte situatie? Bel dan 112.

Huisarts

Bespreek zorgen – samen met jouw kind – met de huisarts. De huisarts kan helpen of doorverwijzen bij gedragsproblemen, opvoedingsvragen en psychische klachten.

Meld Misdaad Anoniem

Weet je iets over criminele activiteiten in de omgeving van jouw kind en wil je dit anoniem melden? Bel dan Meld Misdaad Anoniem (M.) op 0800 – 7000 of ga naar www.meldmisdaadanoniem.nl/melden

Veilig Thuis

Veilig Thuis is er voor advies en ondersteuning. Je kunt hier ook een melding maken van huiselijk geweld en kindermishandeling. Voor jezelf, maar ook als jij je zorgen maakt over de veiligheid van iemand anders. Bellen kan 24 uur per dag, 7 dagen per week. Gratis én anoniem: 0900 – 2000. Meer informatie lees je op www.veiligthuis.nl