Meer groen? Leg een groen dak aan

Algemeen

Groene daken zien er niet alleen leuk uit, maar bieden veel voordelen. Ze houden water vast, zuiveren de lucht, zorgen voor verkoeling, verminderen geluidsoverlast en brengen planten, dieren en insecten terug in onze stad.

Over een groen dak

Een groen dak aanleggen is een mogelijkheid om bij te dragen aan het klimaat. Maar wat is een groen dak eigenlijk? Een groen dak bestaat uit een wortelkerende laag, een drainagelaag, een filterlaag, een substraatlaag en een vegetatielaag. En een groen dak mét zonnepanelen geeft een hoger rendement van je zonnepanelen. In de video vertelt adviseur Guido hoe.

Wat is een groen dak? - Adviseur voor je Deur

Subsidieregeling Groene Daken

Ben je eigenaar of huurder van een woning? Sinds 1 maart 2024 kun je weer subsidie aanvragen voor de aanleg van een groen dak op je woning of schuur. Op de pagina Subsidieregeling Groene Daken vind je de voorwaarden.

Eigenaren en huurders van bedrijfspanden en maatschappelijk vastgoed en woningcorporaties kunnen doorlopend subsidie aanvragen. 

 

Voordelen van een groen dak

Een groen dak is goed om om te gaan met de gevolgen van klimaatveranderingen. Voor je huis en directe omgeving zijn dit de voordelen:

  • houdt de ruimtes onder en naast het groene dak koeler
  • beschermt de dakconstructie
  • ziet er mooi uit
  • vangt fijnstof op en zuivert de lucht
  • vermindert geluidshinder
  • verhoogt het rendement van de zonnepanelen die op het groene dak zijn geplaatst

En voor de stad draagt het bij door:

  • regenwater vast te houden en vertraagd af te voeren naar het riool
  • biodiversiteit te stimuleren en dus goed voor insecten en vogels
  • wateroverlast en hittestress te verminderen

Groen dak en zonnepanelen

Als het dak het toelaat en ook goed op de zon ligt, kun je zonnepanelen op een groen dak plaatsen. Dat kan gewoon schuin op het sedum. Sterker nog, het rendement van je panelen gaat omhoog omdat het dak door het groen minder snel afkoelt en minder warm wordt.

Wil je meer weten over zonnepanelen en een groen dak, neem dan contact op met het Duurzaam Bouwloket. Kijk voor meer informatie op de website van het Duurzaam Bouwloket.

Dak geschikt of niet

Het onderliggende dak moet de beplanting en alles wat erbij hoort kunnen dragen. Daarom moet het dak in goede staat zijn. De waterdichte dakbedekking moet vrij nieuw zijn. Door een wortelwerende laag wordt deze extra beschermd.

De belasting van het groene dak varieert van 20 kilogram (droog) tot 50 kilogram (nat) per vierkante meter voor de lichtste variant (Sedumdak) en veel meer voor een intensief groen dak. Bovendien moet je rekening houden met extra belasting bij onderhoud (denk aan personen en materialen).

Een plat dak dat nu met grind is bedekt, zal meestal geschikt zijn voor een groen dak. Het is je eigen verantwoordelijkheid om belasting, draagkracht en dakhelling te (laten) controleren. Laat je adviseren door de leverancier of een constructeur.

Contact

Neem voor meer informatie contact op met Tessa Baart.

E-mail: groendak@amersfoort.nl

Meer informatie over duurzame acties

Wil je meer weten over duurzame acties in jouw buurt? Op de website Amersfoort Duurzaam staat informatie voor alle inwoners van Amersfoort, Hoogland en Hooglanderveen die aan de slag willen met een duurzame, groene toekomst in hun eigen huis, straat, buurt, wijk en gemeente.