Akte geboorte, huwelijk, overlijden

Een akte is een bewijs van een belangrijke, officiële gebeurtenis in uw leven. Elke akte blijft in de gemeente waar de gebeurtenis heeft plaatsgevonden. U kunt een afschrift (kopie van de akte) bestellen.

Akte geboorte, huwelijk, overlijden

  De gemeente maakt een akte voor de volgende gebeurtenissen:

  • geboorte
  • huwelijk
  • geregistreerd partnerschap
  • overlijden
  • echtscheiding
  • beëindiging geregistreerd partnerschap

  Een afschrift kan een gedeelte van de akte zijn of een volledige weergave. U kunt een afschrift online aanvragen (binnen vijf werkdagen met de post in huis) of in het stadhuis kopen. Vergeet u dan niet uw legitimatiebewijs mee te nemen.

  Online aanvragen

  Voor dit formulier heeft u DigiD nodig.

  AANVRAGEN

  Langskomen

  Maak dan een afspraak:

  AFSPRAAK MAKEN

  Voor wie

  U kunt een afschrift van de akte aanvragen voor:

  • uzelf
  • uw kind
  • iemand die u gemachtigd heeft

  Kosten

  Het afschrift kost € 13,80. U kunt in het stadhuis alleen pinnen. Is dat voor u niet mogelijk, bel dan 14033. Dan zoeken we samen met u naar een passende betaalwijze.

  Kunt u niet persoonlijk langskomen? Dan kunt u iemand anders machtigen met een machtiging. De gemachtigde neemt mee naar het stadhuis:

  Iemand machtigen

  Kunt u niet persoonlijk langskomen? Dan kunt u iemand anders machtigen met een machtiging. De gemachtigde neemt mee naar het stadhuis:

  • een volledig ingevulde en ondertekende machtiging
  • een kopie van uw legitimatiebewijs (paspoort, rijbewijs, ID-kaart of verblijfsdocument)
  • zijn eigen geldige legitimatiebewijs.
  Schriftelijk of per e-mail aanvragen

  Woont u in het buitenland of kunt u niet betalen met iDEAL? U kunt het afschrift ook schriftelijk of per e-mail aanvragen. U krijgt dan eerst een verzoek tot betaling. Stuur uw naam, adres, reden voor de aanvraag samen met een kopie van uw legitimatiebewijs naar:

  Gemeente Amersfoort 
  t.a.v. Afdeling Burgerzaken 
  Postbus 4000 
  3800 EA Amersfoort

  Of per mail naar burgerzaken@amersfoort.nl.

  Bent u notaris of advocaat en heeft u een uittreksel nodig, dan kunt u een aanvraag op origineel briefpapier van uw kantoor per post of per mail sturen naar bovengenoemde adressen.
  In de brief moet u de gerechtelijke procedure omschrijven waarvoor de gegevens nodig zijn. Ook eventuele toevoegingen moet u meesturen.

  Het afschrift kost € 14,80 bij verzending binnen Nederland (inclusief verzendkosten).

  Internationaal afschrift

  U kunt uw afschrift burgerlijke stand laten afdrukken op een formulier dat in meerdere talen is opgesteld. Dit is een internationaal afschrift. Het internationale afschrift burgerlijke stand is opgesteld in de talen: Nederlands, Frans, Duits, Engels, Grieks, Italiaans, Turks, Spaans, Portugees en Servisch.

  Let op: u kunt niet van alle aktes een internationaal afschrift opvragen. Van een akte geregistreerd partnerschap of beëindiging geregistreerd partnerschap kan alleen een Nederlandstalig afschrift gemaakt worden. Als u een van deze aktes voor het buitenland nodig heeft, moet u deze zelf laten vertalen.

  Openingstijden Burgerzaken

  De afdeling Burgerzaken werkt alleen op afspraak.
  Ook afhalen van paspoort, ID-kaart of rijbewijs kan alleen nog op afspraak.

  Belangrijk! Wij houden ons aan de regels van het RIVM. Als u verkoudheidsklachten met koorts heeft en/of benauwdheid, moet iedereen in het huishouden thuisblijven. Maak dan een nieuwe afspraak. In het Stadhuis dient u een mondkapje te dragen.

  Naar aanleiding van coronamaatregelen komt de donderdagavond openstelling tijdelijk (in ieder geval t/m donderdag 12 november) te vervallen.

  Bekijk de overige sluitingsdata.

  Bezoekadres

  Stadhuisplein 1 3811 LM Amersfoort

   Oude aktes

   Oude aktes vindt u bij Archief Eemland