Explosieven in grond en water
Algemeen
Historisch onderzoek wijst uit dat in Amersfoort op veel plaatsen een verhoogd risico bestaat om niet gesprongen explosieven (NGE) aan te treffen uit de Tweede Wereldoorlog. Bijvoorbeeld vliegtuigbommen, granaten en kogels uit gevechten en dumpingen tijdens de oorlog. NGE's zijn gevaarlijk. Zolang er niet in de grond gegraven wordt of in de waterbodem geroerd wordt, is er niets aan de hand.
Plicht om risico's te beperken
De gemeente is wettelijk verplicht om risico's van ontploffing zoveel mogelijk te beperken. Magneetvissen is daarom in een groot deel van Amersfoort verboden. Ben je van plan om bijvoorbeeld een vijver aan te leggen of een aanbouw aan je huis te plaatsen? Lees dan wat je moet doen voordat je start. Dat geldt ook voor het doen van milieukundig, archeologisch of ander bodemonderzoek waarbij handmatige boringen gedaan worden en proefsleuven gemaakt worden.
Magneetvissen
Vanaf 11 juli 2019 is magneetvissen verboden in Amersfoort binnen het gebied dat op de verbodskaart staat aangegeven.
Munitie en wapens liggen op verschillende plekken in het water en in de grond en kunnen instabiel zijn. Munitie kan exploderen bij het oppakken of neerleggen, door de schok waarmee deze tegen de magneet wordt getrokken en door het magnetisme zelf. Er is dus ook nog steeds explosiegevaar met alle gevolgen van dien voor de vinder en de omgeving. Om het risico voor de openbare orde en veiligheid te verkleinen, is magneetvissen verboden in een groot deel van Amersfoort. Het verbod is terug te vinden in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).
Waar moet ik op letten bij graafwerkzaamheden?
Waar je rekening mee moet houden, hangt af van de plek waar je gaat graven en de diepte. Op de explosievenkaart staan gebieden met risico op achtergebleven oorlogsmateriaal. Vragen of even overleggen? Neem contact met ons op via nge@amersfoort.nl.
Ook bij vergunningvrije werkzaamheden
Niet voor alle werkzaamheden waarbij je in de grond graaft heb je een vergunning nodig. Maar ook bij graafwerkzaamheden die vergunningvrij zijn, moet je de genoemde manier van handelen volgen. Bij activiteiten die wel vergunningplichtig zijn, ziet de gemeente toe op naleving van bovenstaande handelwijze.
Opsporingsbedrijven voor explosieven
Op de website van de Stichting Certificering Vuurwerk & Explosieven vind je een lijst met opsporingsbedrijven die gecertificeerd zijn. Maak gebruik van een bedrijf met de kwalificatie deelgebied A.
Procedure 'spontaan aantreffen NGE'
- Leg het werk op de vindplaats stil
- Zorg dat er geen mensen in de buurt komen (werknemers, toeschouwers etc.)
- Neem contact op met de politie (0900-8844) en meld de vondst van het niet-gesprongen explosief
- Bel bij een noodsituatie 112
Baggeren
Als er gebaggerd wordt in verdachte gebieden stellen we altijd de voorwaarde dat er een explosievenonderzoek wordt gedaan. Bij baggerwerkzaamheden wordt met name gekeken naar grotere explosieven, zoals vliegtuigbommen. Kleine explosieven zoals een handgranaat of een kogel zijn bijna niet te traceren tussen de blikjes en andere (metalen) voorwerpen in het slib. Een volledige garantie dat er geen munitie in het water ligt, is er nooit.
Vragen?
Wil je meer weten? Bel 14 033 of mail naar nge@amersfoort.nl.