Bouwen en stikstof: wat mag er in Amersfoort?
Algemeen
In Amersfoort willen we onze natuur beschermen én blijven bouwen aan woningen, goede doorstroming van het verkeer en voldoende werk voor iedereen. Maar er is een probleem: er komt te veel stikstof in de natuur terecht. Dit is slecht voor planten, dieren en de natuurgebieden om ons heen. Daarom moeten we goed nadenken over nieuwe plannen en projecten.
Het stikstofprobleem
Te veel stikstof is schadelijk voor de natuur. Door menselijk gedrag komt stikstof in de natuur terecht. Denk aan autorijden, woningbouw, agrarische activiteiten of industrie. Een groot aantal natuurgebieden zijn overbelast door stikstof. We willen voorkomen dat er nog meer stikstof in deze gebieden neerkomt. Dit betekent dat bij alle plannen of projecten, voor zowel de bouwfase als de gebruiksfase, getoetst moet worden welke gevolgen zij hebben als het gaat om neerslag van stikstof op Natura 2000-gebieden.
Waar de natuurgebieden liggen
Amersfoort ligt niet direct naast stikstofgevoelige natuurgebieden. De Veluwe en de Oostelijke Vechtplassen liggen het meest dichtbij, ongeveer 12 tot 13 kilometer verderop. Daardoor hebben kleine bouwprojecten in Amersfoort meestal geen invloed op deze gebieden.
Wat betekent dit voor bouwen en projecten in Amersfoort?
Kleine woningbouwprojecten
Wil je bouwen? Goed nieuws:
- Projecten tot 75 appartementen of tot 60 woningen kunnen gewoon doorgaan.
- Je hebt dan geen apart onderzoek nodig naar de neerslag van stikstof.
- De gemeente heeft hierover een standaard onderbouwing.
Grotere projecten en bedrijven
Wil je iets groters bouwen, of een bedrijf starten of uitbreiden? Dan moet je wel:
- Onderzoek laten doen naar stikstofneerslag.
- Hiervoor gebruik je de online rekentool AERIUS Calculator.
- Mogelijk heb je een extra vergunning nodig: een Omgevingsvergunning Natura 2000-activiteit. Die vraag je aan bij de Provincie Utrecht.
Let op: sinds 1 januari 2024 ben je als initiatiefnemer zelf verantwoordelijk om dit goed te regelen.
Meer informatie
Heb je vragen of wil je meer weten? Kijk dan op:
- BIJ12 – Informatie over stikstof
- Provincie Utrecht – Ontwikkelingen stikstof
- Rijksoverheid – Aanpak stikstof
Belangrijk om te weten
De regels over stikstof zijn soms ingewikkeld en veranderen regelmatig. De informatie op deze pagina is gebaseerd op de stand van zaken in april 2025. We hebben de informatie met zorg samengesteld, maar er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Heb je plannen? Neem altijd contact op voor advies.