Bodycams

Algemeen

Handhavers in Amersfoort moeten veilig hun werk kunnen doen. Het zichtbaar dragen van een bodycam kan onveilige situaties voorkomen. Dat blijkt uit ervaring bij andere gemeenten en gebruik tijdens horecanachten in Amersfoort. Daarom dragen handhavers in Amersfoort voortaan standaard een bodycam.

Inzet na waarschuwing

Een bodycam is een kleine, draagbare camera die handhavers goed zichtbaar aan hun uniform dragen. In situaties die uit de hand dreigen te lopen, kan de handhaver besluiten om de camera aan te zetten.

Een handhaver die een Bodycam draagt met op de achtergrond twee fietsers

Werkwijze

  • De handhaver start de opname als een situatie uit de hand dreigt te lopen.
  • De handhaver geeft eerst een waarschuwing en start dan pas de opname.
  • Voordat de opname start, filmt de bodycam ook al in de stand-by stand. Wanneer de bodycam handmatig wordt aangezet, worden de beelden tot 60 seconden vóór dat moment ook meegenomen in de opname. Dit is nodig om te kunnen zien wat de aanleiding was om de bodycam in te schakelen.
  • De handhaver zet de opname stop wanneer het incident of de dreigende situatie voorbij is. De opnames die gemaakt zijn in de stand-by stand blijven niet bewaard. Deze worden voortdurend overschreven.

Gebruik van beelden

De beelden mogen alleen worden gebruikt bij een aangifte of klacht en door de handhavers om van te leren. Alleen de coördinatoren van ons team Handhaving hebben toegang tot de beelden. Een handhaver kan zelf ook de beelden inzien, maar alleen in het bijzijn van een coördinator. Als er opnames zijn gemaakt van een strafbaar feit, mag de politie de beelden gebruiken voor opsporingsonderzoek. De opnames kunnen ook als bewijsmateriaal worden gebruikt in een rechtszaak.

Inzien van beelden

Personen die zijn gefilmd hebben het recht om hun eigen gegevens in te zien. Beelden en/of stemmen van andere mensen worden dan onherkenbaar gemaakt. Een verzoek om beelden in te zien stuur je naar:

Gemeente Amersfoort
T.a.v. Teammanager VTH
Postbus 4000
3800 EA Amersfoort

Of via e-mail naar handhaving@amersfoort.nl

Geef in de brief of de e-mail duidelijk aan dat het gaat om een uitleesverzoek bodycam.

Het uitleesverzoek moet minimaal de volgende informatie bevatten:

  • organisatie, naam, adres, telefoonnummer en/of e-mailadres
  • een duidelijke omschrijving van waarom je de opnames wilt inzien
  • datum, tijdstip en plaats waar de opnames zijn gemaakt

Bewaren van beelden

De beelden worden verzonden naar een beveiligde online omgeving. Daar worden ze versleuteld opgeslagen. De beelden worden maximaal 28 dagen bewaard en daarna automatisch verwijderd. Alleen wanneer de beelden nodig zijn voor bijvoorbeeld opsporing, de behandeling van een klacht of een inzageverzoek, kunnen de beelden langer worden bewaard.