Bijstandsuitkering aanvragen

Algemeen

Als je werkloos bent of niet voldoende geld hebt om van te leven, kun je een bijstandsuitkering aanvragen.

Voorwaarden

Om een bijstandsuitkering te kunnen krijgen, moet je in ieder geval voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Je staat ingeschreven bij het UWV WERKbedrijf.
  • Je woont legaal in Nederland.
  • Je bent 18 jaar of ouder. Ben je jonger dan 27 jaar? Neem dan eerst contact op met het Jongerenloket. Kijk voor meer informatie op de website van het Jongerenloket. Ben je op of na je 50ste werkloos geworden, heb je de AOW-leeftijd nog niet bereikt en kreeg je tenminste 3 maanden een WW-uitkering? Lees dan meer over de IOAW op de pagina Andere bijstandsuitkeringen.
  • Je hebt niet genoeg inkomen of eigen bezit om van te leven.
  • Je hebt geen recht op andere uitkeringen.
  • Je verblijft niet in de gevangenis.

Ben je starter of zelfstandige? Voor starters en zelfstandigen in verschillende situaties zijn er verschillende vormen van bijstand. Lees meer over deze financiƫle hulp voor ondernemers.

Aanvragen

Je schrijft je eerst in als werkzoekende bij het UWV WERKbedrijf via www.werk.nl. Op dezelfde pagina kun je een bijstandsuitkering aanvragen. Hiervoor hebt je DigiD nodig. Als je nog geen DigiD hebt, kun je dat aanvragen op de website van DigiD.

In de video leggen we in 3 minuten uit hoe het aanvragen gaat en wat de volgende stappen zijn.

Bijstand aanvragen, hoe werkt dat?

Hoogte van de bijstandsuitkering

Hoe hoog de bijstandsuitkering is, ligt aan je leeftijd, je gezinssituatie en de kostendelersnorm die wordt toegepast. Bekijk de bedragen in het overzicht met bijstandsnormen.

Jonger dan 27 jaar: Jongerenloket

Ben je tussen de 18 en 27 jaar? Dan kun je terecht bij het Jongerenloket. Dit loket helpt je om jouw mogelijkheden uit te zoeken. Dit kan gaan over werk, geld of school. Kijk voor meer informatie op www.jongerenloketregioamersfoort.nl.

50 jaar of ouder en werkloos geworden: IOAW

Ben je op of na je 50ste werkloos geworden, heb je de AOW-leeftijd nog niet bereikt en kreeg je tenminste 3 maanden een WW-uitkering? Mogelijk heb je recht op de Inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (IOAW). Lees meer over de IOAW op de pagina Andere bijstandsuitkeringen.