Beeld De Stille Strijd op het Eemplein

Algemeen

Op initiatief van de stichting Open Oog komt het beeld ‘Stille Strijd’ van kunstenaar Saskia Stolz naar het Eemplein in Amersfoort. Het zal daar van 12 tot en met 26 februari 2024 te zien zijn. Het beeld (2,5 meter hoog) van een in elkaar gedoken jongen staat symbool voor de innerlijke strijd die veel depressieve jongeren voeren en ‘reist’ door Nederland en België.

Aandacht

Steeds meer jongeren kampen met psychische problemen als gevolg van stress (prestatiedruk op school, sociale druk, zorgen over maatschappelijke ontwikkelingen en hun toekomst) en eenzaamheid. Vaak weten ze niet waar ze terecht kunnen met hun vragen en problemen of durven ze er niet over te praten. Regelmatig zorgt dit voor mentale klachten zoals depressie en angst. In het ergste geval zien ze het niet meer zitten en gaan ze over tot zelfdoding. Dat is ondertussen doodsoorzaak nummer 1 onder jongeren tot 30 jaar. 

Het beeld De Stille Strijd vraagt aandacht voor deze problematiek. Daarnaast is het beeld bedoeld om jongeren en hun naasten/omgeving te informeren over het belang van openheid (met iemand over je problemen praten) en over de mogelijkheden die er zijn voor hulp en ondersteuning voor zowel de jongeren als voor hun omgeving. Openheid is vaak de eerste stap naar herstel, waarmee veel jongeren zijn geholpen. Tot slot is het beeld ook bedoeld om naasten van jongeren met ernstige psychische problemen en nabestaanden van jongeren die suïcide gepleegd hebben een hart onder de riem te steken.

Hieronder vind je meer informatie over de activiteiten die georganiseerd worden en is veel informatie te vinden over welke hulp en ondersteuning er in de regio beschikbaar is:

Zoek je zelf hulp of maak je je zorgen over iemand? Neem dan contact op met jouw huisarts, met MIND Korrelatie op mindkorrelatie.nl of bel met 113 Zelfmoordpreventie: 0800-0113. Is er direct gevaar? Aarzel dan niet en bel 112.

Activiteiten op en om het Eemplein

Dit overzicht wordt de komende tijd verder aangevuld. 

Opening

12 februari 2024, 17.00 – 18.00 uur

Op 12 februari vindt om 17.00 uur de officiële opening plaats door wethouder Paffen-Zeenni, Dienke Bos (directeur MIND), Twan Vet (dichter en muzikant) en Diggy Dex (rapper). Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door Gemeente Amersfoort in samenwerking met MIND, GGz Centraal, Indebuurt033, de Bibliotheek Eemland en KAdECafé. 

  • 17.00 uur: Voordracht gedicht – Twan Vet
  • 17.00 uur: Welkom - Micheline Paffen-Zeenni, wethouder gemeente Amersfoort
  • 17.15 uur: Belang van openheid – Dienke Bos, directeur MIND
  • 17.20 uur: Lied ‘(Over)morgen kom je terug – door Twan Vet
  • 17.25 uur: Interview met Kunstenaar Saskia Stolz en initiatienemer Hasse J.J. Dekker
  • 17.35 uur: Losse krabbels – door Diggy Dex
  • 18.00 uur: Afsluiting officiële programma met warme chocolademelk 

Iedereen die hierbij aanwezig wil zijn, is van harte welkom op het Eemplein.

Informatiemarkt in bibliotheek Eemhuis

14 februari 2024, 14.00 -17.00 uur

In de hal van de bibliotheek zijn informatiekramen van onder andere MIND, Herstelnetwerk regio Amersfoort, Hoofdzaak } Werk, Indebuurt033. 

Als een jongere een #StilleStrijd voert…

14 februari 2024, 19.30 – 21.30 uur

Praat mee over hoe ingewikkeld het kan zijn om hier het gesprek over voeren. Het kan onzekerheid of zelfs angst bij je oproepen. Wat gebeurt er als je er wel over praat?

Experts van het Helping Young People Early team van GGz Centraal trappen de bijeenkomst ad met een korte presentatie over recent onderzoek. Wat het met ouders om een suïcidaal kind te hebben. En hoe schaamte een rol speelt bij jongeren om erover te praten. We vragen een ervaringsdeskundige ouder hoe dit voor haar is geweest en wie of wat voor haar geholpen heeft. En tenslotte gaan we in kleine groepjes met elkaar in gesprek. Er is ruimte om vragen te stellen, ervaringen te delen en we bieden concrete handvatten.

Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar spanningthuis@indebuurt033.nl

Locatie: Kade Café

Bottom Line - workshop

15 februari 2024, 15.30 – 17.00 uur

De workshop Bottom line wordt gegeven door Jorg Vonk en UC Crew. De workshop is een combinatie van een breakdance presentatie en een workshop. Meld je aan en merk hoe dans je mentale weerbaarheid versterkt. De dansers nodigen je uit om te delen wat je bezighoudt. Zij laten zien dat dansen je een positievere kijk op het leven kan geven.

Meld je aan via een DM in het Insta-account @StilleStrijd033. Er is plek voor maximaal 20 jongeren. 

Locatie: Theaterstudio Scholen in de Kunst, lokaal. Eemplein Amersfoort

Lees een Geheim ,  Deel een Geheim 

17 februari 2024, vanaf 12.00 uur

'Lees een Geheim, Deel een Geheim' is een supertoffe manier om jouw struggles te delen.  

Het idee is simpel: door jouw geheim anoniem te delen, voel je je minder alleen en maak je connectie met anderen. Praten over persoonlijke dingen wordt makkelijker. Geen taboes,  maar juist iets om over te praten en steun te vinden bij elkaar. 

Het draait om openheid, respect en begrip. Dus, als je een geheim deelt, krijg je ook een geheim terug en zo zie je dat iedereen wel iets heeft waar ze mee worstelen. Een mooie community van support! Het is een vette manier om te laten zien dat we allemaal menselijk zijn en elkaar kunnen helpen. 

Locatie: Eemplein 

Dus, waar wacht je nog op? Doe mee en deel! #LeesEenGeheimDeelEenGeheim #StilleStrijd033

21 februari 2024, 19.30 – 22.00 uur

Tijdens een lezing van schrijver/uitvoerend musicus/psychiater Esther van Fenema, theoloog des vaderlands Kees van Ekris en psychiater en teamleider van de crisisdienst Bart van den Brink, wordt stilgestaan hoe de ervaringen binnen het werk in de crisisdienst met mensen in acute psychiatrische nood te duiden is vanuit verschillende maatschappelijke en levensbeschouwelijke perspectieven.

Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar stillestrijd@ggzcentraal.nl.

Locatie: Kade Café

Use graffiti to set your mind free – workshop

21 februari 2024: 14.00 - 16.00 uur

Workshop door de Amersfoortse graffiti kunstenaar Chris Snowden in zijn atelier aan de Tesselschadelaan: Set your mind free!
Meld je aan via een DM in het Insta-account @StilleStrijd033.

Locatie: Tesselschadelaan 4, Amersfoort

Open studio / Maak je eigen muziek track

24 februari 2024 12.00 – 20.00 uur

‘Where words fail, Music speaks’. Workshop van Ring Media en @Ease. Ga aan de slag met je eigen track in een professionele muziekstudio!
Meld je aan via een DM in het Insta-account @StilleStrijd033.

Locatie: Silciumweg 69, Amersfoort

Meer informatie

We kunnen ons voorstellen dat de komst van het beeld vragen oproept of dat er behoefte is om over dit onderwerp te praten. Daarom hebben we veel informatie over de hulp en ondersteuning die beschikbaar is onder elkaar gezet. Deze is ingedeeld in de categorieën ‘Jongeren’, ‘Ouders, familieleden, naasten en vrienden’ en ‘Scholen’. 

Heb je een vraag die hier niet tussen staat, laat het ons dan weten? Dat kan door een mail te sturen naar sociaaldomein@amersfoort.nl.

Informatie voor jongeren

Waar je met iemand kan praten over dingen die je bezighouden

  • Heb jij een wens of idee voor jouw buurt? Wil je leeftijdsgenoten ontmoeten? Of heb je problemen, thuis, op school, of met je vrienden? Dan wil je misschien eens met iemand daarover praten of horen wat mogelijkheden zijn. Je kunt terecht bij jongerenwerk Amersfoort. Zijn je problemen erg ingewikkeld? Dan kan het JIT (Jongeren Interventieteam) je daarbij helpen. 
  • Je kunt ook chatten met een hulpverlener van MIND Korrelatie en @ease
  • Kom in contact een 'verschilmaker'. Dat is iemand met wie je kan praten en leuke dingen kan doen. Meld je aan via Sovee.

In contact komen met leeftijdsgenoten als je je alleen voelt 

Voel jij je vaak alleen? Terwijl je graag leuke dingen wil doen met leeftijdsgenoten? In Nederland wonen veel jongeren die het moeilijk vinden om vrienden te maken. Ze willen wel, maar weten niet zo goed hoe. Join us helpt hierbij, ook in Amersfoort! Om de week ontmoeten jongeren elkaar op een leuke plek in Amersfoort. Tijdens de bijeenkomsten zijn er ervaren begeleiders aanwezig die helpen met het maken en behouden van nieuwe vrienden!

Wat te doen als een familielid meer zorg nodig heeft

Bij BeBuddies krijg je een maatje die elke week eventjes langskomt om samen te ontspannen en leuke dingen te doen. Deze buddie, heeft soortgelijke ervaringen als jij en weet daarom heel goed hoe dat is. Wil je erover praten? Dat mag! Wil je niet erover praten en gewoon iets doen? Dat mag ook!

Bied jij ondersteuning aan een familielid met een psychische aandoening en/of verslavingsprobleem? Is praten over je eigen zorgen soms moeilijk? Zou je graag je verhaal willen delen met een lotgenoot om zo meer zelfvertrouwen te krijgen en/of beter te leren omgaan met je eigen situatie? Dan is misschien Naasten voor Naasten iets voor jou!

Iedereen die iemand met een psychische aandoening, bijvoorbeeld een depressie, (eet)stoornis, autisme of een verslaving ondersteunt, kan terecht bij indebuurt033.nl/mantelzorg-ggz. Zij bieden verschillende soorten ondersteuning. 

Hulp bij gedachtes over zelfdoding

Als je direct in gevaar bent of hulp nodig hebt, bel dan meteen 112 voor hulp.

Weet dat het altijd goed is om te praten als je gedachten aan zelfmoord hebt. We weten dat praten over zelfmoordgedachten heel erg kan opluchten. Het helpt om de eenzaamheid en spanning te verminderen. Is er iemand die je vertrouwt? Praat er dan eens over wat je bezighoudt. Je kunt ook contact opnemen met jouw huisarts of 113 Zelfmoordpreventie via 0800-113 bellen of door te chatten met een hulpverlener via www.113.nl.

Algemene informatie over mentale problemen voor jongeren

Heel veel informatie, inclusief zelftests, challenges en zelfhulptools, vind je op www.wijzijnmind.nl. MIND Us houdt zich bezig met een preventieve aanpak van mentale problemen bij jongeren, onder andere in het onderwijs, in supportnetwerken en online. Meer informatie is te vinden op www.mindus.nl

Wie jou kan helpen met het vinden van informatie

We kunnen ons voorstellen dat het niet altijd meteen duidelijk is bij wie of welke organisatie je terecht kunt. Je kan altijd terecht bij jouw huisarts met vragen of twijfels. Hij of zij kan goed adviseren over wat de mogelijkheden zijn, ook zonder je meteen door te verwijzen naar medische hulpverlening.

Organisaties die kunnen helpen bij herstel van psychische klachten

Het herstelnetwerk is er voor iedereen met een herstelwens. In dit netwerk werken verschillende organisaties samen, zoals GGZ Centraal, Indebuurt033, Kwintes, Leger des Heils en Abrona. Samen stellen ze activiteiten open voor iedereen. Deze kan je vinden in onze activiteitenkalender. Bijvoorbeeld de WRAP-training, introductiecursus herstelverhalen en vriendengroepen. Daarnaast kun je op www.samenindebuurt033.nl andere welzijnsactiviteiten vinden die ook herstel-bevorderend werken. Kijk dus gerust verder en gebruik daarvoor de zoekfunctie rechtsboven.

Informatie voor ouders, familieleden, naasten en vrienden

Hulp voor je kind om met spanningen en emoties om te gaan

Het Aandachtsteam Spanning Thuis is er voor jeugdigen, ouders en professionals die te maken hebben met spanning en zorgen in het gezin, bijvoorbeeld als gevolg van een gezinslid die (psychisch) ziek, beperkt is of verslaafd is of door een scheiding of ruzies thuis. Het team denkt mee en geeft advies, voorlichting of training. Ook regelt het de aanmeldingen voor het project BeBuddies en de preventieve jeugdgroepen spanning thuis. Het team is van maandag t/m donderdag bereikbaar per mail: spanningthuis@indebuurt033.nl of telefonisch via 033 204 86 77.

Een jongere helpen met ingewikkelde problemen

Als je iemand wilt helpen kun je ook terecht bij jongerenwerk Amersfoort. Zij denken mee over wat de mogelijkheden zijn. Zijn de problemen erg ingewikkeld? Dan kan het JIT (Jongeren Interventieteam) daarbij helpen.

Als je iemand kent waar je zorgen over maakt omdat hij/zij denkt aan zelfdoding.

Voor hulp en advies kan je terecht bij 113 Zelfmoordpreventie. Je kan bellen met hun hulpverleners of chatten voor advies. Via de website van MIND Ypsilon is een brochure te downloaden: www.ypsilon.org

Ouders en naasten met dezelfde ervaringen

 MIND heeft 23 lid-organisaties, waarvan een aantal zich specifiek richt op naasten van mensen met psychische klachten, zoals MIND Ypsilon en Naasten Centraal. Je vindt alle organisaties op mindplatform.nl

Indebuurt033 heeft een ontmoetingsgroep voor ouders met een kind die een psychische kwetsbaarheid heeft in de leeftijd van 15 - 20 jaar, eens per 2/3 maanden komen ze bij elkaar. Opgeven kan via mantelzorgers@indebuurt033.nl.

Iedereen die iemand met een psychische aandoening ondersteunt, bijvoorbeeld een depressie, (eet)stoornis, autisme of een verslaving, kan terecht bij indebuurt033.nl/mantelzorg-ggz. Zij bieden verschillende soorten ondersteuning. Je kan er onder andere een overzicht van organisaties, een magazine en YouTube verhalen van naasten vinden. Je kan ook een gesprek aanvragen zodat iemand naar je luistert en meedenkt.

Waar vind ik algemene informatie voor naasten? 

Op de pagina www.amersfoort.nl/jeugdhulp vind je informatie over de jeugdhulp die in de regio Amersfoort beschikbaar is. Op www.wijzijnmind.nl en www.mindplatform.nl vind je veel informatie voor zowel (jonge) mensen met psychische klachten als ook voor hun naasten. Op de website wijzijnmind.nl staat uitgebreide informatie voor naasten.

Bij wie je terecht kan voor het vinden van informatie

We kunnen ons voorstellen dat het niet altijd meteen duidelijk is bij wie of welke organisatie je terecht kunt. Je kan altijd terecht bij jouw huisarts met vragen of twijfels. Hij of zij kan goed adviseren over wat de mogelijkheden zijn, ook zonder je meteen door te verwijzen naar medische hulpverlening.

Informatie voor scholen

Hoe je als docent in het voortgezet onderwijs de signalen kan herkennen en goed kan doorverwijzen

Elke school heeft een zorgstructuur en partners in de gemeente zoals het JGZ en Indebuurt033. Informeer als docent eerst intern hoe de zorgstructuur op school georganiseerd is. Bespreek met iemand uit het zorgteam hoe je signalen kunt herkennen en wat de vervolgstappen zijn. Daarnaast zijn er ook verschillende instrumenten die een docent kan gebruiken. Bijvoorbeeld:

Daarnaast is er meer informatie over het signaleren van het thema Welbevinden te vinden op de website van Gezonde School.

Hoe je hulp kan bieden aan studenten met psychische problemen als docent aan het mbo 

Elke mbo-instelling heeft een eigen zorgstructuur. Informeer als docent intern hoe deze structuur georganiseerd is en bespreek met iemand uit het zorgteam hoe je signalen kunt herkennen en wat binnen school de vervolgstappen zijn. Het Nederlands Jeugdinstituut heeft 'best practices' verzameld en gepubliceerd in het magazine Betere hulp aan mbo studenten met psychische problemen.

Daarnaast is er meer informatie over het signaleren van het thema Welbevinden te vinden op de website van Gezonde School.

Hoe het met de mentale gezondheid van studenten in het hoger onderwijs is gesteld

Het RIVM heeft de Monitor mentale gezondheid en middelengebruik studenten hoger onderwijs 2023 gepubliceerd. Met een deel van de deelnemende studenten gaat het mentaal redelijk tot goed in 2023. Een derde van hen geeft hun leven een 7, en ruim een kwart een 8 of hoger. Tegelijkertijd heeft een aanzienlijk deel psychische klachten. Zo heeft 44 procent van de deelnemende studenten depressie-/angstklachten. Ongeveer dezelfde of hogere percentages gelden voor emotionele uitputtingsklachten, vaak prestatiedruk of (heel) veel stress ervaren en eenzaamheid. Wat de middelen betreft wordt alcohol veruit het meest gebruikt. Van de studenten die drinken is 10 procent een overmatige drinker en 16 procent een zware drinker. De resultaten geven grofweg hetzelfde beeld als de eerste monitor van 202

Hoe je op jouw school aandacht kan besteden aan het thema ‘Mentale gezondheid’

Het thema Welbevinden is één van de thema’s van Gezonde School. Wil je als school effectief hiermee aan de slag? Kijk dan op de website van Gezonde School voor meer informatie of neem contact op met de Gezonde School-adviseurs: Meike Hensing via mhensing@ggdru.nl en Odile van Iersel via ovaniersel@ggdru.nl.

Met leerlingen naar Stille Strijd

De Stille Strijd laat overtuigend zien wat kunst kan doen bij het bespreekbaar maken van mentale gezondheid. NEOS zet dit project daarom op verschillende manieren kracht bij. Zij verbinden het onderwijs in Amersfoort met Stille Strijd en we dragen bij aan culturele activiteiten rondom het project. Wil je meer weten over hoe je jouw leerlingen in aanraking kunt brengen met het kunstwerk Stille Strijd? Neem dan contact op met Luuk Wildschut van Neos Cultuuronderwijs: luuk@neoscultuuronderwijs.nl