Advies en financiële hulp voor ondernemers

Algemeen

Heb je een eigen bedrijf of zelfstandig beroep en lukt het (tijdelijk) niet meer om rond te komen? Ben je zelfstandige ondernemer en heb je schulden? Moet je jouw bedrijf afbouwen en beëindigen? Of krijg je een bijstandsuitkering en wil je voor jezelf beginnen? Team Zelfstandigen adviseert gratis en vertelt wat mogelijk is vanuit de gemeente.

Bijstandsregeling voor zelfstandigen (Bbz)

Voor ondernemers die tijdelijk te weinig inkomen verdienen voor hun bestaanskosten, is er het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz 2004). Ook ondernemers met een financieringsbehoefte kunnen een beroep doen op deze regeling. Om in aanmerking te komen voor ondersteuning vanuit de Bbz 2004 gelden de volgende voorwaarden:

 • Je bent tussen de 18 jaar en de AOW-gerechtigde leeftijd. Je bent fulltime ondernemer, dat wil zeggen (ook nu) meer dan 23,5 uur per week actief in je bedrijf.
 • Je bent voor de bestaansvoorziening afhankelijk van het inkomen uit je bedrijf. Dat wil zeggen dat er geen ander (partner-)inkomen is gelijk of hoger dan het sociaal minimum dat voor jou geldt.
 • Je bedrijf is levensvatbaar, dat wil zeggen dat je op (korte) termijn zelf weer in je bestaan kunt voorzien. Je bedrijfsadministratie is up-to-date en beschikbaar.

Doe de online check en vraag de Bbz-regeling aan.

Aanvragen

Voor wie

Gevestigde zelfstandigen met inkomenstekort

Je werkt al minstens 1,5 jaar als zelfstandige en je bent in financiële problemen gekomen. Je inkomen is tijdelijk niet genoeg om van rond te komen.

Gevestigde zelfstandigen met schulden

Meld je bij schulden eerst aan bij Geldloket Amersfoort. Samen maak je een plan van aanpak om je schulden op te lossen. Kijk voor meer informatie op de website van Geldloket Amersfoort.

Starters

Je krijgt een bijstands- of WW-uitkering en wilt een eigen bedrijf starten. Je weet nog niet precies hoe. Misschien heb je vragen: welke papieren heb ik nodig? Zijn mijn plannen haalbaar? Waar vind ik een geschikt pand? Kom ik in aanmerking voor een krediet? Onderaan de pagina zie je een video waarin 3 ondernemers hun ervaringen delen. Zij zijn via een traject vanuit de bijstand gestart als zelfstandige.

Iedere 2 maanden organiseert Team Zelfstandigen een informatiebijeenkomst over dit starterstraject. Aanmelden hiervoor kan via de klantmanager of trajectbegeleider. De bijeenkomsten zijn op het stadhuis, Stadhuisplein 1 in Amersfoort. De komende bijeenkomsten zijn op:

 • Vrijdag 5 januari 2024
 • Vrijdag 1 maart 2024
 • Vrijdag 3 mei 2024
 • Vrijdag 12 juli 2024
 • Vrijdag 6 september 2024
 • Vrijdag 1 november 2024

Oudere zelfstandige

Je bent zelfstandig ondernemer, geboren voor 1 januari 1960 en je hebt de pensioengerechtigde leeftijd nog niet bereikt. Je hebt niet meer voldoende inkomsten, maar je wilt doorgaan met je bedrijf.

Zelfstandigen die binnenkort hun bedrijf sluiten

Je stopt noodgedwongen met je bedrijf. Dit kan niet van de ene op de andere dag. Een bedrijf moet namelijk afgebouwd worden. Heb je niet voldoende middelen om die afbouwperiode te overbruggen? Neem contact op vóórdat je stopt met je bedrijf.

Oudere zelfstandigen die willen stoppen met hun bedrijf

Je bent tussen de 55 jaar en de AOW-leeftijd en je bent door omstandigheden gedwongen om te stoppen met je bedrijf. Dan kan er een inkomensprobleem ontstaan. Mogelijk kom je dan in aanmerking voor een IOAZ-uitkering. Om dit aan te vragen moet je de volgende stappen ondernemen:

 1. Schrijf jezelf en je eventuele partner in als werkzoekende op www.werk.nl.
 2. Ga naar www.krijgikbbz.nl/ioaz. Hier zie je de voorwaarden en kun je een check doen of je hieraan voldoet. Aansluitend wordt je doorgelinkt naar onze pagina met aanvraagmogelijkheid.
 3. Doe de IOAZ-aanvraag vóórdat je stopt met je bedrijf!

Binnenvaartschippers

Je bent binnenvaartschipper met een woning in de gemeente Amersfoort. Of je hebt geen woning op de wal en bent met je schip gestrand in de gemeente Amersfoort. En hebt een financieel probleem dat je niet ergens anders kunt oplossen.

Ondernemen of een andere toekomst

Wil je stoppen met je bedrijf of overweeg je (deels) in loondienst te gaan? Wij wijzen je op een aantal mogelijkheden.

Afspraak met Team Zelfstandigen

Maak een afspraak met Team Zelfstandigen voor een gratis adviesgesprek. Neem contact op via teamzelfstandigen@amersfoort.nl of bel 14 033

Informeer bij het Regionaal Mobiliteitsteam (RMT)

Denk je aan overstappen naar een (tijdelijke) baan in loondienst? Er zijn verschillende mogelijkheden in de regio. Informeer bij het Regionaal Mobiliteitsteam (RMT) via mobiliteitsteam@amersfoort.nl. Of kijk op de website van het RMT.

Het RMT biedt hulp op maat en is er voor werkgevers, werknemers en werkzoekenden in arbeidsmarktregio Amersfoort. Ook biedt het RMT hulp bij loopbaanadviezen, (om)scholing en scholing via praktijkleren in het mbo. Vacatures vind je op de website Werk.nl.

Advies bij het Geldloket

Je kunt voor advies terecht bij het Geldloket, sparringpartner voor ondernemers. Samen met jou bekijken ze hoe je er voor staat en onderzoeken ze jouw mogelijkheden. Of je misschien recht hebt op extra geld om van te leven of dat je gebruik kunt maken van steunmaatregelen. Ze kunnen je ook in contact brengen met een ervaren ondernemerscoach.

Het Geldloket biedt gratis dienstverlening voor ondernemers uit Amersfoort en Leusden. Zie www.geldloket.nl, bel 033 800 9970 of stuur een e-mail naar info@geldloket.nl.

Coaching en advies van Ondernemersklankbord

De ervaren oud-ondernemers van het Ondernemersklankbord bieden coaching en advies. Ze zijn er voor alles wat met ondernemen te maken heeft. Bijvoorbeeld het voorkomen van faillissement, financiën, marketing, bedrijfsvoering- en overname of juridische zaken.

Zoek een adviseur bij jou in de buurt en maak een afspraak voor een eerste gesprek. De coaching is gratis. Kijk voor meer informatie op de website van het Ondernemersklankbord.

Ondersteuning van MKBDoorgaan

MKBDoorgaan is een landelijke stichting die zorgt voor een snelle en passende verbinding tussen jouw vraag en praktische ondersteuning. De ondersteuning is gratis en onafhankelijk. Investeren, verkopen of je businessmodel upgraden? Kijk voor meer informatie op de website MKBDoorgaan.

Adviesrapport via online MKB Diagnosetool

De online MKB Diagnosetool geeft direct een onafhankelijk en betrouwbaar adviesrapport. Daarnaast word je op weg geholpen als je de geboden optie verder wilt onderzoeken. De MKB Diagnosetool is een initiatief van Qredits. Kijk voor meer informatie op de website van de MKB Diagnosetool.

Persoonlijk ontwikkeladvies via NL leert door

Via het landelijke initiatief NL leert door kun je gratis gebruikmaken van persoonlijk ontwikkeladvies en/of online scholing volgen. Kijk voor meer informatie op de website Hoe werkt Nederland.

Zzp'er en geldzaken

Ben of word je zzp'er, dan vragen geldzaken extra aandacht. Wil je weten hoe je die goed kunt regelen? Gebruik dan het Geldplan ZZP. Daarin krijg je tips voor jouw situatie. Kijk voor meer informatie op de website van Geldplan ZZP.

Video met ervaringen van starters

Gestart vanuit de bijstand: 3 zelfstandigen aan het woord

Team Zelfstandigen

Team Zelfstandigen bestaat uit Ruud Ankersmit, Ralf Timmer, Peter Hayes, Marcel Tuinhout en Frederiek Goudswaard. Stel je vraag door te bellen met 14 033 of een e-mail te sturen naar teamzelfstandigen@amersfoort.nl.

Bekijk voor meer informatie ook de brochure. Die kun je hieronder downloaden.

Groepsfoto van het team; vier mannen en een vrouw
Team Zelfstandigen