direct naar inhoud van 6.2 De verschillende bestemmingen
Plan: Maatweg
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0307.BP00018-0301

6.2 De verschillende bestemmingen

In deze paragraaf wordt een korte toelichting gegeven op de regelingen zoals die in de verschillende bestemmingen zijn opgenomen.

6.2.1 Bestemming Bedrijf

Jachthaven de Stuw en Elzenaar Jachthaven zijn watersportbedrijven voor de pleziervaart. Deze bedrijven hebben in het bestemmingsplan de bestemming "Bedrijf" gekregen met de functieaanduiding "pleziervaart' (bedrijven ten behoeve van het onderhoud, de reparatie en de opslag van vaartuigen ten behoeve van de watersport en recreatie). Ook de (voormalige) loods op het terrein van Elzenaar, die in gebruik is door Roeivereniging Hemus, heeft deze bestemming gekregen.

Gebouwen mogen uitsluitend binnen de op de verbeelding aangegeven bouwvlakken worden opgericht. Daarbij zijn de bouwmogelijkheden beperkt tot de bouwmogelijkheden van de huidige bestemmingsplannen. Bij de bedrijven zijn in de regels regelingen voor de (reeds bestaande) bedrijfswoningen opgenomen. In navolging van de huidige bestemmingsplannen zijn de bedrijfswoningen van deze watersportbedrijven langs de Eem in de bedrijfsbestemming opgenomen.

Bij Jachthaven de Stuw is "horeca-c" toegestaan.


Gelet op de bijzondere ligging van twee watersportbedrijven laat het bestemmingsplan in principe alleen de desbetreffende bedrijfsactiviteiten toe. Dit komt overeen met de regelingen in de vigerende bestemmingsplannen. Andere bedrijfsactiviteiten zijn mogelijk door toepassing van een in het plan opgenomen ontheffingsmogelijkheid. Daarbij kunnen andere bedrijfsactiviteiten uit categorie 1 en 2 van de bij het bestemmingsplan behorende Staat van Bedrijfsactiviteiten worden toegelaten.


Staat van Bedrijfsactiviteiten

De "Staat van Bedrijfsactiviteiten" is een bedrijvenlijst en wordt in de meeste Amersfoortse bestemmingsplannen opgenomen. De Staat van Bedrijfsactiviteiten (die als bijlage in de regels is opgenomen) legt een koppeling tussen de aard van de bedrijven en de ter plaatse acceptabele milieubelasting. Per milieu-component (geur, stof, geluid en/of gevaar) wordt voor de verschillende bedrijven een afstand genoemd, die tot de dichtstbijzijnde woonbebouwing in acht moet worden genomen. De lijst is gebaseerd op een publicatie van de VNG en kent in principe een indeling in zes milieucategorieën. De indeling is afgeleid van de voor dat bedrijf geldende "grootste afstand" tot woonbebouwing. Voor het bestemmingplan zijn de volgende categorieën relevant:

  • categorie 1: grootste afstand 0 of 10 m;
  • categorie 2: grootste afstand 30 m;
  • categorie 3: grootste afstand 50 of 100 m.


Ten opzichte van de basislijst van de VNG heeft een inperking plaatsgevonden. Zo zijn de bedrijven uit de hogere categorieën weggelaten, omdat deze voor het bestemmingsplan niet relevant zijn. Dat geldt ook voor categorieën als landbouw, zeevaart, detailhandel en kantoren. Omdat de lijst zich toespitst op het gebied Maatweg, kan het zijn dat voor enkele typen bedrijvigheid de categorisering is verhoogd of verlaagd.

De bestemming "Bedrijf" is voorts van toepassing op de nutsvoorziening in het gebied van Kop van Schothorst. Deze bestemming heeft in dit bestemmingsplan de functieaanduiding "gemaal' gekregen. Gebouwen ten behoeve van deze functie dienen binnen het bouwvlak te worden opgericht.

6.2.2 Bestemming Maatschappelijk


Een groot deel van het ziekenhuisterrein aan de Maatweg is bestemd voor "Maatschappelijk" met op de verbeelding de aanduiding "gezondheidszorg" Op het ziekenhuisterrein mogen voorzieningen ten behoeve van de gezondheidszorg worden gerealiseerd. Voor de duidelijkheid is daarbij aangegeven dat ook de daarbij behorende voorzieningen zoals kantoren en (gebouwde) parkeervoorzieningen horen. Verder zijn ook detailhandel en horeca-activiteiten toegelaten. Een eis daarbij is wel dat deze voorzieningen bij de hoofdfunctie (gezondheidszorg) horen.


Zoals in het Structuurplan Maatweg en het Inrichtingsplan Maatweg is vastgelegd, zal een deel van het ziekenhuisterrein worden betrokken bij de ontwikkeling van de ecologische verbindingszone langs de Eem en de realisering van de Oude Eemloop. Deze gronden hebben in het bestemmingsplan de bestemming "Natuur" gekregen (zie hierna). Daarbij is op de verbeelding de begrenzing uit het Inrichtingsplan Maatweg (DS Landschapsarchitecten) overgenomen. Ook een deel van het eigenlijke ziekenhuisterrein zal ingericht en gebruikt worden ten behoeve van de natuur- en landschapsontwikkeling. Dit kan binnen de bestemming Maatschappelijk.


Omdat het maaiveld rond het ziekenhuis verschillende hoogten zal krijgen, zijn de maximale bouwhoogten op de verbeelding gegeven ten opzichte van NAP. Daarbij moet worden bedacht dat het huidige maaiveld op ongeveer 0,9 meter boven NAP ligt en de Maatweg op 2,2 meter.

6.2.3 Bestemming Recreatie

Langs de Eem zijn verschillende voorzieningen ten behoeve van de sport en de recreatie gevestigd, zoals Kanovereniging Keistad, de scouting en de jachthaven van de Eemkruisers. Deze voorzieningen zijn bestemd voor "Recreatie" met de functieaanduiding "jachthaven" voor de Eemkruisers. Bij deze voorzieningen is 'horeca-c" toegestaan. Gebouwen ten behoeve van deze recreatieve voorzieningen zijn toegestaan in het bouwvlak. Het bestemmingsplan maakt nieuwbouw mogelijk ten behoeve van de scouting en in beperkte mate uitbreiding van de bouwmogelijkheden voor Keistad en de Eemkruisers.

6.2.4 Bestemming Sport

Langs de Eem nabij het ziekenhuisterrein wordt het nieuwe Huis van de Watersport gevestigd. De desbetreffende gronden zijn bestemd voor "Sport" met de aanduiding "watersportvereniging". Gebouwen mogen uitsluitend binnen het op de verbeelding aangegeven bouwvlak worden gebouwd. Binnen de aangrenzende bestemming Natuurgebied kan de ontsluiting voor voetgangersverkeer van en naar het ziekenhuisterrein plaatsvinden en de ontsluiting van het Huis van de Watersport vanaf de toegangsweg voor laden en lossen en enkele invalidenparkeerplaatsen.

6.2.5 Bestemmingen Wonen (Wonen, Wonen 1, Wonen 2 en Wonen 3)

De bestaande woningen in het plangebied zijn, inclusief de daarbij behorende erfbebouwing en tuin, bestemd tot "Wonen". Ook de nieuwe woningen die langs de Schans gerealiseerd zullen worden zijn opgenomen in de bestemming "Wonen". Op de verbeelding en in de regels is een onderscheid gemaakt tussen verschillende woonbestemmingen. Het gaat daarbij om de bestemming vrijstaande en/of twee-aaneengebouwde woningen (Wonen1), twee-aan-een gebouwde woningen (Wonen 2) en vrijstaande woningen (Wonen 3).

Rond de bestaande woningen (Wonen 2 en Wonen 3) is op de verbeelding een bouwvlak getekend. Dit geeft aan waarbinnen de woning gebouwd moet worden. In elk bouwvlak staat een maximaal toegestane goothoogte en hoogte. Het bouwvlak is in enkele gevallen niet beperkt tot de bestaande woning. Wanneer daarvoor voldoende ruimte bestaat, worden in de regel de volgende dieptes voor het bouwblok gehanteerd: 10 m voor halfvrijstaande woningen en 12 m voor vrijstaande woningen. Voor bestaande woningen die een grotere diepte kennen dan de genoemde dieptes, is de bestaande diepte maatgevend. Voor zover het bouwvlak niet in beslag wordt genomen door de eigenlijke woning (het hoofdgebouw), mag er ook erfbebouwing gerealiseerd worden (zonder dat dit meetelt in de maximale oppervlakte erfbebouwing).


Voor de nieuw te bouwen woningen aan de Schans (Wonen 1) zijn op de plankaart twee grotere bouwblokken ingetekend. De bouwblokken liggen 4 meter uit de erfgrens van de bestaande woning de Schans 19. De maximale hoogte is 9 meter.

De aan- en uitbouwen, de bijgebouwen en de overkappingen (carports) mogen in en buiten het bouwvlak met de bestemming "Wonen" worden gebouwd. De goothoogte van de erfbebouwing is beperkt tot 3 m. Ook aan de oppervlakte te bouwen erfbebouwing is een maximum gesteld. De gezamenlijke oppervlakte mag niet meer bedragen dan 15% van de oppervlak van de kavel, met een maximum van 75 m². Erfbebouwing die binnen het bouwblok is gesitueerd wordt niet meegerekend bij deze oppervlaktebepaling.

Beroeps- en bedrijfsmatige activiteiten aan huis
Het bestemmingsplan voorziet in de mogelijkheid voor het door de bewoner in de eigen woning uitoefenen van beroeps- of bedrijfsmatige activiteiten. Daar is in de regels wel een aantal voorwaarden aan verbonden.

De bestemming Wonen (zonder nummer) is gereserveerd voor de tuinen bij de woonschepen op de oever van de Eem. Bij de in de Eem afgemeerde schepen hoort een tuin met mogelijkheden voor een berging. Per woonschip mag één berging worden gebouwd met een oppervlakte en een hoogte van respectievelijk maximaal 6 m2 en 3 m. De berging dient te worden geplaatst naast de bijbehorende woonboot tussen de lijnen van de voorkant en de achterkant van het schip haaks op de kade. Het daadwerkelijke oevergebruik is geregeld in de huurcontracten die de woonschipbewoners met de gemeente hebben afgesloten. Daarbij moet worden opgemerkt dat de gemeente streeft naar het realiseren van een wandel-, fiets- en coachpad langs de Eem. Hiervoor dienen de huurcontracten met de woonschipbewoners herzien te worden. Het bestemmingsplan staat dit niet in de weg.

6.2.6 Bestemming Tuin

De voortuinen van de woningen aan de Schans zijn bestemd voor "Tuin". Binnen deze bestemming zijn, behoudens erkers en ingangspartijen, uitsluitend andere bouwwerken toegestaan.

6.2.7 Bestemmingen Agrarisch (Agrarisch met waarden, Agrarisch)

Het gebied tussen het nieuwe ziekenhuis en de Bunschoterstraat heeft de bestemming "Agrarisch met waarden" gekregen. Deze bestemming komt overeen met het bestaande bestemmingsplan voor dit gebied. Er is hier geen bebouwing toegestaan. De gronden zijn bestemd voor de uitoefening van grondgebonden agrarische bedrijven en tevens voor het behoud, het herstel en de ontwikkeling van de voorkomende, dan wel daaraan eigenlijke landschapppelijk waarden.

afbeelding "i_NL.IMRO.0307.BP00018-0301_0085.png"

 
De desbetreffende gronden maken deel uit van zowel de ecologische verbinding Coelhorst-Schothorst als de ecologische verbinding Eem-Valleikanaal. De daadwerkelijke realisering van de zones is afhankelijk van de medewerking van de eigenaren. In het bestemmingsplan is een wijzigingsbevoegdheid (van Agrarisch naar Natuur) opgenomen die het mogelijk maakt om uiteindelijk tot de aanleg van een ecologische verbinding te komen. Daarbij zijn er twee randvoorwaarden waaraan moet worden voldaan. De eigenaren moeten medewerking verlenen aan de natuurontwikkeling en de financiële uitvoerbaarheid van de plannen moet gewaarborgd zijn. Tot slot is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen voor het realiseren van nieuwe landgoederen. Deze regeling is identiek aan de regeling zoals die in het bestemmingsplan voor het buitengebied (west) is opgenomen.

 

6.2.8 Bestemming Verkeer - Wegverkeer

De Maatweg en de Ringweg Koppel hebben de bestemming Verkeers-Wegverkeer. Daarbij zijn ook de aanliggende ventwegen en fietspaden in deze bestemming opgenomen. Binnen deze bestemming kunnen de noodzakelijke verbeteringen van en aanpassingen aan de hoofdwegen gerealiseerd worden.

6.2.9 Bestemming Verkeer - Verblijfsgebied

De overige wegen in het gebied hebben de bestemming Verkeer-Verblijfsgebied gekregen. Het gaat daarbij om de Schans, de toegangswegen tussen de Schans en de dijk en tussen het ziekenhuis, het pad voor auto's en fietsen op de dijk langs Jachthaven Elzenaar tot aan het Huis van de Watersport, de afrit vanaf de dijk naar Jachthaven Elzenaar, de autotoerit vanaf de dijk naar de locatie van de woonschepen en het fiets-coach pad op de dijk vanaf het Huis van de Watersport naar de Bunschoterstraat.

6.2.10 Bestemming Natuur

Een deel van de gronden langs de Eem (omgeving Huis van de Watersport en deelgebied de Stuw), het gebied ten zuidwesten van het ziekenhuis en de Schans hebben de bestemming Natuur gekregen. Voor een groot deel van de gronden langs de Eem en de oude Schans komt dit overeen met de huidige bestemming.


In zekere zin is de bestemming Natuur zoals die in het voorliggende bestemmingsplan is opgenomen een globale bestemming. Want naast de instandhouding en bescherming van de huidige natuur- en landschapswaarden zijn in de regels van bestemmingsomschrijving ook andere functies opgenomen, zoals:

  • de ontwikkeling van nieuwe natuur- en landschapswaarden;
  • het herstel en de bescherming van de cultuurhistorische waarden van de Grebbelinie;
  • groenvoorzieningen en beplantingsstroken;
  • watergangen en -partijen;
  • extensieve recreatie, waarbij het met name gaat om de realisering van een wandel- (en fiets)paden langs de Eem.


Binnen de bestemming Natuurgebied mogen in principe geen gebouwen worden gebouwd met uitzondering van de bestaande bunkers op de Grebbeliniedijk.


Omdat de cultuurhistorische waarden van de Grebbeliniedijk op basis van de Monumentenwet 1988 beschermd zijn, hoeft dit in het kader van het bestemmingsplan niet dubbel te gebeuren.

Omgevingsvergunning voor het realiseren van werken, geen bouwwerk zijnde of van werkzaamheden

De Wet op de Ruimtelijke Ordening biedt de mogelijkheid om ook voor het realiseren van bepaalde werken en werkzaamheden een vergunning voor te schrijven: de 'omgevingsvergunning voor het realiseren van werken, geen bouwwerk zijnde of van werkzaamheden'. Dit houdt in dat het verboden is bepaalde werken en werkzaamheden uit te voeren zonder voorafgaande vergunning van Burgemeester en Wethouders. Door het aanvragen van een omgevingsvergunning kunnen ingrepen eerst worden beoordeeld op hun gevolgen voor de omgeving, voordat al dan niet toestemming wordt gegeven.


Het vereiste van een omgevingsvergunning wordt geregeld in een bestemmingsplan. De gemeenteraad kan daarbij zelf bepalen voor welke activiteiten een aanlegvergunning nodig is. Zowel bij de bestemming Natuur als bij de bestemming Agrarisch gaat het om de bescherming van de natuur- en landschapswaarden. Het is ook mogelijk om aan de vergunning bepaalde voorwaarden te verbinden. Het overtreden van de regels voor aanlegvergunningen is strafbaar. Bij aanlegvergunningsplichtige werken kan het ook gaan om ingrepen die natuur- en landschapsontwikkeling als doel hebben (bijvoorbeeld het vernieuwen van een groenstructuur) of om ingrepen ten behoeve van de (recreatieve) infrastructuur (bijvoorbeeld de aanleg van een fietspad). Werkzaamheden die het normale onderhoud en beheer betreffen zijn niet aanlegvergunningsplichtig.

6.2.11 Bestemming Groen


De groenelementen die structuurbepalend zijn voor het plangebied zijn (voor zover ze niet de bestemming Natuur hebben) bestemd als "Groen". De bestemming is ruim van opzet, zodat hierin ook watergangen en -partijen, speelvoorzieningen en voet- en fietspaden kunnen worden opgenomen alsmede in- en uitritten en geluidwerende voorzieningen. Net als bij de andere bestemmingsplannen in Amersfoort zijn nieuwe verhardingen groter dan 1000 m² zijn gebonden aan een aanlegvergunning. Dit om een nadere afweging van de betrokken waarden en belangen mogelijk te maken.

6.2.12 Bestemming Waterstaat (dubbelbestemming)


De Grebbeliniedijk langs de Eem is een zogenaamde primaire waterkering die het achterliggende land bij hoog water in de Eem of op het Eemmeer tegen overstromingen beschermd. De dijk dient daarom in het plan te worden opgenomen en beschermd. Hiervoor is de bestemming "Waterstaat-Waterkering" gebruikt. De begrenzing van die bestemming is afgeleid van het voor de dijkverbetering door het Waterschap Vallei & Veluwe opgestelde projectplan op grond van de Waterwet en het Inrichtingsplan Maatweg. Voor het projectplan loopt momenteel een mer-procedure. De bestemming Waterstaat-Waterkering gaat uit van het verleggen van de dijk naar de Ringweg Koppel en het verschuiven van die dijk landinwaarts ten behoeve van de nieuwbouw aan de oever van de Eem van het Huis van Watersport. De dijk loopt verder "achterlangs" bij de jachthaven De Eemkruisers.

De bestemming Waterstaat is niet alleen aan de dijk zelf gegeven, maar ook aan een deel van de omliggende gronden toegekend. Graafwerkzaamheden in de stroken grond langs de dijk kunnen immers ook gevolgen hebben voor de stabiliteit van het dijklichaam. Zoals elders in deze toelichting is beschreven, is de breedte van de bestemming Waterkering in principe 50 meter (waarvan het gedeelte dat in de Eem ligt buiten het plangebied valt).

De Grebbeliniedijk en de aangrenzende gronden hebben niet alleen een functie als waterkering, maar hebben bijvoorbeeld ook waarde als natuurgebied. Op en rond de dijk zijn ook verschillende functies gevestigd. De Grebbeliniedijk en de aangrenzende beschermingszones hebben dan ook een zogenaamde dubbelbestemming gekregen. Dat wil zeggen dat de gronden twee bestemmingen hebben: een bestemming afgestemd op het huidige of toekomstige grondgebruik en de bebouwing en de bestemming "Waterstaat-waterkeringt".


In principe mag in de bestemming "Waterstaat-waterkering" alleen gebouwd worden ten behoeve van de waterkering zelf. Bouwen ten behoeve van de andere aan de gronden toegekende bestemmingen is pas mogelijk na een ontheffing van burgemeester en wethouders. Dat college moet voor het verlenen van de ontheffing de dijkbeheerder raadplegen. Daarnaast geldt voor het verrichten van bepaalde werken en werkzaamheden een aanlegvergunningenstelsel. Aanlegvergunningen zijn onder andere nodig voor graafwerkzaamheden in en rond de Grebbeliniedijk. Ook hier dienen burgemeester en wethouders vooraf met het waterschap te overleggen. Naast de regelingen in het bestemmingsplan is ook het vergunningenstelsel uit de Keur van toepassing.


Daarnaast is op de verbeelding de vrijwaringszone (56 meter vanuit de beschoeiing langs de Eem) aangegeven. Binnen deze zone zijn in principe geen nieuwe ontwikkelingen toegestaan die toekomstige noodzakelijke dijkverbeteringen in de weg kunnen staan. Bij het toepassen van de in het plan opgenomen wijzigingsbevoegdheden moet rekening gehouden te worden met de vrijwaringszone.