direct naar inhoud van 2.8 Water en waterkering
Plan: Maatweg
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0307.BP00018-0301

2.8 Water en waterkering

De Eem

De Eem is de hoofdader voor de afvoer van overtollig regenwater voor de hele Gelderse Vallei. Daarnaast vormt de Eem de route voor de beroepsscheepvaart en de recreatievaart tussen Amersfoort en de Randmeren. Op industrieterrein Isselt zijn enkele bedrijven (zoals de betoncentrales die tegenover het plangebied liggen) gevestigd waarvoor de bereikbaarheid over water van groot belang is. Daarnaast heeft de Eem ook een functie voor de waterrecreatie, zoals voor roeivereniging Hemus en de aanwezige jachthavens.

Primaire waterkering

De Grebbeliniedijk langs de Eem is een zogenaamde primaire waterkering en is in beheer bij het Waterschap Vallei & Veluwe. Bij hoog water in de Randmeren moet de dijk langs de Eem het achterliggende land beschermen tegen overstromingen Er is een projectplan (inclusief MER) uitgewerkt voor de verbetering van de dijk, zodat de veiligheid op het gewenste niveau kan worden gegarandeerd. Op de dijkverbeteringsplannen wordt verder ingegaan in paragraaf 4.2.6 van deze toelichting.

afbeelding "i_NL.IMRO.0307.BP00018-0301_0018.png"

Figuur: Primaire waterkeringen in Eemland.


Overstromingsrisico's

Net als een groot deel van Amersfoort kan het gebied aan de Maatweg onder water komen te staan bij dijkdoorbraken van de Nederrijn of de Randmeren. In beide gevallen geldt een overschrijvingsfrequentie van eens in de 1.250 jaar. Bij de bouw van het ziekenhuis is met het risico op overstromingen rekening worden gehouden, omdat het juist bij een eventuele overstroming van groot belang is dat het ziekenhuis kan blijven functioneren.


Waterhuishouding in het plangebied

Aan de zuidzijde van het plangebied mondt het Valleikanaal uit in de Eem. Het Valleikanaal heeft vooral een functie voor de waterafvoer. Net buiten het plangebied bevindt zich een stuw. In het plangebied komen enkele watergangen voor. Volgens het Waterplan Amersfoort maakt het plangebied deel uit van het Deelgebied Coelhorst, dat grotendeels op de dekzandrug ligt. Dit gebied is niet opgenomen in een peilbesluit. De grondwaterstand in het gebied verschilt sterk per locatie. Op enkele plekken staat het grondwater aan het maaiveld; er zijn ook plekken waar het grondwater 1,5 meter onder maaiveld staat.

De afvoer van hemelwater en vuil water vanaf de Schans is een aandachtspunt. Sommige bewoners hebben te maken met wateroverlast, doordat in de omgeving grond is opgehoogd. Bij de aanleg van de nieuwe weg vanaf de Schans, bij de aanleg van de Busbaan en bij de herinrichting van de Schans moet rekening worden gehouden met het feit dat een eventuele ophoging van grond leidt tot meer wateroverlast bij de woningen aan de Schans. Bij de uitvoering van deze werkzaamheden dient rekening te worden gehouden met de opvang en afvoer van water, waarbij de wateroverlast bij de Schans niet mag toenemen.

Het plangebied watert af naar een watergang achter de Grebbeliniedijk langs de Eem. Deze watergang loopt naar het gemaal Male Sluis, waar het water wordt uitgeslagen naar de Eem. Het gemaal is verouderd, het waterschap bestudeert of het gemaal zal worden vervangen of dat het water uit Schothorst op een andere wijze kan worden afgevoerd. In deelgebied Kop van Schothorst ligt een duiker voor de afvoer van het water uit de wijk Schothorst. Via het gemaal in deelgebied Kop van Schothorst wordt het water uitgeslagen naar de haven van de Eemkruisers en afgevoerd naar de Eem.