direct naar inhoud van 5.8 Geluid
Plan: Park Randenbroek e.o.
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0307.BP00024-0301

5.8 Geluid

5.8.1 Wet geluidhinder en Luchtvaartwet

De basis voor de ruimtelijke afweging van geluid zijn de Wet geluidhinder (Wgh) en de Luchtvaartwet. Die laatste wet is voor het bestemmingsplangebied niet van toepassing. Bij vaststelling van een bestemmingsplan komen in de volgende gevallen de regels van de Wgh aan de orde: het bestemmen van gronden voor nieuwe geluidsgevoelige objecten (b.v. woningen en onderwijsgebouwen) binnen zones langs (spoor-)wegen en zones rondom industrieterreinen. Hier zijn alleen zones langs wegen voor wegverkeer van toepassing. Het gebied binnen deze zone geldt als akoestisch aandachtsgebied waar, voor bouwplannen en bestemmingsplannen, een akoestische toetsing uitgevoerd dient te worden.

5.8.2 Geluidsnota gemeente Amersfoort

De Wet geluidhinder kent een boven – en een ondergrens voor het toelaten van geluidsbelasting bij kwetsbare geluidgevoelige bestemmingen. Beneden de ondergrens gelden geen voorwaarden of beperkingen voor de ontwikkelingsmogelijkheden voor geluidgevoelige bestemmingen. Boven deze ondergrens en tot de bovengrens is sprake van beleidsruimte die is verwoord in de Geluidsnota van de gemeente Amersfoort, november 2008 versie 12. Bij het ontwikkelen van nieuwbouwplannen voor woningen en wegen alsmede voor aanpassingen van bestaande wegen moet rekening worden gehouden met de in deze nota genoemde randvoorwaarden.

5.8.3 Verkeerslawaai

In de Wgh is bepaald dat elke weg van rechtswege een geluidszone heeft (art. 74 lid 1). Een uitzondering hierop zijn wegen die zijn gelegen in een 30 km/uur-zone of in een woonerf. De breedte van de geluidszones is afhankelijk van het aantal rijstroken en de ligging van een weg. In stedelijk gebied gelden de navolgende maten: • voor een weg bestaande uit 1 of 2 rijstroken: 200 meter; • voor een weg bestaande uit 3 of meer rijstroken: 350 meter. In geval van nieuwe geluidgevoelige bestemmingen binnen zones langs wegen is akoestisch onderzoek vereist. Op basis van de uitkomsten kunnen zo nodig maatregelen worden overwogen.

In dit bestemmingsplan is de A28 relevant. Daarbij behoort een geluidszone met een breedte van 600 m. Relevant voor de praktische beoordeling van te projecteren (nieuwe) geluidsgevoelige bestemmingen (2 woningen Heiligenbergerweg 171) is het gebied gelegen ten oosten van de Gasthuislaan.

De overige relevante wegen hebben een geluidszone met in beginsel een breedte van 200 m. Omdat op de Rubensstraat en de Bisschopsweg een verkeerssnelheid toelaatbaar is van niet meer dan 30 km/h, kunnen deze beide wegen in principe buiten de beoordeling van de Wet geluidhinder blijven.

In onderstaand overzicht is een indicatie weergegeven van de geluidcontourligging op 5 m +mv van vier afzonderlijke wegen, waarbij de 30 km/h-wegen zijn doorberekend alsof sprake is van 50 km/h-wegen. De geluidsbelastingen zijn bepaald voor de situatie dat de Kersenbaan verkeerskundig nog niet functioneert. In het geval deze wel verkeerskundig functioneert zullen de contouren op een kortere afstand liggen van de wegas als onderstaand is aangegeven.

Vermeerstraat ter hoogte van het Sportfondsenbad (50 km/h-weg)

50 dB contour – 40 m
48 dB contour – 50 m
45 dB contour – 90 m

Bisschopsweg ter hoogte van het Sportfondsenbad (<50 km/h-weg)

55 dB contour – 12 m
53 dB contour – 20 m
48 dB contour – 40 m

Rubensstraat ter hoogte van het Sportfondsenbad (<50 km/h-weg)

48 dB contour – 15 m

Heiligenbergerweg ter hoogte van Nijenstede(50 km/h-weg)

48 dB contour - 120 m (binnen deze afstand komen in het plangebied geen te projecteren (nieuwe) woningen voor).

Zwembadlocatie

Een globale indicatie is dat binnen de geluidszone van 50 km-wegen de te projecteren woningen op de zwembadlocatie een geluidsbelasting ondergaan van circa 48 dB (dus in elk geval niet meer dan 53 dB). De bestaande wegen zullen ten behoeve van het verkrijgen van een lagere geluidbelasting bij de te projecteren nieuwbouwwoningen op de zwembadlocatie in ieder geval niet worden voorzien van geluidarm asfalt. Daar liggen financiële en onderhoudstechnische redenen aan ten grondslag. Dat geldt met name voor het voor de geluidbeoordeling relevante kruispunt Vermeerstraat/Bisschopsweg. Andere geluidafschermende maatregelen langs bestaande wegen zijn stedenbouwkundig en verkeerskundig onaanvaardbaar. Bij het te zijner tijd voor de bouw van de woningen vast te stellen uitwerkingsplan zal tevens ontheffingsbesluit op grond van de Wet geluidhinder worden genomen. Daarin kunnen de ontheffingswaarden, die altijd minder zullen bedragen dan de maximaal toelaatbare waarde van 63 dB, nader worden vastgesteld. Met de inwerkingtreding van de Crisis- en herstelwet is het door een wijziging van de Wet geluidhinder (artikelen 76 en 77) mogelijk geworden om hogere waarden vast te stellen (en te toetsen) in de procedure voor een uitwerkings- (of wijzigings)plan indien bij het vaststellen van het bestemmingsplan, waarin die uitwerkingsmogelijkheid is opgenomen, is onderbouwd dat de gewenste uitwerkingsbevoegdheid akoestisch mogelijk is. Daarvan is in dit geval sprake.

A28 en Heiligenbergerweg 171

De woningen aan de Heiligenbergerweg liggen in de geluidszones van de A28 en de Heiligenbergerweg. Binnen deze zones komen twee te projecteren nieuwbouwwoningen (twee-onder-een-kap) ter vervanging van één bestaande woning aan de Heiligenbergerweg 171. Een ontheffingsbesluit op grond van de Wet geluidhinder, waarin de gedetailleerde geluidsbelastingen kunnen worden vastgelegd, is noodzakelijk bij de woningbouw op dit perceel. De geluidbelasting van de A28 bedraagt maximaal 54 voor vervangende woning en 53 dB voor de nieuwe woning en de geluidsbelasting van de Heiligenbergerweg bedraagt in beide gevallen maximaal 61 dB. Op termijn zal de geluidbijdrage van de rijksweg afnemen wanneer een geluidscherm langs het wegvak tussen de Heiligenbergerweg en de Arnhemseweg wordt gerealiseerd.


Aan de voorwaarde dat elke woning tenminste over een geluidluwe gevel (geluidbelasting niet meer dan 48 dB vanwege afzonderlijk de rijksweg en de Heiligenbergerweg) moet beschikken kan worden voldaan, zodat er geen belemmering is te komen tot een ontheffingsbesluit in het kader van de toepassing van de Wet geluidhinder. Deze voorwaarde zal worden verbonden aan de ontheffing alsmede de voorwaarde dat de kopgevel van de derde bouwlaag van de woning die naar de rijksweg A28 is gekeerd een dove gevel moet zijn. In de begripsbepalingen bij de regels van dit bestemmingsplan is beschreven wat wordt verstaan onder een dove en een geluidluwe gevel. De procedure om te komen tot vaststelling van de hogere waarden wordt tegelijkertijd met de vaststellingsprocedure van het bestemmingsplan gevolgd.


De berekeningsresultaten voor de locatie Heiligenbergerweg 171 zijn tot stand gekomen op basis van uitgangspunten, zoals die zijn gehanteerd bij het akoestisch onderzoek voor het gebied van Randenbroek - Zuid. Deze zijn opgenomen in het akoestisch onderzoeksrapport van Witteveen en Bos "Akoestisch onderzoek herstructurering Randenbroek Zuid in Amersfoort" van 13 april 2010, referentie AMF 157-4/nija4/009 en opdrachtgever De Alliantie Ontwikkeling. Dit rapport maakt deel uit van de bijlagen bij deze toelichting.