Beeld De Stille Strijd op het Eemplein

Algemeen

Steeds meer jongeren kampen met psychische problemen als gevolg van stress (prestatiedruk op school, sociale druk, zorgen over maatschappelijke ontwikkelingen en hun toekomst) en eenzaamheid. Vaak weten ze niet waar ze terecht kunnen met hun vragen en problemen of durven ze er niet over te praten. Er is veel informatie over welke hulp en ondersteuning er in de regio beschikbaar is.

Aandacht

Steeds meer jongeren kampen met psychische problemen als gevolg van stress (prestatiedruk op school, sociale druk, zorgen over maatschappelijke ontwikkelingen en hun toekomst) en eenzaamheid. Vaak weten ze niet waar ze terecht kunnen met hun vragen en problemen of durven ze er niet over te praten. Regelmatig zorgt dit voor mentale klachten zoals depressie en angst. In het ergste geval zien ze het niet meer zitten en gaan ze over tot zelfdoding. Dat is ondertussen doodsoorzaak nummer 1 onder jongeren tot 30 jaar. 

Zoek je zelf hulp of maak je je zorgen over iemand? Neem dan contact op met jouw huisarts, met MIND Korrelatie op mindkorrelatie.nl of bel met 113 Zelfmoordpreventie: 0800-0113. Is er direct gevaar? Aarzel dan niet en bel 112.

Meer informatie

Er is veel informatie over de hulp en ondersteuning beschikbaar. Deze is ingedeeld in de categorieën ‘Jongeren’, ‘Ouders, familieleden, naasten en vrienden’ en ‘Scholen’. 

Heb je een vraag die hier niet tussen staat, laat het ons dan weten? Dat kan door een mail te sturen naar sociaaldomein@amersfoort.nl.

Informatie voor jongeren

Waar je met iemand kan praten over dingen die je bezighouden

  • Heb jij een wens of idee voor jouw buurt? Wil je leeftijdsgenoten ontmoeten? Of heb je problemen, thuis, op school, of met je vrienden? Dan wil je misschien eens met iemand daarover praten of horen wat mogelijkheden zijn. Je kunt terecht bij jongerenwerk Amersfoort. Zijn je problemen erg ingewikkeld? Dan kan het JIT (Jongeren Interventieteam) je daarbij helpen. 
  • Je kunt ook chatten met een hulpverlener van MIND Korrelatie en @ease
  • Kom in contact een 'verschilmaker'. Dat is iemand met wie je kan praten en leuke dingen kan doen. Meld je aan via Sovee.

In contact komen met leeftijdsgenoten als je je alleen voelt 

Voel jij je vaak alleen? Terwijl je graag leuke dingen wil doen met leeftijdsgenoten? In Nederland wonen veel jongeren die het moeilijk vinden om vrienden te maken. Ze willen wel, maar weten niet zo goed hoe. Join us helpt hierbij, ook in Amersfoort! Om de week ontmoeten jongeren elkaar op een leuke plek in Amersfoort. Tijdens de bijeenkomsten zijn er ervaren begeleiders aanwezig die helpen met het maken en behouden van nieuwe vrienden!

Wat te doen als een familielid meer zorg nodig heeft

Bij BeBuddies krijg je een maatje die elke week eventjes langskomt om samen te ontspannen en leuke dingen te doen. Deze buddie, heeft soortgelijke ervaringen als jij en weet daarom heel goed hoe dat is. Wil je erover praten? Dat mag! Wil je niet erover praten en gewoon iets doen? Dat mag ook!

Bied jij ondersteuning aan een familielid met een psychische aandoening en/of verslavingsprobleem? Is praten over je eigen zorgen soms moeilijk? Zou je graag je verhaal willen delen met een lotgenoot om zo meer zelfvertrouwen te krijgen en/of beter te leren omgaan met je eigen situatie? Dan is misschien Naasten voor Naasten iets voor jou!

Iedereen die iemand met een psychische aandoening, bijvoorbeeld een depressie, (eet)stoornis, autisme of een verslaving ondersteunt, kan terecht bij indebuurt033.nl/mantelzorg-ggz. Zij bieden verschillende soorten ondersteuning. 

Hulp bij gedachtes over zelfdoding

Als je direct in gevaar bent of hulp nodig hebt, bel dan meteen 112 voor hulp.

Weet dat het altijd goed is om te praten als je gedachten aan zelfmoord hebt. We weten dat praten over zelfmoordgedachten heel erg kan opluchten. Het helpt om de eenzaamheid en spanning te verminderen. Is er iemand die je vertrouwt? Praat er dan eens over wat je bezighoudt. Je kunt ook contact opnemen met jouw huisarts of 113 Zelfmoordpreventie via 0800-113 bellen of door te chatten met een hulpverlener via www.113.nl.

Algemene informatie over mentale problemen voor jongeren

Heel veel informatie, inclusief zelftests, challenges en zelfhulptools, vind je op www.wijzijnmind.nl. MIND Us houdt zich bezig met een preventieve aanpak van mentale problemen bij jongeren, onder andere in het onderwijs, in supportnetwerken en online. Meer informatie is te vinden op www.mindus.nl

Wie jou kan helpen met het vinden van informatie

We kunnen ons voorstellen dat het niet altijd meteen duidelijk is bij wie of welke organisatie je terecht kunt. Je kan altijd terecht bij jouw huisarts met vragen of twijfels. Hij of zij kan goed adviseren over wat de mogelijkheden zijn, ook zonder je meteen door te verwijzen naar medische hulpverlening.

Organisaties die kunnen helpen bij herstel van psychische klachten

Het herstelnetwerk is er voor iedereen met een herstelwens. In dit netwerk werken verschillende organisaties samen, zoals GGZ Centraal, Indebuurt033, Kwintes, Leger des Heils en Abrona. Samen stellen ze activiteiten open voor iedereen. Deze kan je vinden in onze activiteitenkalender. Bijvoorbeeld de WRAP-training, introductiecursus herstelverhalen en vriendengroepen. Daarnaast kun je op www.samenindebuurt033.nl andere welzijnsactiviteiten vinden die ook herstel-bevorderend werken. Kijk dus gerust verder en gebruik daarvoor de zoekfunctie rechtsboven.

Informatie voor ouders, familieleden, naasten en vrienden

Hulp voor je kind om met spanningen en emoties om te gaan

Het Aandachtsteam Spanning Thuis is er voor jeugdigen, ouders en professionals die te maken hebben met spanning en zorgen in het gezin, bijvoorbeeld als gevolg van een gezinslid die (psychisch) ziek, beperkt is of verslaafd is of door een scheiding of ruzies thuis. Het team denkt mee en geeft advies, voorlichting of training. Ook regelt het de aanmeldingen voor het project BeBuddies en de preventieve jeugdgroepen spanning thuis. Het team is van maandag t/m donderdag bereikbaar per mail: spanningthuis@indebuurt033.nl of telefonisch via 033 204 86 77.

Een jongere helpen met ingewikkelde problemen

Als je iemand wilt helpen kun je ook terecht bij jongerenwerk Amersfoort. Zij denken mee over wat de mogelijkheden zijn. Zijn de problemen erg ingewikkeld? Dan kan het JIT (Jongeren Interventieteam) daarbij helpen.

Als je iemand kent waar je zorgen over maakt omdat hij/zij denkt aan zelfdoding.

Voor hulp en advies kan je terecht bij 113 Zelfmoordpreventie. Je kan bellen met hun hulpverleners of chatten voor advies. Via de website van MIND Ypsilon is een brochure te downloaden: www.ypsilon.org

Ouders en naasten met dezelfde ervaringen

 MIND heeft 23 lid-organisaties, waarvan een aantal zich specifiek richt op naasten van mensen met psychische klachten, zoals MIND Ypsilon en Naasten Centraal. Je vindt alle organisaties op mindplatform.nl

Indebuurt033 heeft een ontmoetingsgroep voor ouders met een kind die een psychische kwetsbaarheid heeft in de leeftijd van 15 - 20 jaar, eens per 2/3 maanden komen ze bij elkaar. Opgeven kan via mantelzorgers@indebuurt033.nl.

Iedereen die iemand met een psychische aandoening ondersteunt, bijvoorbeeld een depressie, (eet)stoornis, autisme of een verslaving, kan terecht bij indebuurt033.nl/mantelzorg-ggz. Zij bieden verschillende soorten ondersteuning. Je kan er onder andere een overzicht van organisaties, een magazine en YouTube verhalen van naasten vinden. Je kan ook een gesprek aanvragen zodat iemand naar je luistert en meedenkt.

Waar vind ik algemene informatie voor naasten? 

Op de pagina www.amersfoort.nl/jeugdhulp vind je informatie over de jeugdhulp die in de regio Amersfoort beschikbaar is. Op www.wijzijnmind.nl en www.mindplatform.nl vind je veel informatie voor zowel (jonge) mensen met psychische klachten als ook voor hun naasten. Op de website wijzijnmind.nl staat uitgebreide informatie voor naasten.

Bij wie je terecht kan voor het vinden van informatie

We kunnen ons voorstellen dat het niet altijd meteen duidelijk is bij wie of welke organisatie je terecht kunt. Je kan altijd terecht bij jouw huisarts met vragen of twijfels. Hij of zij kan goed adviseren over wat de mogelijkheden zijn, ook zonder je meteen door te verwijzen naar medische hulpverlening.