direct naar inhoud van 6.3 Retrospectieve toets (voor herzieningen)
Plan: Berg-Utrechtseweg
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0307.BP00049-0201

6.3 Retrospectieve toets (voor herzieningen)

In de onderstaande tabel is een overzicht gegeven van de grootste verschillen tussen de geldende bestemmingsplannen en het ontwerpbestemmingsplan 'Berg-Utrechtseweg'. Dit is geen uitputtende lijst, dat wil zeggen, er zijn nog wel meer verschillen, maar die zijn van ondergeschikte aard en zijn daarom niet in dit overzicht opgenomen.

Wonen
In veel van de geldende bestemmingsplannen is er één woonbestemming (Woondoeleinden) met verschillende aanduidingen voor aaneen gebouwd, half vrijstaand, vrijstaand of gestapeld. Zie als voorbeeld onderstaande uitsnede van de plankaart van bestemmingsplan De Berg 2003.

afbeelding "i_NL.IMRO.0307.BP00049-0201_0021.png"

Binnen de woonbestemming zijn drie gebieden aangegeven waar verschillende bouwregels gelden: het donkergele gebied is het bouwvlak, waar het hoofdgebouw (de woning) gebouwd mag worden, bijgebouwen zijn binnen het gearceerde gebied toegestaan en het lichtgele gebied is de voortuin, waarin niet gebouwd mag worden. De oppervlakte van aan- en bijgebouwen is maximaal 15% van het kadastrale perceel, met een maximum van 75m². De maximale goot- en nokhoogte van het hoofdgebouw worden in meters aangegeven.


In het voorliggende bestemmingsplan Berg-Utrechtseweg zijn de woningen verdeeld in categoriën (aaneengebouwd, half vrijstaand, vrijstaand of gestapeld) met ieder een eigen bestemming. Zoals hieronder is te zien op een uitsnede van de verbeelding van het bestemmingsplan Berg-Utrechtseweg.

afbeelding "i_NL.IMRO.0307.BP00049-0201_0022.png"

Binnen de woonbestemming (het gele vlak) mogen de hoofdgebouwen uitsluitend binnen het bouwvlak (aangegeven met een dikke zwarte lijn) worden gebouwd. Bijbehorende bouwwerken (aan- en bijgebouwen) mogen daarbuiten, maar binnen de woonbestemming, worden gebouwd. De oppervlakte van bijbehorende bouwwerken is afhankelijk van de oppervlakte van het perceel: voor percelen tot 100m² is 20% toegestaan, percelen van 100 tot 500 m² 20 m2, vermeerderd met 14% van het meerdere van 100 m2 van het perceel, met een maximum van 75 m2, percelen vanaf 500m² 75 m2, vermeerderd met 2,5% van het meerdere van 500 m2 van het perceel, met een maximum van 100 m2. Van deze laatste categorie kan enkel gebruik worden gemaakt via een afwijking van de bouwregels. De voortuinen hebben, ter verduidelijking, een aparte bestemming Tuin. Er is geen maximale hoogte in meters opgenomen, het aantal bouwlagen staat aangegeven, al dan niet met de aanduiding dat er ook een kap is toegestaan.

Bijbehorende bouwwerken bij niet woonbestemmingen

In het bestemmingsplan De Berg 2003 is voor bijbehorende bouwwerken bij niet woonbestemmingen een arcering opgenomen op de plek waar bijbehorende bouwwerken aanwezig zijn of toegestaan zijn. In het voorliggende bestemmingsplan Berg-Utrechtseweg is hiervoor geen regeling meer opgenomen omdat ook bij niet woonbestemmingen tegenwoordig, onder bepaalde voorwaarden, vergunning vrij kan worden gebouwd. Naast de vergunningvrije mogelijkheden willen we geen extra mogelijkheden opnemen in het bestemmingsplan voor het bouwen van bijbehorende bouwwerken.

Bijbehorende bouwwerken bij Frisiawoningen

De woningen rond de Borgesiuslaan, de Frisiawoningen, zijn allen rijksmonument en tevens gelegen binnen het rijksbeschermd stadsgezicht Bergkwartier. Om de architectonische en stedenbouwkundige kwaliteiten van dit complex nog beter te waarborgen is de "bijzondere bebouwingsregeling", die al onderdeel was van het bestemmingsplan De Berg 2003, in het voorliggende bestemmingsplan Berg-Utrechtsweg aangescherpt door het toevoegen van 3 bouwregels. Naast de al bestaande regel dat de bijbehorende bouwwerken aan de achtergevel ten hoogste 50% van de breedte van deze achtergevel mogen bedragen, is toegevoegd dat:

  • de oppervlakte van bijbehorende bouwwerken niet groter mag zijn dan de oppervlakte van het hoofdgebouw;
  • de goothoogte maximaal de hoogte van de eerste verdiepingsvloer van het hoofdgebouw mag bedragen;
  • de nokhoogte maximaal 50 cm onder de hoogte van de tweede verdiepingsvloer van het hoofdgebouw mag bedragen.

Archeologie

In de geldende bestemmingsplannen zijn enkele archeologisch belangrijke plaatsen aangeduid.

Voor het gehele plangebied van voorliggend bestemmingsplan Berg-Utrechtseweg is, naar aanleiding van het vaststellen van de archeologische beleidskaart, een dubbelbestemming archeologie opgenomen. Het betreft 2 categoriën van bescherming, middelhoge en hoge verwachtingswaarden, ieder met een eigen dubbelbestemming waarmee de waarden van de gebieden worden beschermd. Er liggen ook 2 archeologische rijksmonumenten in het plangebied. Deze worden beschermd via de Monumentenwet en zijn daarom niet opgenomen in voorliggend bestemmingsplan.

afbeelding "i_NL.IMRO.0307.BP00049-0201_0023.png"

Gemeentelijke en rijksmonumenten

De gemeentelijke en rijksmonumenten krijgen geen aanduiding meer op de verbeelding van het bestemmingsplan Berg-Utrechtseweg. Deze panden worden via andere regelgeving, respectievelijk de Monumentenverordening en de Monumentenwet, beschermd.

Monumentale bomen

De volgende bomen hadden in het bestemmingsplan "De Berg 2003" de aanduiding monumentale boom:

  • Terrein Onze Lieve Vrouwe ter Eem, Daam Fockemalaan 22 - 3 bomen;
    Genestetlaan 9 - 1 boom;
  • Koningin Beatrixplantsoen - 19 bomen;
  • Berg Paviljoen - 15 bomen;
  • Groen langs de Hugo de Grootlaan - 3 bomen;
  • Hoek Borneolaan/Kapelweg - 1 boom;
  • Hoek Sabapad/Kapelweg - 1 boom;
  • Prinses Marielaan 2 - 2 bomen;
  • De Bosch Kemperlaan 125 - 1 boom;
  • Utrechtseweg 80 - 1 boom.


In het voorliggende bestemmingsplan Berg-Utrechtseweg zijn de monumentale bomen niet meer opgenomen omdat deze beschermd worden via andere regelgeving (Algemeen Plaatselijke Verordening). Een toelichting hierover is opgenomen in paragraaf 3.2.1.11 'Bomenbeleid'.

Zonnepanelen

In het geldende bestemmingsplan De Berg 2003 is in bijlage 2 opgenomen dat het plaatsen van elementen, zoals zonnepanelen, schotels, antennes en dergelijke, in het aangewezen stadsgezicht niet zijn toegestaan als zij vanaf de openbare weg zichtbaar zijn. Deze regeling is in het voorliggende bestemmingsplan niet meer opgenomen. Het gaat hierbij om welstandszaken. Daarom zal specifiek voor dit soort elementen binnen beschermde stadsgezichten de welstandsnota worden aangepast. Hiervoor zal een notitie worden opgesteld, ter vaststelling worden voorgelegd aan de gemeenteraad en uiteindelijk worden toegevoegd aan de welstandsnota. We streven er naar om de vaststelling van de notitie gelijktijdig met de vaststelling van het bestemmingsplan Berg-Utrechtseweg aan de gemeenteraad voor te leggen.

Barchman Wuytierslaan 38 (voormalig tennisveld)

Conform de uitspraak van de Raad van State over de bestemming van dit perceel in de artikel 30 herziening van bestemmingsplan De Berg 2003, is in voorliggend bestemmingsplan Berg-Utrechtseweg de bestemming Sport opgenomen, met de nadere aanduiding tennisbaan.

afbeelding "i_NL.IMRO.0307.BP00049-0201_0024.png"


Genestetlaan 7-9 (ballonvaartcentrum)

De bestemming van het perceel is in overeenstemming gebracht met de voorwaarden over het gebruik die zijn opgenomen in het huurcontract, dat de gemeente heeft gesloten met de huurder van dit perceel. Dit ter verduidelijking van de gebruiksmogelijkheden.

afbeelding "i_NL.IMRO.0307.BP00049-0201_0025.png"

Grond rond flats Surinamelaan en omgeving

Delen van de grond rond de flats aan de Surinamelaan en omgeving zijn door de gemeente verkocht aan de Alliantie. Veel van deze gronden zijn in gebruik en/of inmiddels in eigendom van de bewoners van de appartementen op de begane grond van deze flats. Omdat de gronden zijn verkocht als tuin wordt in voorliggend bestemmingsplan Berg-Utrechtseweg de bestemming hierop aangepast en krijgen deze gronden de bestemming Tuin.

afbeelding "i_NL.IMRO.0307.BP00049-0201_0026.png"


Groenstrook voor Nieuw Eemland aan de Daam Fockemalaan 12

In het bestemmingsplan De Berg 2003 heeft deze strook de bestemming Verkeersdoeleinden. Uit de bijbehorende regels blijkt niet duidelijk genoeg of binnen de bestemming parkeren is toegestaan. Omdat het wel de bedoeling is dat parkeren mogelijk is binnen de bestemming Verkeer, is dat in voorliggend bestemmingsplan Berg-Utrechtseweg expliciet opgenomen in de regels.

Wat betreft de groenstrook voor Nieuw Eemland, heeft de raad aangegeven het niet wenselijk te vinden dat deze strook gebruikt wordt ten behoeve van parkeren. Daarom is in voorliggend bestemmingsplan de bestemming gewijzigd naar Groen. Binnen deze bestemming is parkeren niet teogestaan.

afbeelding "i_NL.IMRO.0307.BP00049-0201_0027.png"


Sinaiterrein

Het terrein van de voormalige Sinaï kliniek heeft een bestemming gekregen overeenkomstig de op dit moment nog geldende bestemming "Maatschappelijk - zorginstelling". Deze bestemming is echter niet realistisch. De bebouwing van de voormalige Sinaïkliniek is gesloopt en het terrein ligt braak. Omdat nog niet duidelijk is hoe de eigenaar het terrein gaat ontwikkelen, is gekozen voor het opnemen van de geldende bestemming met daarbij een wijzigingsbevoegdheid. Daarin zijn regels opgenomen op basis waarvan de bestemming van het terrein kan worden gewijzigd. Deze wijzigingsregels zijn overgenomen uit de startnotitie voor de herontwikkeling van dit terrein, die in 2011 is vastgesteld door de gemeenteraad. Op basis van de wijzigingsbevoegdheid kan het terrein herontwikkeld worden tot een woongebied voor maximaal 67 woningen en waarbij door herinrichting aangesloten wordt bij de ecologische waarden van het aangrenzende gebied. Bij de herontwikkeling moet de milieuzone van het dierenasiel worden gewaarborgd.

afbeelding "i_NL.IMRO.0307.BP00049-0201_0028.png"

Zon en Schil en verzorgingshuis De Lichtenberg

Beide percelen hebben in het geldende bestemmingsplan binnen de bestemming een afwijkingsmogelijkheid om buiten de aangegeven bouwvlakken te bouwen. In het voorliggende bestemmingsplan is deze afwijkingsmogelijkheid opnieuw opgenomen maar zijn daaraan extra voorwaarden gekoppeld ten aanzien van de aanwezige cultuurhistorische waarden en op het perceel van Zon en Schild tevens de waarden vanuit de Ecologische Hoofdstructuur.

afbeelding "i_NL.IMRO.0307.BP00049-0201_0029.png"

Woningen langs zuidzijde Utrechtseweg

De woningen langs de zuidzijde van de Utrechtseweg liggen op het terrein van Zon en Schild. In het nu nog geldende bestemmingsplan hebben ze de bestemming "Bestaande bebouwing". In het bestemmingsplan Berg-Utrechtseweg hebben ze de bestemming "Wonen - 3" gekregen. De woningen worden gedeeltelijk bewoond door particulieren en gedeeltelijk door patiënten van Zon en Schild die zelfstandig kunnen wonen en af en toe zorg nodig hebben. Dit is mogelijk binnen de bestemming "Wonen". Daarom sluit de bestemming "Wonen" beter aan bij situatie dan de bestemming "Bestaande bebouwing".

afbeelding "i_NL.IMRO.0307.BP00049-0201_0030.png"

Terrein van ziekenhuis De Lichtenberg

Voor het terrein van ziekenhuis De Lichtenberg zijn de uitwerkingsregels uit het geldende plan opnieuw opgenomen. Op 1 punt wordt afgeweken van de bestaande uitwerkingsregels en dat is het woningaantal. Op dit moment is in één van de uitwerkingsregels opgenomen dat er minimaal 65 grondgebonden woningen moeten worden gerealiseerd binnen de uit te werken bestemming. Vanwege de ontwikkelingen in de woningmarkt is het wenselijk om meer grote kavels mogelijk te maken op het terrein. Daarmee kan het minimum aantal grondgebonden woningen in het geding komen. Daarom is besloten om in het voorliggende bestemmingsplan het minimum aantal grondgebonden woningen niet meer op te nemen. De overige uitwerkingsregels blijven ongewijzigd. Met deze aanpassing kan nog steeds het wenselijke stedenbouwkundige beeld worden gerealiseerd maar is het tevens mogelijk om meer aansluiting te zoeken bij de huidige ontwikkelingen in de woningmarkt.

afbeelding "i_NL.IMRO.0307.BP00049-0201_0031.png"